Filmové události #22/15: Cizinec pod palmou, Andy Hitler, Jonny dostal úkol

festival_de_cannes_68_posterPřekračujeme hranice!
 
 
Zapomeňme na kontroverzi posledních dní. Ať už uděláme cokoliv, lidé budou podnikat výpravy napříč světem, ať už jako legendární rek Odysseus, tamilský imigrant dneška, nebo mladý cestovatel Jonny Quest. Kdyby nebylo vůle cestovat, nikdy by k nám nedorazila Wonder Woman od Amazonek či Transformeři z Cybertronu. Inu, tím asi evropské kvóty neobhájím.
 

 
Imigranti se vylodili ve Francii

Z letošního Festivalu v Cannes si Zlatou palmu za nejlepší film odváží francouzský režisér Jacques Audiard za drama Dheepan, příběh tamilských přistěhovalců vydávajících se za rodinu. Druhým nejúspěšnějším filmem je maďarský Saul fia (The Son of Saul). Cenu poroty získala sci-fi The Lobster. Nejlepšího režiséra pro sebe uzmul Chou Siao-sien za čínskou historii v Nie yin niang (The Assassin) a kolegy scénáristy porazil Michael Franco svým vhledem mezi smrtelně nemocné s názvem Chronic. Nejúspěšnější role mezi muži čekala na Vincenta Lindona v La loi du Marché (The Measure of Man). Cena pro nejlepší herečku byla rozdělena mezi Rooney Maru za Carol a Emmanuel Bercot za Mon roi.

Mládež a její zlínské poněmčení

Tento pátek 29. května začal 55. ZLÍN FILM FESTIVAL, tedy Mezinárodní festival pro děti a mládež. Zahájen byl oficiálně hned nadvakrát – nejdříve pohádkou Sedmero krkavců, pro ty starší pak loutkovým snímkem Malá z rybárny. Do 4. června bude ve Zlíně promítnuto 363 snímků z 55 zemí. Z toho 50 filmů spadá pod sekci Dny německé kinematografie. Německému národu bude pak zvlášť zasvěceno úterý 2. června, kdy se uskuteční Den s němčinou „Šprechtíme“. Hostem bude i německý herec Gedeon Burkhard. Více se můžete dočíst v našem samostatném článku.

Hádali se režiséři

Mezi filmy Věry Chytilové byl divákům v Moskvě promítnut i dokument z roku 1981 Chytilová Versus Forman, existující v jediném exempláři, jenž vlastnil Belgický královský filmový archív. Dva velmi rozdílní tvůrci se v něm přou v názorech na umění i na život v době, kdy Forman natáčel drama Ragtime. Vytvoření další kopie zaplatila veřejná sbírka.

Alicia v říších divů

Švédská herečka Alicia Vikander se pořád víc zasekává v Hollywoodu. Po čarodějce Alice v Sedmém synovi nebo androidce Avě z Ex Machiny získává další role, mezi něž by mohla zařadit zatím neznámé postavy pátého snímky o agentu Bourneovi a adaptace videohry Assassin’s Creed. Bohužel však vypadla z thrilleru The Circle s Tomem Hanksem.

Jak prosté, milý soude

Po vzoru společnosti Toho s její žalobou na chystaný film Anne Hathaway (viz Filmové události #21/15), se nyní do soudních tahanic pouští i správci pozůstalosti sira Arthura Conana Doyla. Vadí jim film Mr. Holmes, v němž Ian McKellen se jako stárnoucí detektiv vrací k dávnému případu. Snímek režiséra Billa Condona je totiž inspirovaný knihou Mitche Cullina A slight Trick of a Mind, která zas vychází z povídek chráněných autorskými právy. Spisovatel teď čelí žalobě, stejně jako nakladatelství, dvě filmová studia a režisér.

Nejzlejší knírač na světě

Wrestler a akční hvězda Hulk Hogan označil v nedávném rozhovoru sám sebe za padoucha čtvrtých Expendables: Postradatelných. Spolu se Sylvesterem Stallonem se údajně snaží přijít na to, jak ze sebe udělat nejzlejšího muže na světě.

Odyssea: Epizoda ?

Filmovou Odysseu v režii Francise Lawrence čeká rozdělení minimálně do dvou částí. Inu, z Homérovy látky se musí umět těžit.

Zemřel J. Nash (13. 6. 1928 – 23. 5. 2015)

Při dopravní nehodě zemřel šestaosmdesátiletý profesor matematiky John Nash se svou manželkou Alicií. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii měl za sebou těžký boj s paranoidní schizofrenií. Ten inspiroval drama Rona Howarda Čistá duše s Russellem Crowem v hlavní roli. Snímek získal 4 Oscary, včetně Nejlepšího filmu.

Heil Serkis!

Neznáme sice jeho tvář, již má vytvořit počítač, ovšem dozvěděli jsme se, jak se jmenuje postava Andyho Serkise ve space opeře Star Wars: Síla se probouzí. Nejvyšší vůdce Snoke nezní zrovna jako klaďas, konec konců právě jeho hlas jsme slyšeli v prvním traileru.

Lady Strange

Tilda Swinton se možná v marvelovském snímku Dr. Strange stane Prastarou (The Ancient One), mentorkou titulního hrdiny (Benedict Cumberbatch). V komiksech jde sice o muže, ale i ženy mají právo na ztělesňování moudrosti.

Mr. Wonder

Superhrdinku Wonder Woman bude ovšem vždy doprovázet muž. Chris Pine jedná o roli Steva Trevora, tedy právě vojáka, který učaruje princezně Amazonek a inspiruje ji k výletu do našeho světa.

Fantastičtí herci a z kterých vybírat

Kromě účasti Eddieho Redmayna máme i zprávy o dalších kandidátech na role harrypotterovského spin-offu Fantastická zvířata a kde je najít, včetně jmen jejich postav. Dívku jménem Tina ztělesní buď Saoirse Ronan, Dakota Fanning, Lili Simmons nebo Alison Sudol. Na její starší sestru Queenie si brousí zoubky Katherine Waterston, Elizabeth Debicki a Kate Upton. Jacob, rival protagonisty Mloka Scamandera (Redmayne), má být vybrán z trojice Steve Zissis, Zack Pearlman a Dan Fogler.

„Na počátku řekl Primus…“

Tým scénáristů budoucích Transformerů přivítal Andrewa Barrera a Gabriela Ferrariho (Ant-Man). Jedním z projektů má být prequel Transformers One, prequel odehrávající se na Cybertronu, případně spin-off o Bumblebeem. Podle serveru Deadline mají vedlejší projekty mimo jiné získat dostatek času, aby režisér Michael Bay dokončil své dva příští snímky a následovně se mohl vrátit k Transformers 5.

Conanovy kořeny

Scénárista Chris Morgan nasliboval horu nostalgie od připravované fantasy podívané The Legend of Conan. Nejenže naváže na lokace, tradice a náboženství z prvního filmu Johna Miliuse, ale navíc se vrátí alespoň tři známé postavy.

To bez Něj

Režisér Carey Fukunaga opustil chystaný remake hororu To podle knihy od Stephena Kinga. Důvod není známý, nejčastěji se mluví o jeho nespokojenosti se sníženým rozpočtem.

Honza Mise

Robert Rodriguez (Spy Kids : Špioni v akci, Sin City – město hříchu) přijal dobrodružnou výpravu, na jejímž konci nás seznámí s hraným a celovečerním vydáním animáku Jonny Quest, jednoho ze seriálu Hanny a Barbery. Žádný padouch na zeměkouli nebude schopen odolat houževnatosti mladého Jonnyho, jeho adoptivního bratra Hadžiho, otce Bentona, namakaného Rogera Bannona, špionky Jade a psíka Bandity.

Výjimeční se s jedním pokusem nespokojí

Kdo zná komiksový fenomén Liga výjimečných, tak ví, že filmová verze z roku 2003 se příliš nepovedla. 20th Century Fox však ví, že společné zážitky Allana Quartermaina, Dr. Jekylla/pana Hydea, Miny Harker a dalších hvězd viktoriánské fikce, mají ohromný potenciál. Připravuje tedy remake, jenž snad komiksového mistra Allana Moora konečně potěší.

Superhrdinové mluví i o neúspěších

Australan Ryan Unicomb zpracuje dokumentárně někdejší ztroskotavší projekt superhrdinského filmu Justice League. Partu komiksových reků z nakladatelství DC Comics chtěl oživit George Miller (Šílený Max: Zběsilá cesta). Dokument nese pracovní název Miller’s Justice League Mortal.

Nešťastný neskutečník

Jason Reitman (Muži, ženy a děti) bude režírovat nový animák od DreamWorks. Beekle, založený na knize Dana Santata, ukáže, jaké příhody zažije imaginární přítel, který už nechce čekat, kdy si ho nějaké dítě vybere.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací