Filmové události #32/17: Agenti Mulder a Scullyová jsou zpět, české televize představují podzimní program

Prima sází na jistotu a láká na obnovenou Partičku.
 
 
 
Děti samotářů tematicky navážou na kultovní Samotáře. Do kin se chystá Fakjů, pane učiteli 3. Prima a Česká televize poodhalily podzimní televizní program. A Angelina Jolie dokončuje svůj další film, jako režisérka.

#32/17

Samotáři Petra Zelenky patří k jedněm ze zlidovělých filmů české kinematografie, jehož hlášky bývají citovány v běžném životě. Film z roku 2000 měl původně být součásti minisérie, na to nakonec nedošlo. Teď nicméně přichází Olga Dabrowská, která k filmu tehdy napsala námět. Téma tápání třicátníků v životě teď rozvíjí na o deset až dvacet let starších lidech. Děti samotářů, jak se film bude jmenovat, ale nebude čistým pokračováním, spíše naváže svým zaměřením na společenské fenomény. Ve filmu hrají Vanda Hybnerová, Ivana Chýlková, Klára Pollertová-Trojanová a další.

Před čtyřmi lety se ozvala německá komedie Fakjů, pane učiteli a šlapala na paty lecjakému americkému blockbusteru. Dvojka filmu o nezvladatelných problematických studentech střední školy, které se snaží krotit kriminálník s dobrou duší coby učitel, sice nedosáhla kvalit jedničky, ale pořád bavila. Tvůrci tedy usoudili, že si diváci zaslouží ještě jednu porci. Chybět ale možná bude druhá z hlavních postav, učitelka Schnabelstedtová.

Televize Prima na podzimní program láká v čele se seriálem Kapitán Exner, v němž se představí Michal Dlouhý jako vyšetřovatel kriminálky řešící celkem dvanáctku případů. Po letní pauze se vrátí i seriály Modrý kód a Ohnivý kuře. Na příznivce improvizační Partičky si Prima připravila pořad v lehce pozměněné sestavě – z původní čtveřice vedle Michala Suchánka, Richarda Genzera a Igora Chmela vystřídají Ondřeje Sokola a doplní novou pětici Daniel Dangl a Marián Čurko, členové původní slovenské tvůrčí skupiny pořadu. Kromě nich se občas budou objevovat hosté jako například Jakub Kohák nebo Michal Novotný. Zůstává Ano, šéfe! Zdeňka Pohlreicha s novými díly, kuchař představí i nový pořad Zdeňkova akademie. Kuchařský program okoření ještě nový pořad Hrdina v kuchyni mladého talentu ve světě gastronomie Martina Škody, který si k plotně přizval oblíbenou herečku Marii Doležalovou. Prima nezapomněla ani na filmy, v premiéře uvede například Miluji tě modře, Pohádky pro Emu nebo film Bezva ženská na krku.

To na České televizi se na září připravuje ostřejší kafe. Veřejnoprávní televize odvysílá dokumentární cyklus zvaný Příběhy 20. století. Celkem šestnáct vyprávění nabídne vhled do husákovské normalizace na různých osudech lidí. A to nejen perzekuovaných politických režimem, ale také například životní příběh příslušníka Státní bezpečnosti.

Akta X se vrací. Natáčení jedenácté řady mysteriózního krimiseriálu odstartovalo i s původní dvojicí Davidem Duchovnym a Gillian Anderson ztvárňující legendární dvojici agentů Muldera a Scullyové. Seriál bude vysílat příští rok televize Fox. Akta X se poprvé objevila v roce 1993, aby se před patnácti lety odmlčela. Nové díly navázaly už loni.

Angelina Jolie se znovu dostává na filmovou scénu, tentokrát ale jako režisérka a scenáristka. Její nejnovější film ponese jméno First They Killed My Father (Nejdříve zabili mého otce). Životopisný příběh je inspirovaný krvavým režimem kambodžských Rudých Khmerů v sedmdesátých letech minulého století. Svůj životní příběh na dětství v této době do knižní předlohy sepsala Loung Ung. Jolie k tématu přivedl i jeden z jejích adoptovaných synů, Maddox. Ten pochází právě z Kambodže. Herečka, která už má na kontě několik kusů z opačného místa kamery, než z jakého ji znají diváci lépe, už teď čelí kritice. Při výběru dětských herců prý měla děti v místních sirotčincích a chudinských částech vystavovat nepříjemným situacím, aby vybrala vhodné kandidáty pro drama. Film má premiéru na Netflixu 15. září, pak jej uvede torontský festival.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací