Pohádkové preview Popelka s Lily James v hlavní roli

popelka_2015_plakat_aJen jedné padne osudový střevíček.
 
 
 
Bylo, nebylo… Impérium Walta Disneyho ovládlo skoro celý svět, a to nejen za přispění armád myší nebo kačerů. Majestát mu propůjčil také zástup princezen, které mu předvedly své světoznámé pohádky, kýčovitěji a přeslazeněji než kdy dřív. Poté co upadající vypravěč Tim Burton představil novou Alenku v říši divů, rozzářily se oči disneyovskému manažerovi Strýčku Skrblíkovi a bylo rozhodnuto! Odteď bude vydělávat v hrané to, co se již osvědčilo v animaci. Zloba – Královna černé magie a chystaná Cruella přebírají perspektivu záporaček. Sněhurka byla poměrně nedávno zneuctěna a musí se z toho vzpamatovat. Zákonitě muselo dojít na postavu naplňující archetyp princezny, jež je zároveň hrdinkou vlastního příběhu. Dětem druhé dekády jedenadvacátého století se nově představuje Popelka.

Zazvonil zvonec a pohádka znovu začíná

Budete-li chvíli pátrat na internetu, zjistíte samozřejmě, že motivy z Popelky jsou nesmírně staré a sahají až kamsi do starověkého podání, v němž si řecká otrokyně vezme egyptského panovníka. Verze se pochopitelně od sebe liší, ale dnes známe už jen ty nejjednodušší a děsíme se, když si přečteme třeba o takovém znásilnění v Šípkové Růžence…

Pohádka o Popelce je spojena s počátky filmové kultury, neboť již Georges Méliès věnoval nešťastné dívčině celých šest černobílých minut! Na svůj náročný kus z roku 1899 navázal ještě po třinácti letech.

popelka_2015_foto_08

Scénky plné lásky a magie pochopitelně lákaly animátory. Disneyho společnost v jistých formách koketovala s námětem již od počátku 20. let. Plnohodnotný celovečerák na jeho základě dokončila roku 1950, jako sedmý v řadě kreslených úspěchů. Popelčina zlá macecha zde byla známa jako lady Tremaine a nevlastní sestry získaly jména Anastasia a Drizella, jak budou brzy známy i naživo.

Samozřejmě tu ušmudlanou holku milujeme i my Češi. Na Vánoce se k nám vždy vrací dnes již 40 let stará klasika Tři oříšky pro Popelku. O něco emancipovanější hlavní hrdinka v podání Libuše Šafránkové usiluje o prince (Pavel Trávníček) v autenticky středověkém prostředí. To nás, soudě dle ukázek níže, tentokrát pravděpodobně nečeká.

Britové a Američané mezitím pohádku využili pro několik muzikálů (The Glass Slipper, Cindy, The Slipper and the Rose) a přepracování (Věčný příběh, Moderní Popelka, A zase jednou Popelka).

V čem se má vlastně novinka lišit od předchůdců? Většina děje zůstane věrna syžetu z animace, ovšem stereotypní rámec, do něhož jsou postavy vsazeny, poskytuje ne vždy využívaný prostor. Nový princ objevuje sám sebe a musí si vydobýt nezávislost na svém otci. S Popelkou se zná vlastně již před bálem, ačkoliv jí neprozradí, kým ve skutečnosti je. Také vílí kmotřička se objeví předtím, než dívce daruje tolik potřebné štěstí. Nakonec to bude však čistota srdce, nikoliv přízeň nadpřirozena, co umožní vítězství lásky. Dobrota, jak zdůrazňují herci i režisér, se tu mění v superschopnost.

Trailer 1: Hodná matka nevydrží dlouho, Její dcera je zotročena, Krásnému princi se zapalují lýtka, Popelkám na bál vstup zakázán, Laskavost (a kouzelná hůlka) dělají divy!

Robb Stark má nejvyšší čas na svatbu

popelka_2015_poster_popelkaPopelka se stane první velkou filmovou rolí pro hvězdičku Lily James. Televizní obrazovky ji stačily řádně představit hlavně jako lady Rose Aldridgeovou, rozenou MacClarovou v seriálu Panství Downton. Objevila se však i hned v několika filmech roku 2012. Po kraťasu Chemistry válčila o svět řecké mytologie jako Korrina z Hněvu Titánů. Mihla se v dramatu Broken, sportovala jako jedna z dvou britských sportovkyň nervydrásajících Fast Girls. Mezi mnohými hvězdami se přidá k Bradlymu Cooperovi, aby mu v zatím nepojmenované komedii umožnila zařídit skvělou restauraci. Jistě by potěšila spisovatelku Jane Austinovou, stejně jako i jejího kolegu Setha Grahame-Smithe svou určitě nezapomenutelnou interpretací Elizabeth Bennetové, když jí v životním štěstí budou bránit Pýcha, předsudek a zombie.

popelka_2015_poster_macechaTěžko říci, proč Cate Blanchett, představitelka středozemské elfky Galadriel nehraje vílí kmotřičku, nýbrž strašlivou lady Tremaine. Minimálně jí propůjčí autoritu, ať už od oné panovnice fiktivní, anebo historické, hned nadvakrát ztvárněné královny Alžběty I. Hodně se posunula od celovečerní verze Záchranářů… Byla i skvělou Katherine Hepburnovou v Letci nebo Jasmine Francisovou v dramatu Jasmíniny slzy. Díky oběma těmto postavám získala Oscara. Velmi brzy ji uvidíme v romantické fantasy Knight of Cups, realističtější romanci Carol, historii nedávné aféry Truth a ve stále bezejmenném muzikálu režiséra Terrence Malicka. Roku 2016 se spolu s Bradem Pittem zaměří na historii i budoucnost vesmíru skrze Voyage of Time.

popelka_2015_poster_vilaOpačný morální vývoj postav prodělala skutečná vílí kmotřička. Helena Bonham Carter naposledy svírala kouzelnou hůlku jako šílená čarodějnice Bellatrix Lestrangová ze série o Harry Potterovi. Bůh má smysl pro humor, jelikož v dávné minulosti představovala spisovatelku Beatrix Potter.  Stejně jako Cate má zkušenosti s filmy o britské historii. Proměnila se v Jane Greyovou a také jinou Alžbětu – z Královy řeči. Její Rudá královna byla samozřejmě hlavním nepřítelem Alenky v říši divů. Za právo volit bude bojovat v dramatu Sufragette. Příští rok se znovu střetne s nenáviděnou Alenkou.

Zlou sestru Anastasii hraje Holliday Grainger (Jana Eyrová, Nadějné vyhlídky), jejího stejně amorálního sourozence Drizellu pak Sophie McShera (služka Daisy Mason z Panství Downton).

Krásný princ se ve svém světě jmenuje Kit, u nás pak Richard Madden. Fantasy seriál Hra o trůny z něj udělal Robba Starka, moudrého panovníka království Severu. Roku 2000 jej poprvé na plátno dostal snímek Spoluvina. Až o deset let později se tam dostal podruhé, když doprovázel šílené chataře na internetu v thrilleru Chatroom. Lásku těsně před začátkem první světové války si prožil jednou z hlavních rolí romantického snímku Une Promesse / A Promise. Bastille Day jej vyšle do Francie, ovšem ne té revoluční. Zaplete se do série tamějších teroristických útoků.

Krasavcova vznešeného otce představuje Derek Jacobi, jehož největší herecká chvíle přišla v podobě Claudia, čtvrtého císaře římského, hrdiny seriálu Já, Claudius. Přičichnul si i ke starému Římu v Gladiátorovi či nedávném dramatu StringCaesar. Velkovévodu na jeho dvoře hraje Stellan Skarsgård (Dobrý Will Hunting, Avengers) a kapitána stráží herec nigerijského původu Noso Anozie (Barbar Conan, Enderova hra).

Trailer 2: Čáry vílí kmotřičky mají krátkou trvanlivost, Popelka nachází útěchu mezi zvířátky a přemáhá svoji skepsi, Princ se diví, Zlé sestry mají moc velké nohy


Z knížky nám na dobrou noc budou číst…

Novou jiskru chce prastaré látce dodat režisér Kenneth Branagh. Pokud nepózuje před kamerou jako herec zašlé éry Laurence Olivier (Můj týden s Marilyn) nebo bradavický učitel Zlatoslav Lockhart (Harry Potter a Tajemná komnata), znovuoživuje slavné literární perly klasiků. Nezřídka si v nich uzme hlavní roli, což mu Popelka neumožňuje. Takovým problémem netrpěl jeho debut, shakespearovský Jindřich V. Kennetha nezastaví ani Zubatá, jak dokázalo „reinkarnační“ drama Znovu po smrti. Převtělování ho muselo vyčerpat, tak z čechovovského námětu dal pro snímek Swan Song dohromady jen třiadvacet minut. Bez divadelní minulosti se obešla komedie Petrovi přátelé. Až poté se náš režisér dal dohromady a tropil Mnoho povyku pro nic. Svého výtvoru v podání Roberta De Nira se děsil ve vlastní adaptaci Frankensteina.

popelka_2015_foto_05Posedlost Shakespearem dokázal i snímkem Za zimního Slunovratu o hercích připravujících vánoční představení Hamleta. Jeho vlastní interpretace tragédie o princi dánském na sebe nenechala dlouho čekat. Po čtyřleté přestávce dokázal v muzikálové podobě jaká je Marná lásky snaha. Skutečně marná, tentokrát se totiž úspěch nekonal. Beze slov se museli obejít dvě postavy krátké romance Listening. Mozart a Schikander by jistě byli potěšeni, co udělal s jejich Kouzelnou flétnou. Při odškrtávání ze seznamu nezpracovaných her mistra ze Stratfordu nad Avonou došel k Jak se vám líbí. Michaela Cainea pustil do remaku vlastního filmu Slídil.

Branagh přispěl i do marvelovské série. Cit pro drama vstřebávaný ze Shakespeara se mu hodil při budování vztahů mezi obyvateli Asgardu v prvním Thorovi. Bohužel, Tom Clancy se nedočkal takové kvality jako (většinou) Wilda, takže Jack Ryan: V utajení nenastartoval novou špionskou sérii.

Co vlastně může kdo zkazit na Popelce? Domnívám se, že nic, zvlášť když má snímek na své straně šoumena Branaghova typu. Disney se již postará o vnější krásu a scénáristé, jak se zdá, povzbuzují své diváky, aby jejich dušičky překypovaly laskavostí i nadějí.

V Čechách se dýně změní na kočáry 19. března 2015.

popelka_2015_foto_09
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací