Filmové události #03/15: Nominace na Oscary, Chlapectví má zlato, Avatar dá zabrat

oscars_logoPřišel čas zúčtování!
 
 
Ve filmovém světě, dá se říci, rok doopravdy nekončí, dokud nejsou zhodnoceny jeho nejlepší produkty. Zlaté glóby již promluvily, nyní jsou na řadě Oscaři a naši Čeští lvi. Budoucnost je oproti tomu nejistá hned na několika frontách. Druhý díl Avataru byl pozdržen, Star Wars ztratily dalšího scénáristu a Suicide Squad se bude muset obejít bez Toma Hardyho.
 

 
Potenciální Oscaři na scénu!

87. ročník Oscarů představil své nominace. O cenu za nejlepší film spolu budou bojovat Americký sniper, Birdman, Chlapectví, Grandhotel Budapešť, Kód Enigmy, Selma, Teorie všeho a Whiplash. Birdman a Grandhotel Budapešť mohou získat až devět Cen Akademie. Kromě členů jejich obsazení jsou na nejlepší herce a herečky nominováni například Steve Carell (Hon na lišku), Bradley Cooper (Americký sniper), Marion Cotillard (Dva dny, jedna noc) nebo Julianne Moore (Still Alice). Na největší poctu pro zahraniční snímky si brousí zuby polská Ida, ruský Leviatan, estonsko-gruzínské Mandarinky, mauritánské Timbuktu a argentinské Divoké historky. Vítězi budou vyhlášení 22.února 2015. Přehled všech nominovaných si můžete prohlédnout v předchozím článku.


 

Vládci zmenšeného světa

72. ročník Zlatých glóbů rozdal své ceny. Ocenění za nejlepší drama získalo Chlapectví. Nejlepším hercem této sekce byl vyhlášen Eddie Radmayne (Teorie všeho), nejlepší herečkou pak Julianne Moore (Still Alice). V kategorii Komedie nebo muzikál se na první místo dostal Grandhotel Budapešť. Za umění nás rozesmát si vysloužili uznání Michael Keaton (Birdman) a Amy Adams (Big Eyes). Stejně jako v případě Oscarů se více podrobností dočtete v našem samostatném článku.


 

Čeští lvi si hrají v díře

U nás v Česku se snaživí filmaři také dočkají ocenění. V 22. ročníku soutěže Český lev získala celkem 15 nominací Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, 13 pak Díra u Hanušovic, režisérský debut Miroslava Krobota. V kategorii nejlepší film se tyto snímky utkají s Cestou ven Petra Václava, Pojedeme k moři Jiřího Mádla a Třemi bratry Jana Svěráka. Výsledky budou oznámeny 21. února 2015.


 

Zemřela Anita Ekberg (29. 9. 1931 – 11. 1. 2015)

Minulou sobotu ráno dala ve svých 83 letech světu sbohem velká hvězda minulého století. Anita Ekberg se již v mládí živila modelingem a v svých dvaceti se stala královnou krásy své rodné země – Švédska. V USA se prosazovala pomalu, filmovou slávu našla až v Itálii, konkrétně místní adaptací Vojny a míru z roku 1956. Režisér Federico Fellini obsadil rostoucí sexsymbol počátkem 60. let do svého snímku Sladký život, kde Anitě přiřkl osudovou roli Sylvie. S Felinim spolupracovala i v následujících letech (Boccaccio ’70, Intervisty). Vážně drama (Suor Omicide) střídala s komediemi (Jestliže je úterý, musím být v Belgii, Sedmkrát žena). Svou kariéru na plátně zakončila roku 1998 filmem Le Nain rouge.


 

Zmizelá ve vlaku

Tvůrčí tým úspěšného dramatu Zmizelá se zřejmě opět dá dohromady. Režisér David Fincher chce ponovu natočit Hitchcockovy Cizince ve vlaku. Scénář k remaku nazvaného Strangers napíše autorka Zmizelé Gilian Flynn a hlavní role čeká na Bena Afflecka. Původní thriller z roku 1951 představil tenistu toužícího zabít manželku. Jednou ve vlaku potká muže, který je to ochoten pro něj udělat výměnou za vraždu svého otce. Předělávka umístí setkání do letadla.


 

Socha svobody, bachařka

Zmodernizován bude i sci-fi thriller Útěk z New Yorku. John Carpenter, režisér originálu z roku 1981 s Kurtem Rusellem, bude sám produkovat i novou verzi záchrany amerického prezidenta z Manhattanu, jenž byl přeměněn na obří vězení. Práva získala společnost 20th Century Fox.


Rapeři a monopolističtí rošťáci

Producent Randall Emmett zmínil v rozhovoru pro server Collider zajímavosti o různorodých chystaných snímcích. Životopisný film o raperovi Tupacovi Shakurovi. Natáčení začne zřejmě v červnu a na produkci se bude podílet i zpěvákova matka Afeni.

V létě dojde také na realizaci další adaptace deskové hry od společnosti Hasbro. Monopoly mají vyprávět o skupině dětí, pronásledovaných dospělými kvůli mapě k pokladu. Emmett souhlasil s přirovnáním ke komedii Rošťáci z roku 1987.


 

Bradley na líbánkách s flaškou

Podle serveru Deadline se Bradley Cooper chystá na svůj režijní debut v podobě dramatické komedie Honeymoon with Harry. Příběh se má točit kolem notorického sukničkáře a opilce poznávajícího ženu svých snů, jejíž otec vztahu nepřeje. Když ženichovi zemře nastávající krátce před svatbou, rozhodne se upít k smrti na „líbánkách“. Narazí přitom na skoro-tchána, vezoucího dceřin popel k rozprášení. Hlavní role budou zřejmě představovat Cooper a Robert De Niro.


 

Brad, Tom i Michael nepřestávají udivovat

Brad Pitt, Ryan Gosling a Christian Bale si společně zahrají ve „finančním dramatu“ The Big Short. Spisovatel Michael Lewis jim svou knihou načrtl nevšední příběh mužů zodpovědných za počátek ekonomické krize v roce 2008. O připojení se ke hvězdné partě jedná navíc Steve Carell.

Režisér Doug Liman se po sci-fi Na hraně zítřka nejspíš znovu spojí s Tomem Cruisem. Drama podle skutečných událostí Mena z něj udělá Barryho Seala, pilota a pašeráka drog pod záštitou CIA.

John Krasinski (Země naděje, Máme rádi velryby) by mohl být hlavní hvězdou filmu Michaela Baye o útoku na Americké velvyslanectví v Benghází.

Superpadoušské dobrodružství Suicide Squad opustil Tom Hardy. Vojenského experta týmu Ricka Flagga si možná místo něj zahraje Jake Gyllenhaal.

Rodrigo Santoro, představitel krále Xerxa z filmů o 300 Sparťanech, získal roli Ježíše Nazaretského v chystaném remaku Ben-Hura.

Michael Keaton myslí na postavu Raye Kroca, de facto zakladatele sítě McDonalds, v dramatu The Founder.


 

Velryby, kreslení draci a svůdní kyborgové

Premiéra historického katastrofického filmu V srdci moře byla z březnového termínu odložena až na 11. prosince 2015.

Knihu džunglí v jejím vydání od režiséra Jona Favreaua neuvidí Američané již v letošním říjnu, nýbrž až 15. dubna 2016.

Animovaná pohádka Pete’s Dragon se dostane do kin 12. srpna 2016.

Kyberpunková klasika Ghost in the Shell se Scarlett Johansson v hlavní roli se předvede poprvé 14. dubna 2017.


 

Jediové odmítají scénáře

Připravovaný spin-off ke Star Wars v režii Garetha Edwardse přišel o svého scénáristu. Gary Whitta (Kniha přežití, Po zániku Země) tak následuje po vzoru Michaela Arndta, který musel zanechat práce na kapitole hlavní ságy – Star Wars: Síla se probouzí. Jeho náhradníkem by mohl být Simon Kinberg (X-Men: Budoucí minulost).


 

Ztracený vesmírný ráj

Režisér a scénárista James Cameron potřebuje víc času na dokončení sequelů ke svému velkofilmu Avatar. Na Pandoru se tak poprvé nevrátíme již v prosinci 2016, nýbrž až o rok později.


 

X-Men: Nová generace

Pro další část rebootové série o X-Menech bude třeba dalších mladých mutantů. Podle serveru Lation Review se o roli Cyclopse z 80. let ucházejí Taron Egerton (Kingsman: Tajná služba), Jamie Blackley (Zůstaň se mnou) a Tye Sheridan (Joe). Jean Grey může skončit s tváří Sophie Turner (Hra o Trůny), nebo Saoirse Ronan (Byzantium). Čeká na nás také mladá Storm v podání Alexandry Shipp (Alvin a Chipmunkové 2), či Zendayy Coleman (Kluci na povel). X-Men: Apocalypse se v Česku objeví 19. května 2016.


 

Nový velitel Joeů?

Společnost Paramount hledá režiséra pro třetí kapitolu akční franšízy G.I. Joe. Nový souboj s teroristickou organizací Kobra nám možná přinese D.J. Caruso (Jsem číslo čtyři, Už se nebojím).


 

Malá obrazovka pro jednoho velikána

Woody Allen natočí pro společnost Amazon Studios svůj první televizní seriál. O projektu zatím není známo nic bližšího. Slavný filmař mu poslouží jako režisér i scénárista.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací