Filmové události #09/15: Birdman završil triumf, Spock odešel na věčnost, Kotek následuje Mádla

oscars_poster_2015Složme poctu hrdinům.
 
 
Po Oscarech, Césarech a Zlatých malinách oslavujeme tři hlavní vítěze – Birdmana, Kristen Stewart a Bena Afflecka.Ten první je pochopitelně nejvýznamnější neboť získal vrcholnou cenu kinematografického vesmíru. Hollywood má stále blíže k superhrdinům, jak dokazuje i vítěz v animované kategorii. Dnes vás potěšíme, jestli máte rádi Blade Runnera či Bruce Lee, ale trochu nejspíš rozesmutníme fanoušky Star Treku a trilogie Milénium.
 

 
Oscaři v pařátech Ptačího muže

87. ročník Oscarů vyznamenal film o stárnoucím herci v podání Michaela Keatona. Birdman, který nedávno uspěl také v soutěži Independent Spirit Awards, obdržel nejen cenu za nejlepší film, ale uspěl také v kategoriích režie (Alejandro G.Iñárritu), původní scénář (Alejandro G. Iňárritu, Nicolas Giacobone, Alexander Dinelaris Jr, Armando Bo) a kamera (Emmanuel Lubezki). Čtyři nominace dokázal proměnit také Grandhotel Budapešť. Překvapení se nakonalo ani mezi dokumenty, jelikož zvítězila zpověď Edwarda Snowdena s názvem Citizenfour. Nejúspěšnějším z animáků minulého roku je superhrdinská Velká šestka. Za hlavní role si své sošky odnášejí Eddie Redmayne (Teorie všeho) a Julianne Moore (Still Alice), za vedlejší pak J.K. Simmons (Whiplash) a Patricia Arquette (Chlapectví). Mezi cizími příspěvky se prosadila polská Ida. Přehled všech kategorií si můžete prohlédnout v našem samostatném článku.


 

Zemřel L. Nimoy (26. 3. 1931 – 27. 2. 2015)

Třiaosmdesát let života bylo dopřáno představiteli nejslavnějšího mimozemšťana světa. Americký herec Leonard Nimoy se počátkem padesátých let objevil několikrát na plátně (Rhubarb, Queen for a Day, Them!), aktivnější však byl v televizi. Sci-fi seriál Star Trek mu přiřkl ikonickou postavu Spocka, polovičního Vulkánce a prvního důstojníka vesmírné lodi Enterprise. Následovně se objevil v osmi filmech této space opery, jeho poslední rolí bylo cameo ve snímku Star Trek: Do temnoty. Sám režíroval Star Trek III: Hledání Spocka a Star Trek IV: Cesta domů. Kromě toho přivedl na svět komedii Tři muži a nemluvně nebo drama Být dobrou matkou. Až do konce života se objevoval v televizních pořadech, případně propůjčoval svůj hlas animovaným postavám.


 

Bella vítězí i bez upírů

Kristen Stewart (Bella z Twilight ságy) se stala první americkou herečkou, jež obdržela francouzskou filmovou cenu César. Porota jí odměnila za vedlejší roli v koprodukčním dramatu Sils Maria.


 

Sváteční maliny

Krátce před Oscary byly tradičně rozdány i anticeny Zlaté maliny. Čtyři z nich, včetně nejhoršího filmu, si odnesla komedie Kirk Cameron’s Saving Christmas. Účast ve filmech Jedna za všechny a Sex Tape se vymstila herečce Cameron Diaz. Stejně tak si vyslechl Mel Gibson kritiku za Expendables: Postradatelní 3 a Megan Fox za Želvy Ninja. Nejhorší režii údajně poskytl Michael Bay čtvrtým Transformerům. Za nejhorší remake, sequel nebo plagiát byl označen muzikál Annie. Malinovou ceny vykoupení získal Ben Affleck díky výkonu ve Zmizelé.


 

Kde se touláš, Richarde?

Richard Linklater opatrně připustil možnost sequelu ke svému Chlapectví, hitu natáčenému po dobu 12 let. Společnost Annapurna Pictures si však žádá jeho služeb pro potenciální zfilmování knihy Kde se touláš, Bernadetto. Americká spisovatelka Maria Sempleová vypráví o agorafobní architektce Bee Branchové. Labilní žena své dceři přislíbí k Vánocům výlet na Antarktidu za vynikající vysvědčení. Dva dny před Štědrým dnem náhle zmizí.


 

Život draka

Dcera zesnulé akční hvězdy Bruce Lee bude produkovat životopisný snímek o svém otci.


 

Kotek na horách

Po Jiřím Mádlovi směřuje k natáčení režisérského debutu další český mladý herec. Vojta Kotek začne 7. března 2015 pracovat na komedii Padesátka. Můžeme se těšit na příhody lidí ze zasněžených hřebenů, běžkařský závod a muže toužícího poznat svého otce (viz první tisková konference).


 

Dívka, která potvrdila samozřejmost

Rooney Mara v rozhovoru pro server E!Online zmínila, že natočení americké verze dalších dílů trilogie Milénium se již patrně nedočkáme. Na sérii zesnulého švédského spisovatele Stiega Larssona nicméně navázal jeho krajan David Lagencratz. Čtvrtá kniha, Det som inte dödar oss (Co nás nezabije), vychází letos v srpnu.


 

Teroristé vs. Superman

Režisér Simon West (Mechanik zabiják, Expendables: Postradatelní 2) natočí thriller Stratton, první z osmi příběhů spisovatele Duncana Falconera. S teroristy si v něm zabojuje Henry Cavill (Muž z oceli).


 

Hollywood plný robotů a šílenců

Arnold Schwarzenegger přislíbil účast i v dalším díle Terminátora, jenž naváže na letošní reboot Terminátor Genisys.

Leonardo DiCaprio vstupuje do dějin kriminalistiky. The Crowded Room mu přidělí nesnadnou úlohu Billyho Milligana. Zločinec se za ozbrojenou loupež a trojnásobné znásilnění úspěšně hájil díky masivnímu případu mnohočetné poruchy osobnosti. Jeho tělo sdílelo 24 lidí. DiCapriova společnost Appian Way Production mezitím plánuje „drsnou“ interpretaci počátků Robina Hooda.

Harrison Ford se skutečně objeví v Blade Runnerovi 2. Sequel slavné sci-fi dá možná dohromady režisér Denis Villeneuve (Zmizení, Nepřítel).

Jessica Chastain (30 minut po půlnoci, Interstellar) byla obsazena do neznámé role fantasy snímku The Huntsman, prequelu k Sněhurce a lovci.

Ben Hardy získal úlohu v X-Men: Apocalypse.


 

El Spidey

V kontinuitě marvelovských filmů se možná dočkáme třetí podoby Spider-Mana (viz Filmové události #07/15), podle informací Jeffa Sneidera a serveru /Film však tentokrát nepůjde o Petera Parkera, dokonce ani ne o bělocha. Místo toho si červenomodrý kostým má na sebe obléci černoch, nebo hispánec. V druhém případě by patrně mělo jít o Milese Moralese z komiksové řady Ultimate Comics: Spider-Man.


 

Black Adam neskrývá nadšení

Dwayne Johnson pochválil pokrok příprav na komiksové dobrodružství Shazam, kde se z něj stane záporák Black Adam. Filmu bychom se údajně mohli možná dočkat dříve než plánovaného 5. dubna 2019.


 

Po Želvách je na řadě Lara

Reboot filmového Tomb Raidera se zase o něco přiblížil. Scénář k prvnímu dobrodružství mladé Lary Croft napíše Evan Dougherty. Mezi jeho předchozími výtvory najdeme takové blockbustery jako Sněhurka a lovec, Želvy Ninja či Divergence.


 

Sonja kosmických proporcí

Pokud to ve filmovém světě mají těžké barbaři jako Conan, co teprve barbarky? Prokletý remake Rudé Sonji se možná o něco přiblížil realizaci. Jako nový scénárista k němu byl přidělen Christopher Cosmos, autor chystané adaptace komiksu Langley High.


 

Jak se jmenuje druhý LEGO® příběh?

Pokračování animáku LEGO® příběh ponese název… Pokračování LEGO® příběhu, tedy The LEGO Movie Sequel. Režírovat jej bude Rob Schrab, jenž v minulosti pracoval na televizních seriálech Zpátky do školy, The Mindy Project nebo Children’s Hospital.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací