Jak přežít podzim, aneb filmové tipy pro deštivá odpoledne

televize_otaznik_plakat_ckUžíváte si podzimní večery raději ve dvou nebo o samotě?

 
 
 
Všichni tu situaci známe. Venku řádí podzim. Lidé na ulicích se mračí prostě už z principu, chodníky jsou pokryty blátem a mokrým listím, věčně prší, obloha je šedá, no prostě počasí, že by ani filmového fanouška ven nevyhnal! Nezbývá, než si udělat kino doma. Připravit si čaj nebo kakao, alespoň jednu mísu dobrot k uždibování, na pohovku umístit všechny polštáře, které vaše domácnost nabízí, zachumlat se do deky a… Co si teď pustit?
 

„Deprese si na mě nepřijde!“

Pokud patříte mezi typ lidí, co si prostě přestanou všímat počasí venku a radši se zasmějí u poctivé komedie, můžete si vybírat z široké škály snímků a řídit se třeba obsazením. Mezi komediální stálice americké produkce patří Owen Wilson, Kate Hudson, Ben Stiller, Jennifer Aniston, ale nezapomínejme ani na kultovní filmy Leslieho Nielsena nebo Charlieho Sheena. Pokud dáváte přednost evropskému humoru, nezklame vás francouzské Drž hubu! či Blbec k večeři, a samozřejmě ani speciality z britské kuchyně. Život Briana od skupiny Monty Python patří mezi skutečné klasiky, ale Britové zvládají humor skvěle skloubit i s prvky krimi, takže omrkněte třeba Podfu(c)k nebo originální Bílou vdovu.


 

Podzim ve dvou

Pokud trávíte odpoledne ve dvou, romantické povahy asi upřednostní zamilované filmy. Ty však nemusí být vždy hloupé a pro pány nudné. Sáhněte mezi vtipnější kousky, které stojí na skvělých hereckých výkonech. Co třeba netradiční láska cynického Jacka Nicholsona a neústupné Helen Hunt v Lepší už to nebude? S romantikou se automaticky pojí Paříž, tak proč ji nenavštívit s Amélií z Montmartru? A pokud dáváte přednost britskému suchému humoru, nezklame vás Láska nebeská či Notting Hill.


 

… nebo podzim o samotě

Se vztahy vám to úplně nevychází a potřebujete vlít trochu optimismu do žil? Potom vás pořádně nakopne 500 dní se Summer. Joseph Gordon-Levitt potká ženu svých snů, Zooey Deschanel, a prožije snad všechna muka, která se s nešťastnou láskou pojí. Ale po každém létě přijde podzim a stejně tak vy přijdete na to, že můžete jít dál. Pro větší cyniky je určen snímek Na dotek, a z méně známých snímků vyberte třeba Srdcovou sedmu.


 

Poddejte se melancholickému počasí

Možná vám nečas venku vůbec nevadí a naopak vás naladí na přemýšlivou a melancholickou vlnu. Pak si vybíráte mezi filmy s náročnějším dějem, propracovanou vizuální stránkou a poctivým soundtrackem. Všechny tyto prvky nabízí režisér Darren Aronofsky ve své Fontáně. Lehce stravitelnější jsou francouzští Nedotknutelní, kteří se snadno zařadili mezi nejoblíbenější snímky všech dob. Pokud ještě neznáte režisérský um Clinta Eastwooda, dožeňte to u jeho počinů Million Dollar Baby nebo Gran Torino.

Možná ale nezapadáte ani do jedné kategorie a máte raději zimu než podzim. Pak se na ni můžete těšit u animáků a vydat se třeba Vzhůru do oblak.


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací