Filmové události #52/20: Už se pomalu blížíme do finále, pojďme si tedy připomenout, co letošní rok vzal a dal

A že toho bylo hodně.
 
 
Rok 2020 byl, mírně řečeno, poněkud zvláštní a nekonvenční. Pandemie způsobená virem covid-19 zasáhla celý svět z několika stran a dotkla se silně i filmové průmyslu. V mnoha ohledech změnila jeho podobu už navždy. Děly se velké změny, dobré i špatné.

#52/20

Začalo to vše nevinně, ale znakem, že půjde o pekelný rok, mohl být už jeden z prvních uvedených snímků, jímž byly Cats. Ty se, mírně řečeno, staly téměř instantním propadákem a u kritiků sklidily četná negativní hodnocení, především kvůli své těžce nepovedené vizuální stránce. Cats se tak staly nekorunovaným nejhorším snímek roku, ještě než onen rok vůbec dokázal pořádně začít.

Krátce poté následovala tradiční tzv. awards season, která se ještě nesla v necovidovém duchu. Většinu filmových ocenění posbírala jihokorejská černá komedie Parazit, která jakoby svým názvem příznačně předpověděla průběh zbytku roku. Parazit se stal hitem a nesporným snímkem roku, na Oscarech vyhrál nejen jako cizojazyčný film, ale i v hlavní kategorii nejlepšího filmu, což se stalo poprvé v historii. České filmové ceny pak ovládli Vlastníci a Nabarvené ptáče Václava Marhoula.

(Foto: Parazit, CJ Entertainment, Nabarvené ptáče, Bioscop, Vlastníci, CinemArt) 

Oscaři následně také přijali jedno nové důležité opatření. Členové akademie odsouhlasili pravidlo, že snímky nominované v hlavní kategorii musí pro nominaci splňovat aspoň některé z podmínek podporující rasovou rozmanitost ve filmech.

Po awards season pak vždy zpravidla nastává období festivalů, jenže těm letošní rok příliš nepřál. Jen co začaly, tak také skončily, neboť do celého světa z Číny zavítal covid-19. Díky pandemii byly všechny plánované festivaly (od Febiofestu přes Karlovy Vary po Cannes) zrušeny, posunuty na nové datum a posléze zorganizované v on-line podobě. Ta se postupně stala novou normou, virtuální sledování snímků a live diskuse se vlivem covidu pozvolna vžily do každodenního života. Stejně jako jiné inovace způsobené covidem.

Ještě předtím však stihnul proběhnout historicky první pražský Comic-Con, velkolepá událost uspořádána pro fanoušky popkultury. Návštěvníci měli možnost zúčastnit se panelových diskusí s hosty, jako byli John Rhys-Davies, Brandon Routh, Ron Pearlman, David Nykl, Danny John-Jules, Vladimír Furdík, Casper Van Dien, Anna Shaffer nebo Predrag Bjelac. Nabídnut pak byl i bohatý doprovodný program.

Díky pandemii byla také zavřena veškerá kina po celém světě. Jednou z odpovědí na to byl u nás například vznik projektu Moje Kino LIVE pod záštitou Aerofilms. To přináší on-line projekce filmů nebo live diskuse s tvůrci.

A vlivem uzavření kin došlo i k odsunu četných očekáváných blockbusterů na pozdější data. Nejdříve se jednalo o pár měsíců, a později, ve většině případů, o celý rok. Za zmínku stojí například nová bondovka, marvelovka Black Widow, deváté pokračování Rychle a zběsile nebo hraná Mulan a mnohé další.

Zatímco některé snímky dostaly odklady, jiní tvůrci to vyřešili po svém, a to uzavřením smluv s nejrůznějšími streamovacími platformami, skrz které své filmy vypustili. A tak například na Amazon Prime Video mohli diváci vidět pokračování Borata nebo biografii o mafiánovi Al Capone, na Netflixu pak Chicagský tribunál či drama Spika Leeho Bratrstvo pěti. Skrz HBO Max pak bylo k vidění halloweenské fantasy Čarodějnice či animák Scoob! a na Disney+ se pak objevila hraná verze Mulan, pixarovka Frčíme, fantasy Artemis Fowl nebo drama Volání divočiny.

(Foto: Borat Subsequent Moviefilm, Four by Two Films, Frčíme, Pixar Animation Studios, Artemis Fowl, Walt Disney Pictures) 

S tím souvisí i nové streamovací servisy, které se objevily na trhu. Zatím tedy pouze na tom americkém, k nám se dostanou až později. Jedním z nich je Disney+ patřící pod filmové studio Walta Disneyho, které má pod sebou veškeré marelovky, Star Wars nebo pixarovky. Disney+ sice odstartovalo své vysílání ve Spojených státech již na podzim loňského roku, v březnu pak bylo spuštěno ve vybraných evropských státech a některých dalších zemích.

Ke konci roku pak také Disney uspořádalo Disney Investor Day, během něhož oznámilo své četné nové projekty, jež plánuje do budoucna. Mezi novinkami bylo například několik Star Wars pořadů, samostatný snímek o Buzzu Rakeťákovi, nové Marvelovky nebo disneyho šedesátý animák Encanto.

Disney+ však nebylo jediným novým streamovací servisem na trhu, na ten také vstoupilo HBO Max, jež bylo spuštěno koncem května. To s sebou přineslo například oznámení speciálního setkání herců ze seriálu Přátelé, či četné nové originální pořady a seriály. Velkou novinkou pak bylo i zprávu o vydání tzv. Snyder Cutu, čili režisérské verze snímku Liga spravedlnosti, které bude na HBO Max k vidění v březnu 2021.

Na HBO Max toho však v příštím roce bude mnohem více, neboť HBO a studio Warner Brothers (WB) uzavřelo smlouvu o tom, že veškeré snímky spadající pod WB budou v následujícím roce běžet souběžně na HBO Max i v kinech (budou-li otevřená). Je to velký krok, který by mohl historicky poznamenat filmový průmysl. Pro zajímavost se pak jedná o snímky jako Wonder Woman 1984, Duna, Godzilla vs. Kong, Tom & Jerry, V zajetí démonů 3, Život v Heights, Space Jam: Nový začátek, The Suicide Squad, The Matrix 4 nebo Mortal Kombat a mnohé další.

Hodně se také diskutovalo kolem třetího pokračování marvelovského Spider-Mana s Tomem Hollandem coby titulním hrdinou. Veškeré dosavadní informace totiž nasvědčují, že půjde o velkou událost, jež představí paralelní světy, skrz které propojí Hollandova Spider-Mana s postavami ze spidermanovské trilogie Sama Raimiho a duologie Amazing Spider-Mana. Potvrzený byl již návrat Jamieho Foxxe jako Electra nebo Alfréda Moliny jako Doc Ocka. Vedle nich se zde pak objeví Benedict Cumberbatch jako Doctor Strange a spekuluje se i o návratu Spider-Manů Tobeyho Maguira a Andrew Garfielda, Charlieho Coxe jako Daredevila, Kirsten Dunst jako MJ nebo Emmy Stone coby Gwen Stacy a potenciálně dalších postav.

(Foto: Spider-Man: Homecoming, Sony Pictures Entertainment, Amazing Spider-Man 2, Columbia Pictures, Spider-Man 3, Columbia Pictures Corporation)

Velká aféra se pak také točila kolem herce Johnnyho Deppa a jeho bývalé manželky, herečky, Amber Heard. Ti spolu vedli soudní spor ohledně údajného domácího násilí. Depp kvůli tomu dostal vyhazov jako Jack Sparrow v Pirátech z Karibiku i jako Grindelwald ve filmové sérii Fantastická zvířata, kde byl přeobsazen Madsem Mikkelsenem. Strhla se však vlna protestů ze strany fanoušků, kteří požadovali o odstranění Amber Heard z připravovaného sequelu k Aquamanovi, on-line petice má v současnosti téměř dva miliony podpisů.

(Foto: Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny, Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny, Aquaman, Warner Bros. Pictures, Doctor Strange, Marvel Studios) 

Naopak Tom Cruise se zase rozhodl o něco inovativního. Oznámil totiž, že ve spolupráci s vesmírným programem NASA hodlá natočit historicky první film ve vesmíru na jedné z jejich stanic. Kvůli covidu bylo však vše trochu upozaděno a není jisté, kdy přesně daný snímek nakonec vznikne.

Koneckonců, natáčení filmů a seriálů bylo poznamenáno covidem po celém světě. I u nás došlo ke zrušení natáčení četných nejen českých, ale i hollywoodských produkcí. Začátkem roku k nám například zavítali tvůrci marvelovského seriálu Falcon and the Winter Soldier v čele s představiteli hlavních hrdinů Anthonym Mackiem a Sebastianem Stanem, jenže po zhruba měsíci se kvůli covidu museli vrátit zpět do Ameriky. Točit se zde měla částečně i druhá řada Netflixova Zaklínače, avšak z toho také nakonec bohužel sešlo. Dotočit však ještě stihli třeba tvůrci pořadu Carnival Row, jehož první i druhá sezóna u nás vznikly.

Závěrem si pak připomeňme, s kým jsme se letos ve světě slavných rozloučili. Opustili nás například Chadwick Boseman, Sean Connery, Kirk Douglas, Jeremy Bulloch, Ian Holm, Terry Jones, Hugh Keays-Byrne, Irrfan Khan, spisovatel John le Carré, herec a vedoucí herecké školy James Lipton, fotbalista Diego Maradona, Kelly Preston, komik Carl Reiner, Diana Rigg, Naya Rivera, režisér Joel Schumacher, Jerry Stiller, moderátor Alex Trebek, zpěvák Eddie Van Halen, Max von Sydow nebo Fred Willard. U nás to pak byli zpěvačka Eva Pilarová, atletka Dana Zátopková, rozhlasová a televizní hlasatelka Heda Čechová, Kamil Prachař, režisér a herec Jiří Menzel, Martin Havelka, Zdeněk Dolanský nebo moderátorka Kamila Moučková.

A na co se můžeme (snad) těšit v příštím roce? Na spoustu nových i odložených snímků, hned několik marvelovek, druhý ročník Comic-Con Prague, proběhnutí zrušených festivalů, znovuotevření kin (dá-li covid), Snyder Cut na HBO Max, sraz herců z Přátel, druhou řadu Zaklínače nebo konečně (doufejme) uvedení Disney+ na český trh.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací