Filmové události #20/17: Hlavním hostem ve Varech bude Casey Affleck, český horor uspěl v USA

Hlavní cenu si z hororové sekce Nashville Film Festivalu odvezl Čech Roman Kašpařík.  
 
 
 
S adaptací románu Stephena Kinga zabodoval český režisér na amerických i britských festivalech. Do Cannes se sjela plejáda hvězd, do Karlových Varů v létě přijede Casey Affleck. Evropani loni chodili nejvíc na americké filmy, vedly animáky. Antonio Banderas ztvární Andreu Bocelliho. Česká televize natáčí nový seriál v hlavní roli s Kryštofem Hádkem.

#20/17

Cannes vypukl 70. ročník filmového festivalu. Do čela poroty letos zasedl španělský režisér Pedro Almodóvar, autor filmů Vše o mé matce, Kůže, kterou nosím a dalších. Mezi hlavní festivalové hvězdy se letos zařadí Nicole Kidman, Isabelle Huppert, Kirsten Dunst, Colin Farrell nebo Julianne Moore. V hlavní soutěži budou o Zlaté palmy bojovat Happy End Rakušana Michaela Hanekeho, Oklamaný o lásce Sofie Coppola a další. Českou krev ve Francii zastupuje v sekci Un certain regard košický rodák György Kristóf se slovensko-maďarsko-českým filmem Out. Do programu studentských prací se dostal i půlhodinový film studenta VŠMU Michal Blaško se svým Atlantis, 2003.

Co všechno se děje uvnitř telefonu, když se rozhodneme poslat v messengeru smajlíka? A jak vlastně smajlíci spořádaně žijí a co dělají ve volném čase, nebo s jakými trably se potýkají? To ukáže nový animák z dílny Columbia Pictures. Emoji ve filmu přijdou do českých kin letos v létě, 10. srpna.

Casey Affleck bude hvězdou festivalu v Karlových Varech. Herec, scenárista, režisér a producent v jedné osobě se v poslední době dostal na světlo díky ztvárnění hlavní role v dramatu Místo u moře. Za roli muže, který byl postavený před opatrovnictví svého synovce po smrti bratra, získal mladší bratr Bena Afflecka Oscara i Zlatý Glóbus. V Karlových Varech Affleck představí svou novinku A Ghost Story, v němž po boku Rooney Mara sehrál roli ducha. Affleck na tuzemský festival přijede prvně, před několika lety už pozvánku odmítl kvůli pracovní vytíženosti. Převezme zde Cenu prezidenta festivalu, stejně jako režisér Václav Vorlíček.

Česká televize připravuje šestidílný původní seriál. Na Šumavě právě natáčí šestidílnou sérii Vzteklina režisér Tomáš Bařina. Popisuje cestu virologa v podání Kryštofa Hádka do odlehlé vesnice, kde mezi zvířaty řádí vzteklina. Má za úkol vypracovat posudek pro policejní tým vyšetřující dvojnásobnou vraždu, která se stala nedaleko. Pod producentskou záštitou Josefa Viewegha, z jehož dílny pochází filmy jako Cirkus Bukowsky nebo Rapl, se v hereckých rolích objeví i Stanislav Majer, Filip Čapka či Pavla Beretová.

Antonio Banderas jako Andrea Bocelli. Španělský herec italského tenoristu ztvární v připravovaném autobiografickém filmu. Ten se bude věnovat jeho životnímu období před tím, než začal prodávat desky po celém světě. Snímek o Bocellim, který příští rok v květnu vystoupí v Praze, ponese název The Music Of Silence.

Český režisér Roman Kašpařík uspěl na Nashville Film Festivalu. Se svým filmem s názvem Jsem brána dosáhl na Velkou cenu poroty. Snímek v kategorii Graveyard Shift Shots vyhrazené pro horory a sci-fi označili porotci za nejlepší adaptaci Stephena Kinga za poslední roky. Festival patří mezi jedny z největších amerických přehlídek, pro nominace na něm vybírají filmové kusy i oscarová akademie. Kašpaříkův kus obletěl od konce dubna, kdy ocenění získal, řadu amerických a britských festivalů. Projekce v Česku chystá Kašpařík po těchto cestách.

V Evropě se loni nejvíc chodilo do kina na americké animáky Tajný život mazlíčků a Hledá se Dory. Vyplývá to ze statistik evropské organizace European Audiovisual Observatory. U diváků měly úspěch i Fantastická zvířata a kde je najítDítětem Bridget Jonesové. Jediným ryze evropským počinem v první dvacítce je Quo Vado, z naprosté většiny ale jeho tržby pocházejí z domovské Itálie.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací