Oscar 2024: Které výherní i nominované filmy si nesmíte nechat ujít?

Letošní Oscaři byli rozdáni.

Pokud sháníte filmové tipy v rámci letošních Oscarů, tak nastal ten správný čas. Již 96. ročník udílení prestižních filmových cen proběhl v neděli večer a ceny byly předány nejúspěšnějším snímkům, filmařům a hercům. A které z letošních oscarových snímků jsou must-see? S rekapitulací vám pomůže náš přehled.

OPPENHEIMER

Absolutním vítězem letošních filmových cen (nejen Oscarů) je bezesporu Oppenheimer. Biografie o vynálezci atomové bomby posbírala nejvíce sošek napříč všemi ceremoniály. Na Oscarech slavil úspěch v 7 kategoriích, včetně té za nejlepší film. Sošku získal i Christopher Nolan za režii a snímek dominoval i v hereckých kategoriích. Cillian Murphy i Robert Downey Jr. si letos odnesli cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní a vedlejší roli na všech udíleních. Samotný Oppenheimer loni výbušně ovládl kina i díky geniálnímu marketingovému tahu, který ho spojil s Barbie. Snímek se kromě zajímavého skutečného příběhu vyznačuje filmovým formátem 65 mm a kombinací barevných a černobílých scén. 

Oppenheimer (2023)
(Foto: Universal Pictures)

BARBIE

Na seznamu nominovaných snímků nechybí ani zmíněná druhá polovička Barbenheimera. Barbie si, jakožto nejvýdělečnější film loňského roku, získala řadu fanoušků. A také řadu šancí na výhru Oscara. Z osmi nominací však vytěžila pouze jednu sošku, a to za nejlepší původní píseň. V této kategorii měla Barbie dokonce dva koně, hit I’m Just Ken, který na Oscarech showmansky zazpíval Ryan Gosling a What Was I Made For v podání Billie Eilish, která si za píseň nakonec odnesla svého druhého Oscara. Děj se pak zaměřuje se na živoucí panenku Barbie v podání Margot Robbie, která jednoho dne začne mít hrozivě depresivní myšlenky a celkově se měnit. Vydává se proto hledat odpovědi do skutečného světa. V patách jí je však i její věrný Ken, který se také přiučí pár věcem, které pak aplikuje v Barbielandu. Po návratu pak musí titulní hrdinka čelit těmto důsledkům a své ženskosti. V současnosti je Barbie k vidění na HBO Max.

Barbie (2023)
(Foto: Warner Bros. Pictures)

CHUDÁČCI

Režisér a scenárista Yorgos Lanthimos je znám svou neotřelostí a sklonem k podivnostem. To si u něj diváci vyzkoušeli už u snímků jako jsou Zabití posvátného jelena, Favoritka nebo Humr. A Chudáčci nejsou výjimkou. I proto okouzlili tolik diváků a stali se druhým nejúspěšnějším filmem na Oscarech. Příběh se inspiruje stejnojmennou knižní předlohou, která sleduje osudy Belly Baxter, ženy, jež přivedl znovu k životu poněkud výstřední doktor Godwin Baxter. Bella má mozek malého dítěte, ale poměrně rychle se vyvíjí. A tak se jednoho dne vydává objevovat svět a učí se v něm žít a růst tak, jak jen sama dovede. Snímek je výrazný především svou vizuální stránkou, a to konkrétně kostýmy a make-upem, za které také získal sošky. Dobře si vedla i Emma Stone, která si za hlavní roli odnesla svého druhého Oscara.

Chudáčci (2023)
(Foto: Searchlight Pictures)

ZÓNA ZÁJMU

A nebyli by to Oscaři bez židovské tematiky, ideálně zasazené do druhé světové války. To už je jistý recept na zaujmutí akademie. Zóna zájmu je také jedním z oněch filmů, co byli nominováni v hlavní kategorii i jako nejlepší mezinárodní film. A nakonec si snímek odnesl dvě sošky – za nejlepší mezinárodní film a za zvuk. Příběh se pak zaměřuje na velitele koncentračního tábora Rudolfa Hösse a jeho rodinu. Ti žijí v obrovském domě s krásnou udržovanou zahradou, každý den slaví společnou večeří, vzpomínají na milovanou Itálii, užívají si víkendové výlety k vodě a procházky s přáteli. Za jejich domem se však ozývají znepokojivé zvuky a zoufalé výkřiky – bydlí totiž u Osvětimi. Snímek si odvezl Velkou cenu z festivalu v Cannes. Mimo jiné se také jedná o druhý z letos nominovaných filmů se Sandrou Hüller v hlavní roli, tím druhým byla Anatomie pádu. 

ANATOMIE PÁDU

A když už jsme ji zmínili, tak se pojďme podívat na Anatomii pádu. Francouzskému dramatu se dostalo věhlasu už při jeho uvedení na 76. ročníku filmového festivalu v Cannes, kde získal Zlatou palmu. K vidění byl i na MFF Karlovy Vary. Příběh se zaměřuje na úspěšnou spisovatelku Sandru, jejího manžela Samuela a jejich 11letého nevidomého syna. Rodina společně žije v odlehlé chatě ve francouzských Alpách. Jednoho dne je ale Samuel nalezen mrtev. Byla to sebevražda, nešťastná náhoda nebo má manželovu smrt na svědomí samotná Sandra? Veřejné vyšetřování případu odkrývá nejen okolnosti samotné smrti, ale také intimní a znepokojivé detaily jejich bouřlivého vztahu. Oscara si snímek odnesl za nejlepší původní scénář.

Anatomie pádu (2023)
(Foto: Les Films Pelléas)

ZIMNÍ PRÁZDNINY

Jednou, ale významnou soškou, se pyšní i Zimní prázdniny. Da’Vine Joy Randolph svým výkonem ve vedlejší roli sklidila úspěch na všech letošních filmových oceněních. Snímek se odehrává v USA v 70. letech na soukromé chlapecké škole. Zde jsou sledem událostí odsouzeni během vánočních prázdnin společně zůstat jeden student, nepříliš oblíbený profesor a truchlící kuchařka. A i když se tato nesourodá trojice nejprve nesnese, tak o sobě navzájem postupně odkrývají nečekané skutečnosti a zjišťují, že každý z nich má své vlastní problémy, se kterými se učí žít. Kromě Da’Vine Joy Randolph stojí za zmínku i výkon Paula Giamattiho, který si za svůj výkon v hlavní roli odnesl Critic’s Choice Award i Zlatý glóbus.

AMERICKÁ FIKCE

Cenu za nejlepší adaptovaný scénář si pak odnesla dramedie Americká fikce, která v této kategorii uspěla i na Critic’s Choice Awards a britských BAFTA. Příběh se inspiruje stejnojmennou novelou Erasure a zaměřuje se na frustrovaného spisovatele Monka. Ten už má dost toho, že establishment vydělává na „černošské“ zábavě, která se opírá o otřepané a urážlivé stereotypy. A tak, aby Monk dokázal správnost svého postoje, napíše pod pseudonymem obskurní černošskou knihu. Jenže ta ho záhy zavede až do samého středu pokrytectví a šílenství, o kterém tvrdí, že jím opovrhuje. Za svůj výkon v hlavní roli si pak Jeffrey Wright vysloužil i nominaci na Oscara.

ZABIJÁCI ROZKVETLÉHO MĚSÍCE

Na seznamu nominovaných nechyběl ani nejdelší snímek loňského roku se stopáží 206 minut. Drama Zabijáci rozkvetlého měsíce, inspirované skutečnými událostmi, vypráví příběh o vyvražďování indiánského kmene Osedžů, které zneužívali bohatí běloši, aby přišli k jejich ropnému jmění. Ve spletitém historickém dramatu vystupují především Lily Gladstone, Robert De Niro a Leonardo DiCaprio. Gladstone si za svůj výkon odnesla SAG Award a Zlatý glóbus, čímž se stala první indiánskou ženou, která obdržela tuto sošku. Prvenství slavila i na Oscarech, kde se stala první indiánkou nominovanou v hlavní herecké kategorii.

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023)
(Foto: Apple TV+)

MAESTRO

V rámci Oscarů pak zpravidla nesmí chybět ani biografie o historických hollywoodských osobnostech. Tuto kategorii splňuje snímek Maestro, který se zabývá životem a dílem skladatele Leonarda Bernsteina, mezi jehož nejznámější díla patří například muzikál West Side Story. Za filmem z produkce Netflixu stojí Bradley Cooper, který se také zhostil titulní role. Pro Coopera se jedná o již druhé autorské dílo po remaku muzikálu Zrodila se hvězda, za nějž byl také nominovaný v hereckých a dalších kategoriích. Maestro je nyní k vidění na Netflixu.

MINULÉ ŽIVOTY

Minulé životy jsou dalším z úspěšných snímků studia A24, kam patří mimo jiné i loňský oscarový vítěz Všechno, všude, najednou. Romantické drama sleduje spisovatelku Noru a její dětskou lásku Hae-Sunga. Ty sice dělí tisíce kilometrů, ale spojuje je výjimečně hluboké pouto. Po více než dvaceti letech se nakonec během pár dní tyto dvě spřízněné duše setkávají v New Yorku. Toto nečekané shledání s osudovým mužem tak přiměje Noru klást si otázku: „Co by bylo kdyby?“. Debutový snímek režisérky a scenáristky Celine Song uchvátil diváky na festivalech Sundance i v Berlíně.

Minulé životy (2023)
(Foto: A24)

NYAD

Za zmínku pak stojí i drama Nyad, které sice nebylo nominované v hlavní filmové kategorii, ale za něž obdržely oscarové nominace za své herecké výkony Annette Bening a Jodie Foster. Životopisné drama se zaměřuje na Dianu Nyad. Ta se rozhodne ve svých šedesáti letech uplavat víc než 160 kilometrů z Kuby na Floridu bez jakékoli ochrany před žraloky. Je to zkrátka její celoživotní sen a teď si ho chce splnit. Napínavý snímek, který vypráví skutečné události, je v současnosti k vidění na Netflixu.

CHLAPEC A VOLAVKA

Letošním vítězem v kategorii animovaných snímků se pak stal Chlapec a volavka. Ten je triumfálním návratem legendárního mistra animace Hajao Miyazakiho a studia Ghibli, kteří společně stojí za kreslenými snímky jako jsou Můj soused Totoro, Doručovací služba čarodějky Kiki, Princezna Mononoke, Cesta do fantazie nebo Howlův kráčející zámek. Příběh se zaměřuje na dospívajícího chlapce jménem Mahito, který se s tatínkem přestěhuje na venkovské sídlo daleko od hektického Tokia. V novém domově potkává svéráznou mluvící volavku, která ho přivede k prozkoumání záhadné a opuštěné věže. V ní Mahito objevuje magický svět, jemuž vládne tajemný stařec. Na své cestě za poznáním se pak seznamuje s řadou zajímavých a svérázných postav.

20 DNŮ V MARIUPOLU

A v kategorii dokumentárních filmů letos sklízí úspěch snímek 20 dnů v Mariupolu. Jinak tomu nebylo ani na Oscarech, i zde toto silné svědectví zabodovalo. Jak již název napovídá, dokument sleduje dění v obleženém ukrajinském Mariupolu uprostřed ruské invaze. Tým místních novinářů uvězněných v Mariupol se po začátku konfliktu snaží pokračovat ve své práci v dokumentaci válečných zvěrstev. A tak jako jediní mezinárodní reportéři, kteří ve městě zůstali, zachycují to, co se později stalo určujícím obrazem války: umírající děti, masové hroby, bombardování porodnice. Jedná se o první celovečerní film Mstyslava Chernova. Ten čerpá z osobních záběrů jeho vlastní země ve válce a nabízí živý a drásavý popis civilistů chycených v obležení i vhled do toho, jaké to je podávat svědectví z válečné zóny. Snímek si mimo jiné odnesl i Cenu diváků za nejlepší celovečerní dokumentární film na festivalu Sundance.

PODIVUHODNÝ PŘÍBĚH HENRYHO SUGARA

Na závěr pak stojí za zmínku i Podivuhodný příběh Henryho Sugara, který si odnesl sošku za nejlepší krátkometrážní film. Jeho scénář se inspiruje stejnojmennou povídkou Roalda Dahla a na plátno jej převedl režisér a scenárista Wes Anderson. Příběh se zaměřuje na bohatého muže, který se rozhodne získat výjimečnou schopnost, aby mohl podvádět při hazardních hrách. V hlavních rolích se zde objevují Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Dev Patel, Rupert Friend a Richard Ayoade. Podivuhodný příběh Henryho Sugara je možné zhlédnout na Netflixu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací