Let / Flight – recenze

[singlepic id=3305 w=200 h=200 float=left]Podaří se vám během katastrof vystřízlivět?

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, říká se a s chozením pro alkohol nastane pohroma možná ještě rychleji. Kapitánu Whitakerovi (Denzel Washington) přinesly jeho zlozvyky vážné životní lapsy a jeho největším problémem bylo, že je nikdy nedokázal pojmenovat pravým jménem. Jednoho dne se ovšem přestanou týkat jen jeho soukromého života a ohrozí ještě navíc jeho kariéru… Ironicky se tak stane v kontextu, z něhož by normálně vyšel jako hrdina a mistr svojí profese, ale jeho chyba je nepopiratelná.

A právě na tomhle základě rozehrává Washington svůj herecký koncert jako muž, který je sice profesionálně velice silný, ale pokud jde o charakter, tak neobyčejně slabý – ať už jako „závislák“ nebo jako někdo, jemuž se nechce přiznat, jak na tom doopravdy je a ze všech sil se snaží, aby to pro něj nemělo žádné následky. Může si leccos nalhávat, ale ta největší překážka zůstává v jeho vlastní hlavě. Náš milovaný Denzel umí s minimem prostředků ztvárnit tuto povahově nedokonalou postavu. Robert Zemeckis zase dokáže učinit jednoduché kulisy překvapivě uspokojivými a pochopitelně se „vyřádí“ na svojí příležitosti natočit jednoznačně dramatickou scénu v podobě letecké nehody.

Scénář k Letu přináší stejně jako Affleckovo Argo dialogy, které si zachovávají vtipnost a zajímavost, aniž by snižovaly seriózní povahu příběhu. Ovšem, kde se ať už scénář, nebo Zemeckisova režie zadrhávají, jsou vedlejší postavy a jejich vztahy s Whitakerem. Je sice hezké se pousmát při vzpomínce na Harlinga Mayse (John Goodman) či právníka Hugha Langa (Don Cheadle), ale zároveň není asi moc možné vypěstovat si výrazné pocity vůči narkomance Nicole (Kelly Reilly), jejíž úvodní scéna je jakžtakž výrazná, ovšem snímku slouží žena spíš jako varianta na Whitakera a do určité míry jeho opak, než aby byla samostatnou osobností, takže jejich pokus o vztah nemá dost přesvědčivosti. Bývalá manželka a syn hlavního hrdiny pak slouží jen ke chvilkové ilustraci a, přiznejme si to, k přeslazenému závěru.

Dilema hlavního hrdiny a studie charakteru unesou silný základ filmu podpořeného navíc talentem takřka všech důležitých osobností. I když mu chybí jistá zábavnost a výjimečnost jiných kandidátů na letošního Oscara, dokazuje, že někteří režiséři energii nikdy neztrácejí.

 „Co takhle výměna? Ty do sobe naleješ vodku, já si píchnu hérák.“

[singlepic id=3296 w=400 h=300 float=center]

„Musíte vypovídat správně … Myslete na manželku, která vás nenávidí, na syna, který s vámi nechce nic mít a na vaši milenku, která zemřela.“

[singlepic id=3304 w=400 h=300 float=center]

Drogový dealer? Nikoliv! Přátelský dodavatel.

[singlepic id=3293 w=400 h=300 float=center]

0%

Dilema hlavního hrdiny a studie charakteru unesou silný základ filmu podpořeného navíc talentem takřka všech důležitých osobností. I když mu chybí jistá zábavnost a výjimečnost jiných kandidátů na letošního Oscara, dokazuje, že někteří režiséři energii nikdy neztrácejí.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací