Velký Gatsby / The Great Gatsby se představuje

[singlepic id=3746 w=120 h=120 float=left]Král světa se životní lásky nevzdává. 

 

Když už se narodíte s velkým spisovatelským nadáním, přáli byste si, aby bylo vaše dílo milováno již za vašeho života s rizikem, že bude později zapomenuto, nebo byste připustili jeho neúspěch s vědomím jeho úspěchu po vaší smrti? Nebudu radši vzpomínat na tu scénu z Atlasu mraku, kde se ona otázka řeší… Především proto, že končí smrtí kritika. Velký Gatsby se za života svého autora, slavného Francise Scotta Fitzgeralda, vlastně dočkal příznivého kritického ohlasu, ale když roku 1925 vyšel, vzbudil jen malý zájem čtenářů. Nicméně první filmové adaptace se kniha dočkala již v roce 1926 a natočil ji režisér Herbert Brenon. Film se v průběhu věků ztratil. Pokud nejste médium, nemůžete jej zhlédnout.

O čtrnáct let později již nebylo Scotta Fitzgeralda a svět začal znovu objevovat i jeho dříve opomíjené dílo a dnes je román považován za jednu z nejlepších amerických knih. Již v roce 1949 se do kin dostala druhá filmová verze, tentokrát režírovaná Elliottem Nugentem. Kvůli problémům s copyrightem nebyl vypuštěn do volné distribuce. Pokud nepoužijete zavrženíhodné pirátské praktiky umožněné  internetem, nemůžete jej zhlédnout.

Třetí verzi vypustil do světa Jack Clayton léta Páně 1974. Jelikož se blížíme přítomnosti, je třeba uvést, že titulní postavu představoval sám Robert Redford. Neztratil se a s jeho distribucí nejsou závažnější problémy, takže se stal nejpřístupnějším a nejznámějším zpracováním. Nic na tom nemění ani televizní film z roku 2000 od Roberta Markowitze.    

[singlepic id=4127 w=300 h=400 float=right]Snímky tedy postupně dělilo třiadvacet, pětadvacet a šestadvacet let. Člověk by očekával, že se Velký Gatsby vrátí přinejlepším roku 2027. Jenže příběh je jako kniha, divadelní hra, opera nebo film nadále populární, takže na něj není nikdy brzy…

Do dekadentního světa amerických boháčů dvacátých let se tak budeme moci opět ponořit od 16. května 2013.

Jo, když mluvím o příběhu – málem jsem vám zapomněl říct, o čem to vlastně je.

 

 Chuďas se přilepí na prince

Vypravěčem knižního děje není sám Gatsby, ale Nick Carraway, chlapík, jenž bojoval na polích první světové války. Zatímco si Evropané myslí, že nejhorší mají za sebou, Američané se nestačí divit proměnám ve vlastní společnosti. Ženy například dostaly volební právo, což náboženským fanatičkám dopomohlo podílet se na zavedení prohibice a tak se zrodila neúprosná machistická kultura gangsterů. Ta nepochybně  inspirovala víc filmů než všechny Fitzgeraldovy spisy. Zároveň začíná zlatý věk jazzové kultury a bývalí otroci přejímají roli bavičů. Bude s nimi vkusná zábava, dokud nepřejdou na rap.

Nick sám cestuje do New Yorku v naději, že se mu poštěstí na burze. Především však narazí na někoho, kdo si sen o bohatství dávno splnil. Kromě Nickovy sestřenice Daisy a jejího manžela Toma Buchanana žije v okolí rozmařilý boháč Gatsby milující pravidelné a velkolepé mejdany. Nicméně milostný život vysoké společnosti není zdaleka bezstarostný. Gatsby se totiž do Daisy zakoukal ještě předtím, než měl prachy a jen tak na ni nezapomene. Pokud jde o Daisina manžela, ten má zase pletky s chotí majitele autoopravny Myrtle Wilsonovou. Inu, ty trojúhelníky, čtverce a další geometrické obrazce vznikající kvůli nenaplněné touze…  A to jsem ještě nezdůraznil, že se Gatsby, světe div se, obohacuje i nezákonně.

[singlepic id=4135 w=600 h=400 float=center]

 

Mistr divadelního filmu, Velký Bazby

Úžasnou 3D show chce z Velkého Gatsbyho udělat australský režisér Baz Luhrmann, slavný svým přecházením mezi světem filmu a divadla. Diváky v kinech bombardoval svou uměleckou vizí již čtyřikrát. V roce 1992 přišel s romantickou komedií Tanec v srdci (Strictly Ballroom), překvapivě pojednávající o lásce ve světě soutěžících tanečníků. O čtyři léta později se ukázalo, co se stane, když tento experimentátor natočí příběh Romeo a Julie (Romeo + Juliet) v kulisách moderní doby. Roku 2001 představil  světu své magnum opus – fantaskní kabaretní muzikál Moulin Rouge (Moulin Rouge!). Mohlo něco zastavit Bazův úspěch? Možná jen další muzikál – Austrálie (Australia), který nebyl zdaleka takovou senzací. Přejme mu štěstí, aby ho Gatsby vrátil na výsluní přízně. Scénář k filmu napsal společně s Craigem Pearcem, svým spolupracovníkem, jenž mu pomáhal se všemi filmy kromě Austrálie, takže snad se skutečně vyhne jejím chybám.

 

Sedne jeho styl Americe dvacátých let? Odpověď by mohl poskytnout první trailer.

 

Gatsby je tak velký, že ho není nutno představovat       

Prince newyorské smetánky ztělesňuje sám „božský“ Leonardo DiCaprio, jehož kariéra začala rolí v Critters 3, dámy nad ním plakaly, když zemřel v Titanicu a později se stal univerzálním typem mladého průbojného muže, ať již si pod tím představíme Howarda Hughese, J.Edgara Hoovera, či fiktivního otrokáře. Luhrmannnovi již prospěl jako mužská polovička titulního dua v Romeovi a Julii. Letos ho poznáme také jako poctivého makléře ve filmu Martina Scorseseho The Wolf of Wall Street.

Nicka Carrawaye si střihne Tobey Maguire. Ano, sám bývalý Spider-Man se vyšvihl do ještě hodnotnější kulturní klasiky! Hvězdy mu, jak je vidět, přejí. Tento rok by se měl objevit ještě v jiné filmové adaptaci knihy – Sváteční víkend podle předlohy od Joyce Maynard bude vážným  psychologickým příběhem a životopisný film Pawn Sacrifice z něj dokonce udělá slavného legendárního šachistu Bobbyho Fischera. Ovšem chystaná dvojka Králíka Rogera, to bude jiný kafe…

 

Na začátku druhého traileru to vypadá, že si chlapci rozumějí.

Roli Daisy Buchananové dostala Carey Mulligan, britská herečka známá z převážně televizních pořadů, i když její první ztvárněnou postavou byla Kitty Bennet ve verzi Pýchy a předsudku z roku 2005. Veřejnost jí však nejvíce zobala z rukou díky filmům Škola života a Stud. Ano, měla by se stydět za svádění DiCapria… Po Velkém Gatsbym s ní budou bratři Coenové zkoumat nedávné dějiny hudby ve snímku Inside Llewyn Davis.

[singlepic id=3753 w=300 h=400 float=right]Její manžel Tom bude představován Joelem Edgertonem, jemuž musím vzdát velký hold. Jako mladá verze Owena Larse se totiž ujal Luka Skywalkera a udělal tak velkou službu předaleké galaxii. Díky takovým jako je on, můžu pořád a pořád zmiňovat Star Wars. Hrál i ve vícero méně významných projektech, kupříkladu v Legendě o sovích strážcích namluvil zmrzačenou sovu s helmou… Ty opravdu žárlíš na bráchu, že jo, Owene? Každopádně  je Edgertona vidět stále víc, kupříkladu v Neobyčejném životě Timothyho Greena nebo protiteroristickém eposu Třicet minut po půlnoci. Společně s Natalii Portman příští rok zazáří ve westernu Jane Got a Gun. Jsem již příliš vyčerpán na další starwarsový gag.

Tomova milenka Myrtle dostala tvář Isly Fisher. Doufám, že s nějakým nadšením nevzpomíná na své někdejší účinkování ve hraném Scooby-Doo, to už by byly pamětihodnější čistě dabingové úlohy v Rangovi a Legendární partě. V budoucnu se s ní setkáme v příběhu iluzionistů kradoucích peníze a rozdávajících je svému obecenstvu – Podfukáři.

[singlepic id=4134 w=600 h=400 float=center]

Jejím chotěm, neúspěšným automechanikem Georgem není nikdo jiný než Jason Clarke. Objevil se mimo jiné i v prvním Twilight filmu, ale jen jako bezvýznamný policista. V Zemi bez zákona již naopak platil za docela výrazného zločince – pašeráka. Pozor, v Třiceti minutách po půlnoci mučil lidi. Za manželkou bych mu osobně nechodil. Jakožto padoucha si ho brzy užijeme v thrilleru Útok na  Bílý dům. Pokusí se uspět tam, kde nedávno Korejci selhali. Také se z něj možná stane Thomas Lincoln, otec pozdějšího prezidenta USA, Abrahama Lincolna v projektu The Green Blade Rises. Proslulý státník by v projektu neměl ani lovit upíry, ani politicky intrikařit, nýbrž především bolestivě dospívat. Clarke ovšem také míří i na  Planetu opic…

Mezi zajímavostmi nelze nezmínit účast indického herce Amitabha Bachchana. Hvězda Bollywoodu se promění v Meyera Wolfsheima, Gatsbyho partnera v nelegálních činnostech.

 

Co předvádí celá parta ve finálním traileru?

Film Velký Gatsby má premiéru v českých kinech 16. května 2013. O den dříve, tedy 15. května bude otevírat festival ve francouzském Cannes. V hlavních rolích, ke kterým vyšla sada plakátů, se představí Leonardo di Caprio, Elizabeth Debicki, Isla Fisher, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Jason Clarke.

[singlepic id=4133 w=600 h=400 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací