Železná srdce / Fury – recenze

zelezna_srdce_fury_plakat„Ideály jsou mírumilovné, historie je krutá.“
 
 
 
Tento rok jsou hvězdně obsazené filmy zasazené do období 2. světové války poměrně v kurzu. Po Památkářích, kterým velel George Clooney tu máme Železná srdce. Posádka tanku Fury ve složení Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña a Jon Bernthal ovšem nebude zachraňovat sochy, obrazy a jiné umělecké předměty, ale holé lidské životy.

Boyd ‚Bible‘ Swan (Shia LaBeouf), Trini ‚Gordo‘ Garcia (Michael Peña) a Grady ‚Coon-Ass‘ Travis (Jon Bernthal) přežili pod vedením Dona (Brad Pitt) již nespočet bitev. V dubnu 1945 se jejich posádka rozrostla o nováčka Normana (Logan Lerman), který byl až do té doby válkou nepolíbený. Mladý písař nikdy neviděl tank zevnitř a nyní má zabíjet „nácky“ bez mrknutí oka. Stane se z nich opět sehraný tým, nebo na nezkušenost nově příchozího doplatí všichni?

V tomto filmu se nažehlené límečky a puky na kalhotách nenosí.Představa, že budeme sledovat osud pěti mužů v jednom tanku celých 135 minut, zní hrozivě nudně. Předpoklad a realita se ale někdy mohou pekelně lišit. Režisér David Ayer sice zařadil pozvolné tempo, ale podařilo se mu vybudovat atmosféru tak dobře, že na nějakou tu nudu nezbyl čas. Citlivě střídá scény plné střelby a výbuchů s komornějšími okamžiky, jenž nám umožní nejen lépe poznat jednotlivé aktéry a jejich pocity, ale i špínu, krutost a krvavost války. V tomto filmu se nažehlené límečky a puky na kalhotách nenosí.

Jako z jiného světa působí scéna se stolováním v německé domácnosti. Trvá několik desítek lenivě plynoucích minut, ale hltat budeme každý mrazivý okamžik. Návrat do reality tam venku je doslova ledovou sprchou.

Charismaticky obsazená posádka odvádí svou práci dokonale. Díky jejich výkonům je perfektně vykreslen střet mezi již zkušenými vojáky, kteří moc dobře ví, že válka nikoho nešetří a nezkušeným, útlocitným holobrádkem. Pitt umí zahrát nejen lamače ženských srdcí, ale i nekompromisního stratéga. Shia naopak dokázal ukáznit svůj temperament, nestrhávat na sebe veškerou pozornost a být prostě členem skvěle spolupracujícího týmu. Logan Lerman nám od posledního Percyho Jacksona vyspěl a dokazuje, že o něm ještě uslyšíme.

Železná srdce jsou určitě filmem o válce, který nás při sledování nenechá vydechnout a ani o tom nebudeme až do závěrečných titulků vědět. Celkovému vyznění může trochu ublížit přemrštěné finále a přestřelky s puncem Hvězdných válek. Celkové hodnocení ovšem záleží na našem vkusu a schopnosti číst mezi řádky.
 
 

Taková poklidná nedělní vyjížďka s přáteli v tanku.

zelezna_srdce_fury_foto_a02
 
 

A až po vás začnou střílet, nelekejte se, vás by trefit neměli.

zelezna_srdce_fury_foto_a01
 
 

Takže vy se mi opravdu nepodepíšete?

zelezna_srdce_fury_foto_a04
 
 

85%

Železná srdce / Fury

Železná srdce jsou určitě filmem o válce, který nás při sledování nenechá vydechnout a ani o tom nebudeme až do závěrečných titulků vědět. Celkovému vyznění může trochu ublížit přemrštěné finále a přestřelky s puncem Hvězdných válek. Celkové hodnocení ovšem záleží na našem vkusu a schopnosti číst mezi řádky.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací