Filmové tipy: Čím rozptýlit nudu doma? Klidně katastrofickým filmem!

Konec světa? Vždycky může být hůř…
 
 
I když momentálně naše společnost čelí zákeřnému viru a většinu času trávíme ve svých domovech, můžeme si některými snímky připomenout, že podle pera hollywoodských scénáristů by mohlo být i výrazně hůř. A tak nám dokonce i katastrofický snímek může znovu vlít optimismus do žil. Vybrali jsme pro vás nejzajímavější kousky, ať už to jsou krvavá béčka, komedie, či vizuálně působivá podívaná od renomovaných režisérů. Jaká jsou tedy smrtící nebezpečí, kterým musí filmoví hrdinové čelit, zatímco je sledujeme s popcornem z pohodlí našeho gauče?

 

Zombie

V remaku Zacka Snydera Úsvit mrtvých se ocitáme se skupinkou nesourodých hrdinů v obchoďáku, kde se skrývají před stále se zvětšující populací nemrtvých lidí. Horor plný lekaček a akce řeší také to, jak spolu má vydržet hrstka přeživších v omezeném prostoru. To ve 28 dní poté má Cillian Murphy jako “hřiště” celý Londýn. Vylidněný. Zrovna se probral z kómatu a snaží se zjistit, co se stalo, nic dobrého to samozřejmě nebylo. Reakce diváků na konec snímku se různí… Resident Evil (a mnoho pokračování) je klasickou vyvražďovačkou v čele s Millou Jovovich, která musí zabránit proniknutí krvežíznivých nemrtvých z genetické laboratoře mezi obyvatelstvo. Světová válka Z nám představuje Brada Pitta jako experta OSN, který pátrá po zdroji nákazy, která už z většiny lidí udělala brutální a děsivé zrůdy. A nakonec trocha humoru: Zombieland s Woodym Harrelsonem a Emmou Stone je krvavou akční komedií, která sází na sympatické hrdiny, kteří ne vždy musí být naprostí drsňáci.

(Foto z filmů: Resident Evil: Poslední kapitola, Světová válka Z, Zombieland)

Mimozemšťané

Válka světů představuje Toma Cruise, jak se snaží zachránit lidstvo před mimozemšťany, Na hraně zítřka toto téma kombinuje s časovou smyčkou, ve které se ocitl hlavní hrdina (opět Cruise), což by mohla být rozhodující výhoda v této válce o přežití. Parťačku mu dělá Emily Blunt, která má doma nezvané a smrtící návštěvníky z vesmíru v dalším snímku, Tiché místo, které natočila s manželem Johnem Krasinskim. Můžeme se těšit i na druhý díl. Na svou farmu nezval emzáky ani Mel Gibson v Shyamalanově Znamení, ale jelikož nemají pozemské vychování, stejně přišli. Šokující přistání UFO řeší i Amy Adams ve filmu Dennise Villeneuvea Příchozí. Sci-fi o návštěvnících z vesmíru je nakonec především o lidech, přičemž si pořádně zahrává s divákovou pozorností v postupném odkrývání velmi promyšleného, dojemného příběhu. Je libo komedii? Tak třeba prosťoučký Mars útočí nás sice nepřeválcuje sofistikovaností, ale obsazením: Jack Nicholson, Glenn Close, Annette Bening, Pierce Brosnan, Natalie Portman a další! 

(Foto z filmů: Na hraně zítřka, Tiché místo, Příchozí)

Zkáza planety

Mayové si mysleli, že v roce 2012 budeme mít utrum. Zatím jedeme dál, ale jak jsme se mohli mít sužováni všemi možnými živelnými pohromami, to nám zodpoví tento snímek, který zaujal diváky především triky. Uznávaný režisér Danny Boyle má na svědomí Sunshine, působivé sci-fi, ve kterém se Chris Evans a Cillian Murphy vydávají na vesmírnou misi s cílem znovu nastartovat pohasínající Slunce, jinak lidstvo zemře v mrazu. Tradiční biblický příběh o konci světa zpracoval svým obvyklým, vizuálně strhujícím způsobem režisér Darren Aronofsky ve snímku Noe. Pokud si chcete od lidských osudů odpočinout, můžete sledovat příběh robotického dítěte ve Spielbergově dojemném sci-fi A.I. Umělá inteligence. V hlavních rolích Haley Joel Osment a Jude Law. Kdo by potřeboval v těchto dnech spíše romantiku, může si dát filmy o asteroidech řítících se k Zemi: Armageddon s Brucem Willisem nebo Hledám přítele pro konec světa se Stevem Carellem a Keirou Knightley. Tématiky apokalypsy se chytil i Lars von Trier ve filmu Melancholia.

Nákaza

Sandra Bullock zazáří snad všude a Bird Box není výjimkou. Záhadná epidemie nutí lidi páchat sebevraždy, a pokud chcete být uchráněni, musíte zvládnout život se zavázanýma očima. Přicházejí v noci je také psychologickým dílem pohrávajícím si s naší představivostí a strachem z toho, co si můžeme jen představovat. Rodina se ukrývá před nebezpečnou nákazou v lesích, a když se k nim připojí další lidé, naruší to jejich pravidla i důvěru. Potomci lidí Alfonse Cuaróna nás přivádí do světa, ve kterém lidstvo čelí neplodnosti a Clive Owen musí chránit zázračně těhotnou dívku, která by mohla porodit úplně první dítě po beznadějných devatenácti letech. 

Přírodní katastrofy

Nechovali jsme se k Zemi hezky a ona nám to teď vrací i s úroky. Jak z toho ven? Den poté se vyžívá ve znázorňování nejrůznějších trestů, které na nás příroda může uvalit. Interstellar Christophera Nolana je mnohem sofistikovanější. I v něm se planeta stává neobyvatelnou a Matthew McConaughey se vydává do vesmíru, aby dal naději svým dětem i lidskému druhu vůbec. Pokud by někdo toužil po romantice, jsou tu třeba Pompeje s Kitem Haringtonem. A může nás také vytrestat něco mnohem hmatatelnějšího, než změny počasí: příšera. Takže nezapomeňte na filmy Godzilla (na výběr máte z několika verzí) nebo Monstrum.

(Foto z filmů: 2012, Bird Box, Interstellar)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací