Love – recenze

love_2015_plakat3D podívaná pro odvážné.
 
 
 
„Ze všech mých filmů ukazuje tento nejvíc z toho, co jsem dokázal zjistit o lidské existenci…“ říká o svém kontroverzním snímku Love režisér Gaspar Noé. V prvních pár minutách máme pocit, že se z nás stali voyeři velkoformátového 3D porna, ale není to tak. Film sice hodně staví na otevřeně zobrazovaných milostných scénách, ale nejde o nic nepřirozeného nebo komerčního. Kdo někdy nějaké porno viděl, musí uznat, že Love má k něčemu tak prvoplánovému daleko.

Murphy (Karl Gusman) se probouzí vedle své současné partnerky, drobné blondýnky (Klara Kristin), s tísnivým nepříjemným pocitem křečka zavřeného v malém teráriu. Přišel o všechna svá tajemství, své soukromí i o svůj byt, tak jak vypadal dříve. Jediné, co mu zbylo, jsou vzpomínky na lásku jeho života, živočišnou francouzskou malířku Electru (Aomi Muyock).

Noé zobrazuje vášnivou lásku mladého páru.Současnost se protíná s retrospektivními návraty do Murphyho minulosti. Vidíme, jak se potkal s Electrou, jak se pak oba seznámili se svou milou sousedkou i co se stalo, že nakonec skončil s ní místo Electry. Na jednu stranu máme chuť jen pokrčit rameny a podotknout, že si za svou situaci může hlavní hrdina sám a nezaslouží si žádné porozumění a už vůbec ne soucit. Na druhou stranu je jasné, že podobné prožitky patří k životu mnohých, i když se na ně ex post díváme káravě a s odstupem.

Noé zobrazuje vášnivou lásku mladého páru se vším, co velmi často niterně prožívané a hluboké vztahy provází: zamilovanost, porozumění a blízkost, ale i žárlivost, nejistotu, omyly, chyby a usmiřování. Formát 3D, neobvyklá hudba a vnitřní monology hlavního protagonisty zvyšují naléhavost už tak velmi melancholické nálady, která se nám bude připomínat ještě dlouho poté, co necháme sedadla kinosálu prázdná. Minusem snímku, který rozhodně není pro každého, je hlavně přílišná délka a také například proslavený moment 3D ejakulace na tváře diváků, který nemá přílišného smyslu ani soudržnosti s celkovým konceptem filmu.
 
 

Žádná idyla nevydrží věčně.

love_2015_foto_02
 
 

Dvě plus jeden důvod, proč zkusit milování ve třech.

love_2015_foto_03
 
 

Některé věci nelze vzít zpět…

love_2015_foto_04
 
 

60%

Love

Formát 3D, neobvyklá hudba a vnitřní monology hlavního protagonisty zvyšují naléhavost už tak velmi melancholické nálady, která se nám bude připomínat ještě dlouho poté, co necháme sedadla kinosálu prázdná. Minusem snímku, který rozhodně není pro každého, je hlavně přílišná délka a také například proslavený moment 3D ejakulace na tváře diváků, který nemá přílišného smyslu ani soudržnosti s celkovým konceptem filmu.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací