Star Trek: Do neznáma / Star Trek Beyond – recenze

star_trek_do_neznama_2016_plakatVesmírná loď Enterprise je sice v troskách, ale její posádka stále drží při sobě.
 
 
 
Kapitán Kirk (Chris Pine) se potýká se syndromem vyhoření, zatímco Spock (Zachary Quinto) výrazně přehodnocuje své poslání i vztahy, a v tomto složitém rozpoložení se vydávají na záchrannou misi ztracené cizí lodi. Jde však o důmyslnou léčku nebezpečného Kralla, který část posádky Enterprise unese, část rozpráší na planetu, kde naštěstí narazí na nového spojence. Společně se jim snad podaří zjistit, co má hrůzyplný padouch v plánu, a jaký k tomu všemu má vlastně důvod…

Akční scény nás občas úspěšně ohromí a kamera nezůstává pozadu.Jde tu jednoznačně spíše o vizuální a vtipnou zábavu, než drama a extrémně propracovaný příběh s možností nás překvapit. Humoru je poměrně dost, duo Spock-Kostra je nejpovedenější, ale to rozhodně atmosféru nenarušuje ani film nedegraduje. Prostě se bere s příjemnou nadsázkou. Akční scény nás občas úspěšně ohromí a kamera nezůstává pozadu.

Změna režiséra z J.J. Abramse na Justina Lina se setkala u fanoušků s nevolí a obavami, ale nemohl toho příliš “zkazit”. Do rukou dostal populární fenomén s dokonale fungujícím a stále lépe sehraným obsazením, po ruce měl svěží scénář (mimo jiné) Simona Pegga, takže prostě nechal loď letět a ono to jednoduše funguje dál, i když chybičky se najdou, hlavně když každý z fanoušků a diváků čeká od filmu něco trochu jiného.

Silné příběhy dvou nových výrazných postav nebyly využity naplno. Osud Jaylah (dokonale nalíčená Sofia Boutella) byl prezentován celkem suše a stručně, ani Boutellino fantastické pohybové nadání nebylo využito tak, jako v Kingsmanovi. Stejně tak původ záporáka Kralla nabízel víc. Oproti Khanovi Benedicta Cumberbatche nemá Idris Elba moc co hrát, a ani ho pod maskou nepoznáte. Přitom jeho herecký talent není o nic menší než u obdivovaného předchůdce. Lepší prezentace těchto dvou osudů velmi výrazných postav mohla rozhodně dodat trochu kvalitního dojetí, zamyšlení a sofistikovanosti. Takže věčná škoda.

Kdo ještě neslyšel o této smutné události, postavu Chekova jsme viděli – alespoň v tomto obsazení – naposled. Jeho představitel Anton Yelchin nedávno tragicky zahynul. Tvůrci se tak s ním a také legendárním Leonardem Nimoyem naposledy rozloučili v titulcích.

Divácky přívětivé akční sci-fi se snaží být možná až příliš srozumitelné a stravitelné. Stále excelující herecké obsazení a více vtípků nám to ale vynahradí, stejně jako nová sympatická postava Jaylah a spousta skvělé akce. Nečekejte hluboký obohacující filmový zážitek, ale dobrou zábavu, a pak zklamaní prostě nebudete.
 
 

Nejzábavnější trojka filmu v akci.

star_trek_do_neznama_2016_foto_23
 
 

Tak dělat si táborák na neznámé planetě možná nebyl úplně dobrý nápad.

star_trek_do_neznama_2016_foto_19
 
 

Nezapomínáme ani na cvičení kondičky a pravidelné posilování.

star_trek_do_neznama_2016_foto_12
 
 

80%

Star Trek: Do neznáma / Star Trek Beyond

Divácky přívětivé akční sci-fi se snaží být možná až příliš srozumitelné a stravitelné. Stále excelující herecké obsazení a více vtípků nám to ale vynahradí, stejně jako nová sympatická postava Jaylah a spousta skvělé akce. Nečekejte hluboký obohacující filmový zážitek, ale dobrou zábavu, a pak zklamaní prostě nebudete.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací