Jan Cina a Petr Vančura provedou diváky 32. ročníkem Finále Plzeň

Šestidenní festival oslaví český film a jeho tvůrce.
 
 
Česká filmová, televizní a internetová tvorba, přesně na tyto projekt se zaměřila filmová přehlídka Finále Plzeň, která letos nabídne 124 projekcí, filmy v 5 soutěžních a 10 nesoutěžních sekcí, doprovodné koncerty, autorské čtení a oblíbené venkovní silent kino s maratony seriálů České televize Most! a Zkáza dejvického divadla. Nově se navíc můžeme těšit i na snímky, které vznikly v české koprodukci.

„Rádi bychom, aby festival lidem umožnil užít si českou filmovou tvorbu a podpořit ji. Stejně jako fandíme českým hokejistům nebo vyhledáváme lokální potraviny, můžeme být hrdí i na naše filmaře,“ říká ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Téměř týdenní filmová přehlídka odstartuje ve čtvrtek 11. dubna 2019 projekcí cestopisného dokumentu Cesta jako žádná ze sta Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka. Dvojice dobrodruhů se vydala po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda, který letos oslavil 100. narozeniny. Filmovou jízdou, a to i slavnostním zahájením a zakončením, nás provedou herci Jan Cina a Petr Vančura, kteří jsou i hlavními hrdiny festivalových spotů.

Soutěžit se opět bude v pěti sekcích, a to Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film, Nejlepší dokumentární film, Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“, Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“ a Nejlepší studentský krátkometrážní film. Vítězové jednotlivých kategoriích si odnesou skleněnou stylizovanou sošku ledňáčka.

Z nesoutěžních sekcích zmiňme například Mladou krev, jejíž obsah vybrali mladí nadějní herci Zdeněk Piškula, Antonie Formanová a Josef Trojan. Tuto trojici na festivalu uvidíme i na plátně, a to prostřednictvím filmů Zlatý podraz, Balada o pilotovi, Dukle 61 a postapokalyptického internetového seriálu Skvrna. Milovníky české kinematografii bezesporu nadchne programová sekce V síti, která nabídne průřez českými filmy roku 2018 – Čertí brko, Miss Hanoi, Dvě nevěsty a jedna svatba, Úsměvy smutných mužů a další.

Chybět nebudou ani herecké a tvůrčí delegace. Michal a Šimon Cabanovi uvedou snímek Panovnice, Jan Budař představí Hovory s TGM, Ondřej Trojan, Kristýna Boková a Kateřina Winterová seznámí diváky s filmem Toman a Jaromír Hanzlík se zúčastní promítání Léta s gentlemanem. To je ale jen zlomek vzácných hostů, kteří do Plzně osobně dorazí.
 
Co: 32. ročník festivalu Finále Plzeň

Kdy: 11. až 16. dubna 2019

Kde: Plzeň

Podrobnosti: festivalfinale.cz

Jak to vypadalo na pražské tiskové konferenci, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem Facebook profilu.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací