České filmy v době karanténové, aneb co vše bylo zatím posunuto?

Na některé snímky si zkrátka ještě počkáme.
 
 
V jednom z předchozích článků jsme se zabývali zahraničními snímky, které kvůli koronaviru dostaly odsun. Podobný osud neminul ani domácí scénu, i zde došlo k posunutí premiér mnohých chystaných děl z tuzemské kinematografie. Jak to tedy prozatím vypadá?

3 Bobule

Původní datum: 12. březen Nové datum: ještě nebylo oznámeno

Třetí pokračování vinařské filmové série 3 Bobule s Terezou Ramba a Kryštofem Hádkem mělo spatřit světlo světa již v polovině března, a to těsně před zavedení karantény a ostatních vládních opatření souvisejících s koronavirem. Samotný snímek byl sice dokonce krátce promítán v kinech, ale hned z nich byl stažen a tvůrci se rozhodli pro pozdější uvedení. Konkrétní datum však zatím nebylo stanoveno. V mezičase si však příznivci této trilogie mohou projít ostatní díly.

Princezna zakletá v čase

Původní datum: 19. březen Nové datum: 17. září

Jak se zdá, tak tato princezna je skutečně zakletá v čase, neboť i jí se dostalo odkladu. I pohádkové postavy jsou zkrátka na viry. Na tento neobvyklý příběh (Princezna zakletá v čase) si tak počkáme ještě nějaký ten měsíc. Ústřední trojice Natalia Germani, Eliška Křenková a Marek Lambora však slibují záživnou podívanou.

Šarlatán

Původní datum: 24. března Nové datum: ještě nebylo oznámeno

Šarlatán vypráví osud slavného léčitele Jana Mikoláška, kterého zde ztvární duo otec a syn Ivan a Josef Trojanovi. Je to trochu paradoxní, že snímek zrovna o takové postavě české historie byl posunut z důvodu nemoci. Jak se zdá ani všeznalý Mikolášek není schopný vyléčit koronavirus.

(Foto z filmů: 3 Bobule, Princezna zakletá v čase, Šarlatán)

Promlčeno

Původní datum: 26. březen Nové datum: 11. červen

Dalším zasaženým snímkem je psychologický thriller Promlčeno. Ten kromě zajímavé zápletky, která se točí kolem Radka hledajícího tajemnou ženu a Evy natáčející jeho příběh pro rádio, nabízí i hvězdné obsazení. Těšit se zde můžeme například na Karla Rodena, Annu Fialovou, Terezu Rambu, Igora Bareše, Zuzanu Bydžovskou nebo Vladimíra Kratinu. Ovšem počkáme si na ně ještě pár měsíců.

Štěstí je krásná věc

Původní datum: 2. duben Nové datum: ještě nebylo oznámeno

A nové datum, které však zatím nebylo určeno, bylo přiděleno i chystané české komedii Štěstí je krásná věc. Film se zaměřuje na manželský pár, který nečekaně vyhrává v loterii 176 miliónů a jejich život se jim obrací na ruby. Co se však přesně stane, to budou diváci muset zjistit později, než bylo původně plánováno.

Žáby bez jazyka

Původní datum: 9. duben Nové datum: ještě nebylo oznámeno

Za další tu pak máme drama Žáby bez jazyka z česko-slovenské produkce, které vzniklo pod taktovkou režisérky Miry Fornay. Příběh o rodině a rozvodu měl být uveden v kinech počátkem dubna, což se nakonec neuskutečnilo. Kdy se ho však dočkáme, zatím není jisté.

Bourák

Původní datum: 28. květen Nové datum: 11. červen

A v poslední řadě je tu ještě Bourák, gangsterská černá romantická hudební komedie. Ano, to je poměrně dost přídavných jmen, od takového snímku lze očekávat leccos. Nutno podotknout, že jde již o druhý film na seznamu, ve kterém figuruje Trojanovské duo, tentokráte to bratrské. Režie se zde totiž ujal Ondřej Trojan a jednu z hlavních rolí ztvárňuje jeho bratr Ivan. Toto dílo však naštěstí dostalo jen krátký odsun, a tak se příznivci moc nenačekají.

To jsou zatím všechny české filmy, kterým byly posunuty premiéry kvůli koronaviru. Zdali se k nim přidají další, to je těžké říct. Je také otázkou, jestli někteří filmaři nezvolí podobné řešení jako jejich zahraniční kolegové a nevydají se cestou on-line streamingu a vypuštění na VOD. Nezbývá tedy než jen čekat a doufat, že většinu děl přeci jenom uvidíme na velkém plátně.

(Foto z filmů: Štěstí je krásná věc, Žáby bez jazyka, Bourák)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací