Filmové události #09/14: Tim fascinuje, Kim slaví, Roy staví

[singlepic id=7147 w=150 h=150 float=left]Vražední ptáci se vracejí. Letí s nimi Jobsův a Burtonův stín.

Věřte, že skutečně nerad píši o úmrtích. Přesto mi nezbývá než dnes vzpomenout na Harolda Ramise, jenž opustil svět živých právě začátkem tohoto týdne. Přitom naživu zůstávají takové výkvěty lidství typu severokorejského diktátora Kim Čong-una. Alespoň, že žijeme ve světě, kde si z nich kulturnější bytosti jako Tim Story a Seth Rogen mohou dělat legraci. Samozřejmě i hrůza a smutek poskytují inspiraci. Své o tom ví Tim Burton chystající se do Prahy a znal to Alfred Hitchcock inspirující k napodobování a remakům…

 

Zemřel krotitel duchů H. Ramis

24. února 2014 dodýchal americký herec, režisér, scénárista a producent Harold Ramis. Devětašedesátiletý muž prohrál čtyři roky trvající zápas s žilní trombózou. Ramis se narodil 21. listopadu 1944 v Chicagu. Po studiích pracoval sedm let v ústavu pro duševně choré, což jej, dle vlastního svědectví, významně připravilo na práci s herci a poskytlo mu to zajímavou perspektivu na život všeobecně. Roku 1976 napsal společně s Brianem Doylem–Murrayem scénář k televiznímu filmu TVTV Show, kde si také sám zahrál. V různé míře se podílel na komediích jako Zvěřinec časopisu National Lampon, Nemotorové nebo Lampasy.

Legraci vnesl i do nadpřirozeného světa. Bill Murray, Dan Aykroyd a sám Ramis se roku 1984 vryli do kolektivní paměti filmem Lovci duchů o statečných okultistech bránících svět smrtelníků před invazi nepokojných duší a prastarých božstev. O pět let později přidali o něco méně zdařilý sequel. V současnosti se chystá třetí díl a Ramisovo úmrtí na něj bude mít pochopitelně citlivý vliv. Musím se vyvarovat nevhodného vtipu…

Během devadesátých let a počátku 21. století stvořil například snímky Na Hromnice o den více, Přeber si to nebo Smlouva s ďáblem.

 

Darth Driver?

Musím vám říct, že mne již nebaví mlátit hlavou o stůl kvůli marnému čekání na detaily o Star Wars: Epizodě VII. Byl jsem zatím dvakrát hospitalizován s otřesem mozku. Na záchranu mi přišel další v řadě drbů o obsazení sci-fi ságy. Kromě Benedicta Cumberbatche či Garyho Oldmana byl před několika dny zmíněn dvacetiletý herec Adam Driver, jenž by měl být vyvolen k roli záporáka „typu Dartha Vadera“.

Jeho tvář je známa především díky Girls, seriálu HBO, kde představuje polojmenovce Adama Slackera. Jsem rád, že si zahrál i v seriózních historických dramatech, k nimž Star Wars dozajista patří. Jsou to přece jen kroniky bojů, jež se udály před dávnými časy. Driver se totiž ukázal v dílech jako J. Edgar nebo Lincoln. Za zmínku stojí, že ve filmu od bratří Coenových V nitru Llewyna Davise nahrává píseň „Please, Mr. Kennedy“ o tom, jak se mu nechce do vesmíru. Inu, asi se tam dostane.

 

T. Burton v Praze

Režiséru Timu Burtonovi lze jeho úchylnost pouze závidět a vyčítat mu lze naopak jen to, že není zdaleka takovým bláznem jako v časech Střihorukého Edwarda, Batmana, případně Batman se vrací. Na své zlaté (a řádně temné) časy přijede zavzpomínat mimo jiné i do jednoho z nejponuřejších evropských měst, totiž do naší Prahy. 25. března 2014 osobně uvede koncert hudebních ukázek, které pro jeho filmy složil Danny Elfman. Za možnost uslyšet skladby budete muset zaplatit od 900 do 2 500 Kč.

Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze tak zazní slavné melodie známé již od 80. let, ale také třeba úryvky z rok starého animáku Frankenweenie: Domácí mazlíček. Umělecký projekt má za sebou tažení přes Londýn, Los Angeles a Vancouver. Již během večera budou na místě vystaveny ukázky Burtonových skic a storyboardů. Režisérova výtvarná díla však budou k vidění především v Domě U Kamenného zvonu. Počínaje 28. březnem 2014 zde Češi uvidí na expozici Tim Burton a jeho svět řadu maleb, skic, ale i fotografií a sochařských instalací.

„V rámci výstavy budou moci všichni návštěvníci využít například relaxační zónu nebo zhlédnout některý z Burtonových filmových počinů, které se zde budou každý den promítat. Věříme, že na své si tu přijdou dospělí i děti,“ prohlásila Kateřina Riley, ředitelka pořádající organizace ArtMovement. Výstava potrvá do 3. srpna 2014.

 

Happy Birthday, Jong-un!

Ne všichni filmařští Timové jsou na stejné úrovni. Možná si ještě pamatujete z předchozích událostí, jak jsem pomlouval režiséra Tima Storyho za to, co provedl Fantastické čtyřce. Již brzy se zaměří na padoucha mnohem většího, než je Galactus, tedy na severokorejského diktátora Kim Čong-una. V centru pozornosti chystaného snímku Diplomats bude, přesněji řečeno, Kimovo přátelství s hráčem NBA Dennisem Rodmanem. Slavný basketbalista v této souvislosti upoutal pozornost, když svému kontroverznímu kamarádovi k narozeninám zazpíval tradiční píseň „Happy Birthday“. Scénář k Diplomats napíše Jonathan Abrams a produkce se ujme Peter Chernin (Zrození planety opic, Exodus).

Jak Sonic popichoval Maria

Seth Rogen a Evan Goldberg, duo, jež spolu stvořilo fantasy komedii Apokalypsa v Hollywoodu, zpracuje nyní nikoliv nezajímavou část historie geekovského průmyslu. Společnost Sony Pictures je totiž získala pro natáčení filmu podle chystané knihy o rivalitě svého času nejslavnějších výrobců videoher a jejich konzolí – společností SEGA a Nintendo.

Autor Blake J. Harris své líčení nedávné historie výmluvně nazval „Console Wars: SEGA, Nintendo and the Battle that Defined a Generation“. Podle oficiálního popisu vychází jeho materiály ze stovek rozhovorů. Sám Harris se bude na snímku podílet v úloze producenta spolu se Scottem Rudinem (Tahle země není pro starý, The Social Network).

Setha Rogena uvidíme v komedii Sousedi (29. 5. 2014) a stejně jako Tim Story využije pro své potřeby Kim Čong-una. Do Severní Koreje jeho postava zavítá díky snímku The Interview (23. 10. 2014).

 

 

jOBS je mrtev, ať žije Fincherův job!

Již dávno víme, že Stevu Jobsovi, zesnulému zakladateli Apple Computer, budou věnovány hned dva životopisné filmy. První z nich jOBS režiséra Joshuy Michaela Sterna, se k nám dostal v minulém srpnu a většina kritiků (včetně mě) ho považovala za přinejlepším průměrný.

Na stole je však ještě zatím nerealizovaný koncept sestávající se ze tří půlhodinových epizod o hlavních Jobsových úspěších. Scénář k němu napsal Aaron Sorkin, autor The Social Network. Podle zpráv serveru Variety bude mít nový snímek se Zuckebergovým příběhem společného nejen scénáristu, ale dokonce i režiséra Davida Finchera. Mistr v současnosti pracuje na adaptaci románu Zmizelá, která již teď upoutala pozornost díky značně upravené poslední třetině děje.

Jednotlivé segmenty Sorkinova scénáře mají v reálném čase dramatizovat zveřejnění osobního počítače Mac, NeXTu a nakonec iPodu. Fincherovi fanoušci se tak mají na co těšit, když už přišli o jeho možnou vizi Dvaceti tisíc mil pod mořem a zřejmě zbývajících dvou knih trilogie Milénium.

 

Hitchcockův nástupce objeven?

Společnost Universal již dlouhodobě plánuje remake Ptáků, populárního hororu Alfreda Hitchcocka z roku 1963. Když o něm veřejnost slyšela poprvé, měl jej režírovat Martin Campbell (Casino Royale, Green Lantern), později nahrazený Dennisem Iliadisem (Poslední dům nalevo).

Nyní se titul vrátil na pořad dne, tentokrát se o něj má postarat dánský režisér Diederik Van Rooijen (Stellina válka, Daglicht) podle scénáře Jonathana Hermana. Obsazení je zatím zcela neznámé, původní plány nicméně počítaly s Naomi Watts. Děj by měl být založen spíš na původní povídce Daphne du Maurier než na Hitchcockově adaptaci.

Vzhledem k účasti Michaela Baye můžeme očekávat vzrušující masakr, v němž nevyčerpatelné množství Angry Birds již neútočí na prasata…

 

Virtuální stavebnice nesmí zůstat pozadu

Lidé ve Warner Bros. se patrně nemohou nabažit úspěchu, jenž jim přinesl LEGO® příběh a možná i proto zakoupili práva na další hříčku z dílen Severních Germánů. Tentokrát nás čeká nový požitek ze švédské videohry Minecraft, která by nemohla být vzdálenější Warcraftu a Starcraftu. Ve světě známém svou krychlovitou grafikou si hráč může dělat a budovat, co chce, pokud přežije útoky nočních monster. Příběh filmu je tudíž těžké odhadnout. Stejně jako v případě dánských kostiček, pomůže Minecraftu producent Roy Lee. Doprovázet jej bude Jill Messick.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací