Zahraniční filmy: Co mělo být, bude později, aneb filmy za času koronaviru

Nové datum, nové já.
 
 
S pandemií přichází mnoho neblahých následků. Jedním z nich je i zavření kin a posunutí premiér mnohých očekávaných snímků. Uvedení filmů do kin se mnohdy oddálilo jen o pár měsíců, ale u některých si fanoušci počkají dokonce až do příštího roku. Jaká díla tedy uvidíme později, než jsme si mysleli? A o jak moc později to bude?

Tiché místo: Část II

Původní datum: 19. března Nové datum: 3. září

Pokračování hororu Tiché místo bylo jedním z prvních postižených snímků. Původně mělo vstoupit do kina v březnu, nyní si však ještě bezmála půl roku počkáme. Do té doby si však můžeme do plna užít první díl a při přípravě na sequel projít všechny možné teorie na internetu.

Mulan

Původní datum: 26. března Nové datum: 23. červenec

V první linii strádal i remake populárního disneyovského animáku Mulan. Ten měl spatřit světlo světa již koncem března, jenže osud tomu tak chtěl a na live action verzi této princezny si ještě nějakou dobu počkáme. Mezitím si však můžeme připomenout originál.

Není čas zemřít

Původní datum: 8. dubna Nové datum: 19. listopad

Před nedávnem měla do kin vstoupit také pětadvacátá bondovka Není čas zemřít. Ovšem ani Bond, James Bond, nestačí na koronavirus, který se ukázal jako jeho zatím nejsilnější nepřítel, a tak se producenti rozhodli řídit se názvem vlastního filmu. Díky tomu se také oddálilo rozloučení s Danielem Craigem jakožto představitelem agenta 007. Karanténu si však můžeme zpříjemnit zhlédnutím zbylých bondovek.

Black Widow

Původní datum: 30. duben Nové datum: 5. listopad

Jak se ukázalo, tak na koronavirus jsou krátcí i superhrdinové. Nejaktuálněji se to však dotklo Black Widow, ta jen co se po letech konečně dočkala sólovky, tak bylo její uvedení do kin přemístěno na později.

Eternals

Původní datum: 5. listopad Nové datum: 11. únor 2021

Na úkor toho pak dostali nové datum i Eternals, které nakonec uvidíme až příští rok. Tyto dvě rozhodnutí vyvolaly dominový efekty, a tak se posunuly i všechny ostatní chystané projekty Marvelu, které tvůrci naplánovali do daleké budoucnosti. Fanoušci však nemusí zoufat, svět MCU nabízí třiadvacet snímků, na které si teď můžeme udělat filmový maraton.

Noví mutanti

Původní datum: 2. duben Nové datum: ještě neurčené

Tahle oficiálně poslední x-menovka, vzniklá pod studiem Fox, zkrátka nemá štěstí. Úplně původně měla vyjít před dvěma lety, ale premiéra byla kvůli produkčním problémům a koupi Foxu Disneym posunuta na loňské léto. Po pár dalších zádrhelech měl být letošek konečně jejich rok, ale pak přišel Covid-19… a tak osud Nových mutantů opět visí na vlásku.

Wonder Woman 1984

Původní datum: 4. červen Nové datum: 13. srpen

Wonder Woman je další hrdinkou, tentokrát z konkurenčního DC, které se také nepodařilo pokořit tento nepříjemný virus. Naštěstí se nepřesouvá o moc, a tak si fanoušci na tento sequel počkají jen o dva měsíce více.

Zhoubné zlo

Původní datum: 13. srpen Nové datum: ještě nebylo oznámeno

A právě na úkor výše zmíněné Wonder Woman 1984 byl posunut nový horor z pera Jamese Wana (V Zajetí démonů, Insidious atp.). Jeho původní premiéra byla totiž přiřazena sličné amazonce, ovšem Zhoubné zlo zatím samo nové datum nemá.

Candyman

Původní datum: 11. červen Nové datum: 24. září

Dalším posunutým hororem je pak Candyman, remake stejnojmenného snímku z roku 1992. Na jeho scénáři se spolupodílel i Jordan Peele (Uteč, My), což samo o sobě navozuje slibnou podívanou, na kterou si však ještě nějakou dobu počkáme.

Rychle a zběsile 9

Původní datum: 21. květen Nové datum: duben 2021

Rychle a zběsile by klidně mohli přejmenovat na „pomalu a opatrně“ neboť i deváté pokračování této automobilové ságy plné honiček zvolilo cestu obezřetnosti a dostalo odsun. A to pořádný, téměř roční. Fanoušci však nemusí zoufat, tato filmová série obsahuje devět děl, takže o zábavu je postaráno.

Top Gun: Maverick

Původní datum: 16. červenec Nové datum: 31. prosinec

Z letní premiéry na Silvestrovskou, takový osud potkal pokračování Top Gun. Fanoušci na tento sequel čekali už skoro čtvrt století, a tak pár měsíců navíc zas tak strašný rozdíl nebude.

Krotitelé duchů: Odkaz

Původní datum: 9. červenec Nové datum: 4. březen 2021

Na kýžené pokračování Krotitelů duchů, ve kterém se měli po letech znovu objevit původní hrdinové, si diváci ještě chvíli počkají. Snímek byl totiž odložen až na březen příštího roku. V mezičase si však můžeme připomenout předchozí díly.

Morbius

Původní datum: 30. červenec Nové datum: 18. březen 2021

Jak se zdá, tak příští březen bude ve znamení letos odložených filmů. Do této pomyslné skupinky se přiřadil i Morbius. O to více však máme času seznámit se s tímto Spider-Manovým záporákem skrze komiksové předlohy.

Greyhound: Bitva o Atlantik

Původní datum: 7. květen Nové datum: ještě nebylo určené

Válečné drama a Tom Hanks, to je už skoro neodmyslitelná kombinace a záruka kvalitní podívané. Přesně to měl také přinést snímek Greyhound, na to, zda se potvrdí výše zmíněné pravidlo, si však ještě nějaký ten měsíc počkáme.

Mimoni: Padouch přichází

Původní datum: 2. červenec Nové datum: 1. červenec 2021

Smutnému se osudu se nevyhnuly ani dětem určené filmy. Jedním takovým je i pokračování příběhu o Mimoních, kterým byl přidělen přesně roční odklad. Mladí fanoušci však nemusí truchlit a žluté příšerky si mohou připomenout v předchozích snímcích.

Králíček Petr bere do zaječích

Původní datum: 2. březen Nové datum: 14. leden 2021

Odloženo však bylo mnohem více takových děl, třeba pokračování o nezbedném králíčkovi Petrovi. Ten má sice leccos na háku, ale ani on nepřechytračil koronavirus, a tak si na jeho sequel počkáme až do následujícího roku.

Scoob!

Původní datum: 14. květen Nové datum: ještě nebylo určené

Do třetice to odnesl i pes Scooby-Doo. Jeho nové datum premiéry ale zatím není stanovené. Je tu však spousta seriálových epizod i dalších filmů z tohoto světa, které si jeho příznivci mohou mezitím pustit.

SpongeBob ve filmu: Houba na útěku

Původní datum: 28. květen Nové datum: 6. srpen

Před koronavirem se očividně nejde schovat ani v mořské hlubině, kde žije třeba SpongeBob. Tahle žlutá houba teď utíká před něčím jiným, než název původně zamýšlel.

Duše

Původní datum: 18. červen Nové datum: 19. listopad

Nové datum premiéry bylo přiřazeno i chystané Pixarovce Duše. Na úkor jejího nového listopadového data byl však také posunut animák Raya a drak, a to až na příští březen.

Život v Heights

Původní datum: 25. červen Nové datum: ještě nebylo určené

Pobrečí si i fanoušci muzikálů a tvorby Lina-Manuela Mirandy (jeho nejznámějším dílem je Hamilton). Koncem loňského roku byl však vypuštěn první trailer, a tak se lze pokochat aspoň z něj.

Expedice: Džungle

Původní datum: 23. červenec Nové datum: 29. červenec 2021

Roční odklad pak potkal Expedici: Džungle, snímek studia Disney na náměty stejnojmenné atrakce Disneylandu. Na Dwayna Johnsona zase jednou v džungli si tak ještě chvíli počkáme, ovšem tento havajský obr má na svém kontě plno podobně tematických děl, kterými si lze zkrátit čekání.

Free Guy

Původní datum: 9. červenec Nové datum: 10. prosinec

Hrdina Ryana Reynoldse se v akčňáku Free Guy dozvídá, že jeho život vlastně není reálný a je to jen počítačová simulace, něco, co by si teď mnozí z nás jistě také přáli, aby se splnilo. Nicméně, z tohoto původně letního blockbusteru se nyní díky osudu stala vánoční podívaná.

The French Dispatch

Původní datum: 23. červenec Nové datum: 15. říjen

Tato romantická komedie z pera Wese Andersona s hvězdným ansámblem (Tilda Swinton, Frances McDormand, Bill Murray…) byla posunuta o čtvrt roku. Fanoušci Andersonova unikátního stylu si tak ještě chvilku počkají na jeho nejnovější počin.

Žena v okně

Původní datum: 14. květen Nové datum: ještě nebylo oznámeno

Obdobně hvězdně obsazené krimi drama s Amy Adams, Gary Oldmanem a Julianne Moore v čele Žena v okně bylo také odsunuto na později. Na kdy se však přesunulo z původního květnového data, zatím nebylo oznámeno.

Tajemná zahrada

Původní datum: 30. duben Nové datum: 13. srpen

Počkáme si také ještě na remake snímku z roku 1993 na náměty stejnojmenné knihy. Objevit se zde mají například Colin Firth nebo Julie Walters. Tuto dvojici si však zatím můžeme užít třeba v muzikálu Mamma Mia! a jeho pokračování.

Mezi další odložené snímky, které kvůli koronaviru nebyly schopné dokončit ani natáčení patří například The Nightingale, Official Competition, Mission: Impossible 7, Jurassic World: Dominion, Matrix 4, Avatar 2, Fantastická zvířata 3, The Batman, Uncharted nebo chystaný film o Elvisu Presleym.

Naopak některá díla se rozhodla pro cestu menšího odporu a budou k dostání na různých streamovacích kanálech, v kinech je tedy nakonec ani neuvidíme. První, kdo zvolil tu opci byly třeba filmy Frčíme, Ježek Sonic, Emma, Bloodshot, Neviditelný, Mizerové navždy, Volání divočiny nebo Birds of Prey, ty se totiž dočkaly jen krátkého uvedení do kin. Naopak na velkých plátnech už tedy nespatříme například počiny jako Artemis Fowl, Trollové: Světové turné, Lov, nebo The Way Back. V budoucnu takový osud může potkat i více snímků, nezbývá než jen čekat, jak se celá situace vyvine.

(Úvodní foto: Rychle a zběsile 9, Universal Pictures) 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací