Zhasni a zemřeš / Lights out – recenze

zhasni_a_zemres_2016_plakatStačí jen zhasnout a bát se.


 
 
Hororů již byla natočena celá řada. Je otázkou, čím to je, ale tento žánr, jakoby přitahoval slaboduché tvůrce a šílené producenty, kteří jsou schopni zaplatit lecjaký nesmysl. I přesto, patří tento snímek k tomu lepšímu, co se na hororové scéně letos urodilo. Je to film pro širší publikum, který sice nepřináší nic moc nového, ale hlavně není hloupý. Přichází, na dnešní, leckdy až překonstruované filmy, s poněkud banální, zároveň však silnou zápletkou.

Strach ze tmy měl a má, asi opravdu každý. Ať chceme, nebo ne a pokud nejste zrovna Honza Nebojsa, strach ze tmy měl a má, asi opravdu každý. Na tomto jednoduchém faktu celý příběh staví, je podepřen psychologickými a do minulosti mířícími postranními linkami a dohromady dává smysl.

Psychicky nemocná žena podezřele často přichází o manžele a vůbec všichni její blízcí se od ní raději snaží utéct. Tedy kromě jedné kamarádky, která ji chce jen pro sebe a jaksi nesnáší světlo… Rozehrává se tak hra o přežití, ve které se dospělá dcera spolu s přítelem a malým bratrem pokouší vedle svého života zachránit i ten matčin.

Herecké výkony jsou opravdu přesvědčivé, a i když se filmovými efekty neplýtvá, přesně sedí na své místo. Bohužel se časem ukazuje, že tvůrci nevyčerpali děsivý potenciál námětu, jak nejlépe mohli, i proto se pak film stává spíše klasickou lekačkou. Mnoho vyřčených otázek zůstává nezodpovězeno a ke konci se objevují další nesrovnalosti, které sice nejsou pro příběh zásadní, ale pozorného diváka by mohly trochu zklamat.

Je to jeden z lepších hororů, u kterého se nemusí příliš přemýšlet, stačí se jen bát. Jakkoliv je námět jednoduchý, odejdete z něj odpočatí, s vyčištěnou hlavou. Herecké výkony jsou uspokojivé a chyby do očí nebijí. Dohromady je to film určený pro širší publikum, který neurazí ani hororového fanouška.
 
 

Rebecca se snaží zachránit svého bratra.

zhasni_a_zemres_2016_foto_03
 
 

Každý se někdy bál tmy.

zhasni_a_zemres_2016_foto_02
 
 

Nikdo nesmí zhasnout.

zhasni_a_zemres_2016_foto_04
 
 

65%

Zhasni a zemřeš / Lights out

Je to jeden z lepších hororů, u kterého se nemusí příliš přemýšlet, stačí se jen bát. Jakkoliv je námět jednoduchý, odejdete z něj odpočatí, s vyčištěnou hlavou. Herecké výkony jsou uspokojivé a chyby do očí nebijí. Dohromady je to film určený pro širší publikum, který neurazí ani hororového fanouška.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací