TvMiniUni: Zloděj otázek a Chlapec a pelikán zahájí 59. Zlín Film Festival

Hvězdu na chodníku slávy před Velkým kinem získají Helena Vondráčková a Jan Hrušínský.
 
 
Do Zlína míří 280 filmových snímků z 51 zemí světa, protože od 24. května do 1. června 2019 se zde odehraje již 59. ročník Zlín Film Festivalu. Během dopoledního zahájení budou moci kluci a holky zhlédnout premiéru animovaného, loutkového a hraného filmu TvMiniUni: Zloděj otázek. Večerní zahájení pro dospělé představí v české premiéře australský rodinný film Chlapec a pelikán režiséra Shawna Seeta v hlavní roli s Geoffreyem Rushem.

Oba zahajovací snímky budou navíc bojovat o přízeň poroty v rámci mezinárodní soutěže filmů pro děti. Stejně jako minulý rok, i letos se bude soutěžit v šesti kategoriích, a to snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, dokumentární filmy pro děti a mládež, animovaná tvorba a studentské filmy. „V soutěžích máme připraveno 32 celovečerních snímků, 62 krátkých filmů animovaných a 51 krátkých studentských,“ upřesnila umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Festival sice vypukne až za měsíc, ale již dnes víme, kdo si odnese Cenu Grand Prix Zlín Film Festivalu za dlouhodobé zásluhy o rozvoj kinematografie pro děti a mládež a její prezentaci. Oceněným se stane výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha. Letos poprvé bude udělena i Cena Karla Zemana – zvláštní cena poroty za vizuální ztvárnění filmu. Odhalovat se budou o hvězdy na chodníku slávy před Velkým kinem. Těmi šťastnými se stanou Helena Vondráčková a Jan Hrušínský.

Hlavní téma 59. Zlín Film Festivalu týkající se stého výročí narození cestovatele Miroslava Zikmunda, již bylo odhaleno. Co nás ale čeká dále? Mimo soutěž si budeme moci vychutnat pohádky Čertí brko a Velké dobrodružství Čtyřlístku, Českými lvy ověnčené snímky Všechno bude a King Skate či filmy Archa světel a stínů, Trabantem tam a zase zpátky nebo Cesta jako žádná ze sta.

Na děti čeká i tzv. Filmové vyučování, kde se budou moci interaktivní formou seznámit se zajímavými osobnostmi a dějinnými události z naší historie.

Do Zlína přijede i spousta vzácných a zajímavých hostů. V rámci Young Star (minulý rok tuto sekci zastupovali Art Parkinson (Hra o trůny) a Josh Wiggins (Nová šance)) pozvání přijaly herečky Jordane Jones z Irska, Eleanor Worthington-Cox z Velké Británie a Milena Tscharntke z Německa. Téma „OBJEVUJ & POZNÁVEJ“ zastupují producent, režisér a filmař žraloků Steve Lichtag, dobrodruh se žlutým trabantem Dan Přibáň, umělkyně, spisovatelka a cestovatelka Dorota Nvotová, cestovatelka a novinářka Lucie Radová či fotografové Václav Šilha a Jan Rybář.
 
Co: 59. Zlín Film Festival

Kde: Zlín

Kdy: 24. května až 1. června 2019

Podrobnosti: zlinfest.cz

Jak to vypadalo na 2. tiskové konferenci Zlín Film Festivalu, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací