Před půlnocí / Before Midnight – recenze

[singlepic id=4633 w=200 h=200 float=left] Myslíte si, že se intelektuálové nemůžou poškorpit?

 

 

Mezi zeměmi starého světadílu spolu cestuje zamilovaná dvojice, již navštěvujeme sporadicky. Vlastně se v kinech objevuje vždy jen jednou po devíti letech, ale vždy se z jejich návštěvy stane velebený svátek. Spisovatele Jesseho Wallace  (Ethan Hawke)  neopustila sláva ani inspirace, druhá manželka Celine (Julie Delpy) mu porodila dvě dcery a režisér Richard Linklater nechal své postavy dospět do bodu, v němž  jejich soužití již naráží na stereotyp, frustraci ženy v domácnosti a střet s „bejvalkou“.

V jisté vulgární asociaci je dokonce vzpomenut Václav Havel…

Oba herci spolupracovali na scénáři  společně se svým režisérským „pastýřem“, stejně jako naposledy v Před soumrakem. Plodná spolupráce oživila potenciálně jalové scény fantastickým dialogem. Možná přeháním, jelikož někdy by rozhovoru zkrácení neuškodilo. Malou rozmrzelost z natahovaného tlachání obvykle  vyléčí hned následující, tentokrát oduševnělejší diskuze. Pod rozpáleným řeckým sluncem se tak manželé vyříkávají  mezi sebou a s přáteli se dělí o myšlenky spojené s láskou, sexem, plynutím času a ze strany Jesseho i s literárními záměry. Ve své nejlepší formě (a do ní se dostanou mnohdy) obsahují rozhovory hlášky s nezapomenutelným podílem humoru. V jisté vulgární asociaci je dokonce vzpomenut Václav Havel…

Rozpálené slunce však jednou musí zapadnout a drobné prasklinky ve vztahu se spojí v průrvu, jíž prosakují dovnitř problémy. Nejspíš jste se takhle sami se svou polovičkou hádali, nebo jste slyšeli varianty na použité stížnosti během partnerských neshod. Nějakým způsobem  ty tradiční fráze, projevy zlosti a cesty k usmíření zní čerstvě. Možná proto, že Jesse i Celine jsou doopravdy inteligentní lidé, jak to dosvědčuje citlivé, realistické podání Hawkea s Delpy a péče, jež byla věnována vypjatým i harmonickým chvílím ve stejné míře.

Se vzpomínkou na vše vyjmenované i na ohromující  včlenění středomořského světa a vedlejších herců (Walter Lassally, Panos Koronis, Athina Rachel Tsangari), tak budu jistě vyčkávat rok 2022.
 
 

„Při stěhování jsme dostali filmy natočené démonem a Celine je do jednoho vyházela!“

[singlepic id=4639 w=400 h=300 float=center]
 
 

„Nechtějte nic po našich dcerách. Až za devět let z nich vyrostou skutečné postavy!“

[singlepic id=4641 w=400 h=300 float=center]
 
 

Ve válce pohlaví by měl být o romantické noci vyhlášen smír.

[singlepic id=4642 w=400 h=300 float=center]
 
 

0%

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací