Guillermo del Toro a jeho Pacific Rim – Útok na Zemi / Pacific Rim – preview

[singlepic id=4591 w=120 h=120 float=left]Tichým oceánem zní řev netvorů.  

 

U mnoha z vás to asi nebude potřeba, ale pro porozumění šílenosti jakou je chystaný Pacific Rim – Útok na Zemi, si musíme připomenout zvrácenou tvorbu jeho režiséra a scénáristy, mexického génia Guillerma del Tora. Vypráví se jistá anekdota, podle níž nabídnul strašidlům a temným silám v dětství své přátelství, když ho pustí na záchod. Ale pochybuji, že by Guillermo bral onen „kontrakt“ natolik vážně po tak dlouhou dobu. Ne! S touhou po zkoumání temnoty a příšer, které si do ní dosazujeme, se musel narodit. Ne, že bych si stěžoval, naopak obdivuji základní prvky v jeho filmech – jak poetickou oslavu fantazie, která na sebe umí vzít krásnou i hrůznou podobu, tak odvahu natočit „béčko“ s akcí sice nesmyslnou, ale určitě nepřehlédnutelnou.

Vývoj stylu a rozdíly v jeho provedení fantasy/sci-fi/hororových námětů dokazuje existenci ducha, který se jen tak nevyčerpá. Už v 90. letech natočil nesmírně odlišná díla – svůj první velký hit Cronos, u nás bohužel známý pod názvem Stroj času (což zavání úplně nevhodnými asociacemi) a hned nato stvořil Mimic, asi prvního představitele oněch „béček“, zatím ke své vlastní nespokojenosti. Jednou mechanický brouček, který vám propůjčuje nesmrtelnost a podruhé velcí živí hmyzáci, co by nejradši lidi pozabíjeli. Některé společné rysy tam jsou, ale rozmanitost je určitě znatelnější. Jeho přínosy a úspěchy neskončily s Cronosem. Fantazáci ho nejspíš budou velebit hlavně za jeho snímek z roku 2006 – Faunův labyrint, úžasný příběh o představivosti jako takové, o dětství a vzepření se proti tyranii, zde představované frankistickými vojáky.  Kdo měl chuť na méně vážného del Tora, mohl se podívat na jisté adaptace komiksů. Blade 2 a oba dosavadní Hellboyové vznikali právě za jeho nadšeného dozoru. Režisér se podílel i na animovaném cyklu z prostředí Hellboye. K tradičnějším hororům pak jde počítat Princ bez království.

Nemůžu zmínit všechny filmy, na nichž se mistr podílel jen v úloze producenta, ale patří k nim kusy blízké jeho vlastnímu stylu (Sirotčinec, Legendární parta, Mama) i méně očekávatelné (Quantum of Solace).

[singlepic id=4389 w=320 h=240 float=right]V současnosti plánuje natočit víc námětů, než je zdrávo a není nutné vyjmenovávat všechny úmysly, z nichž mnohé nemusí být uskutečněny. Hotov je však s něčím, co bude možná tím nejlákavějším blockbusterem léta 2013. Toho, čemu sám del Toro říká „krásná báseň pro obří monstra“ a u čeho se prý každý správný chlap změní v jedenáctiletého chlapce… Vědci ještě musí určit, v co přesně se přemění ženy.

Abych byl úplně přesný, prvotní náčrt scénáře vzešel z hlavy Travise Beachama, autora rané verze nedávného remaku Souboje Titánů, zjevně toužícího vyprávět o „titánech“ v moderním smyslu toho slova. Ne, že by podle mého názoru záleželo tolik na příběhu a dialozích. Pacific Rim si bude zřejmě opravdu žádat hlavně statečného režiséra, který snad využije dobře námětu, jenž skládá poctu japonským filmům s obřímu monstry nazývanými Kaiju („Podivní tvorové, bestie“). Všichni odborníci vědí, že Godzilla je pouze jedním z mnoha… Rodan, Mothra, Gappa a ostatní buďto ničí města, nebo spolu bojují a přitom patrně taky neušetří moc lidských příbytků. Někdy nám sice mohou prospět, ale kdybych takového Kaiju potkal na zašlápnuté ulici, za přítele bych ho nepovažoval, utekl bych a stejně by mi to asi nebylo nic platné.

V úvodu k ději velkofilmu se na dně Tichého oceánu otevřel portál do jiné dimenze a z druhé strany k nám nepřišly obří královny krásy slibující nám světový mír. Dostavily se k nám obludy a začaly ničit civilizaci. Pojmenovali jsme si je oním japonským výrazem a řešení jsme hledali zřejmě opět u Japonců. Kromě obřích monster jsou u nich totiž populární i obří roboti a tak jsme si zkonstruovali kolosy pilotované dvěma lidmi s propojenou myslí a dali jsme jim označení Jaeger, tedy po německu „lovec“. Ze začátku se díky nim válečné štěstí obrátilo. Jenže Kaiju nakonec stejně sebrali síly a podařilo se jim i tak ohrozit samotnou existenci lidského rodu….

Slova to nedokáží vyjádřit… První trailer možná ano: 

 

Rána Jaegerovou pěstí a řev těžce rozzlobeného netvora, to vypovídá o snímku víc, než to můžou dokázat výklady o del Torově kariéře, jimiž jsem vás unavoval před chvílí. Však společnost Warner Bros. si je vědoma přitažlivosti gigantických objektů a přemluvila režiséra, aby celý snímek zkonvertoval do 3D. Trojrozměrný oslíček se bude jistě otřásat do vícero směrů…

[singlepic id=4391 w=320 h=240 float=left]Možná je to neuvěřitelné, ale Pacific Rim – Útok na Zemi bude mít taky nějaké postavy. Chlápek doprovázející svým hlasem trailer výše se jmenuje Raleigh Becket, zkušený pilot Jaegerů a hraje jej Charlie Hunnam. Ten se po vedlejších úlohách ve filmech Whatever Happened to Harold Smith a Opuštěná dostal k titulní roli dickensovského dramatu Nicholas Nickleby a k důležitému účinkování v dramatu o fotbalových výtržnících Hooligans. Do středu filmového děni ho zavedl také psychologický thriller The Ledge, server YouTube ničil jeho život ve Frankie Go Boom a bývalého boxera si střihnul v krimifilmu Deadfall. Za dva roky jej uvidíme v líčení známého psychologického pokusu The Stanford Prison Experiment i v následujícím del Torově hororu – duchařině Crimson Peak.

Zdejší Charlieho inkarnace, tedy Raleigh, bude ve starém modelu Jaegera zaučovat mladou Mako Mori. Jelikož její národ ze Země vycházejícího slunce si rád představuje roboty řízené dětmi, nedivil bych se, kdyby již nějaké ty lekce měla za sebou. Herecká filmografie její představitelky, Rinko Kikuči, vlastním jménem Yuriko Kikuči. zahrnuje i takové tituly jako 69 nebo Drug a to vzbuzuje mou zvědavost. Ovšem většina z nich jsou japonskými příspěvky, jež si z Evropanů užijí opravdu „fajnšmekři“. Neplatí to ale bez výjimky.  Mezi anglosaské filmy, k nimž se propůjčila patří Bratří Bloomovi. Krom toho se Rinko dostala do zpracování knihy Norské dřevo od Haruki Murakamiho slavného i na Západě. V závěru letošního  roku se ukáže i v přeslavném dramatu pomsty – 47 Ronin.

Takže… Nebude z toho kamikadze útok?

Z těch příšer a robotů už mám mžitky před očima (za chvíli budou ve 3D), ale ještě mi zbylo dost rozumu, abych věděl, že ve filmu bude vystupovat ještě pár dalších postav – zástupců vojska, vědy i obchodu.

O odvrácení apokalypsy v trailerech pořád mluví Stacker Pentecost v podání Idrise Elby, alias kontroverzně černého severského boha Heimdalla z obu dílů Thora. Je pravda, že etnicky poněkud líp zapadal v kontextech filmů jako rastafariánském dramatu Jediná láska nebo historickém americkém gangsterovi. Vojenskou úlohu si vyzkoušel již ve sci-fi 28 týdnů poté a v Prometheovi jeho postava kapitána Janeka jako jedna z mála působila chytře.

Guillermo se dal dohromady taky se svým parťákem Ronem „Hellboyem“ Perlmanem. Pekelného agenta ztělesnil až dlouho poté, co umožnil del Torovi rozjet filmařinu v Cronovi… Jeho postava se tam ironicky jmenovala Angel de la Guardia. Během věků se vrhnul na nepřeberně rolí a tady se z něj stane Hannibal Chau, ale nepůjde o kanibala, z něhož budou jehňátka mlčet. Místo toho bude na černém trhu prodávat části mrtvých Kaijua a jeho klientem bude…

…Dr. Newton Geiszler, vědec představovaný Charliem Dayem, převážně televizním hercem, možným hrdinou sci-fi komediálního seriálu, který nakonec nebyl realizován (kruciš!) a obecně méně známou tváří. Dayův hlas v anglicky mluvících zemích zaslechnou lidé v Univerzitě pro příšerky.

 

Už v trailerech lidé nadšeně tleskají

 

Nemám rád, když mi letní blockbustery lžou. Což o to, Iron Man 3 dokázal překvapit. Jenže vzhledem ke své kampani svým způsobem zklamal. Star Trek: Do temnoty použil předvídatelného padoucha, i když všechny s filmem spojené osoby neustále pravdivou identitu popíraly. Pacific Rim možná něčím překvapí, nevylučuji to. Stejně však asi všichni tentokrát víme, do čeho jdeme – totiž do pohlcujícího obrazu bez velkých myšlenek, zato s grandiózní formou. Zkrátka… Bude to super, mamrdi!

Kaiju a Jaegři začnou ničit česká kina 11. července 2013.

[singlepic id=4386 w=600 h=400 float=center]

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací