Bilbo Pytlík uzavírá kruh ve středozemském preview Hobit: Bitva pěti armád

hobit_bitva_peti_armad_poster2Půlčíci, dejte se na pochod!
 
 
Možná teď hořce zapláčete, ale hobitovská trilogie brzy skončí a s ní i jakákoliv šance na další filmové výlety do Středozemě, jelikož Chistopher Tolkien drží ochrannou ruku nad veškerou další prózou svého otce. Můžete mu poděkovat. Nadšený filmař Peter Jackson si až pro poslední díl původně rezervoval knižní titul Cesta tam a zase zpátky, než zjistil, že se to v této fázi prostě nehodí, a tak se rozhodl v názvu zdůraznit válečný element. Zdolání draka vše nevyřeší, jak ukáže Hobit: Bitva pěti armád.

Spravedlivé dělení pokladu

Prostě to nejde jinak, musím lehce spoilerovat. Drak Šmak s hlasem Benedicta Cumberbatche byl rozlícen vpádem Bilba Pytlíka (Martin Freeman) a Thorina Pavázy (Richard Armitage) do Osamělé hory, kterou obří plaz ukradl trpaslíkům spolu s celým ohromným pokladem. Nyní se vykašle na ochranu svého jmění a hodlá spálit nedaleké město Esgaroth. Tam má, dalo by se říci, osobního nepřítele v Bardovi (Luke Evans), který sice nenávidí i místního starostu (Stephen Fry), ale ze Šmaka má mindrák. Jeho předek totiž nezvládl bestii skolit, pouze ji zranil. Zároveň disponuje zbraní schopnou tvora zahubit…

hobit_bitva_peti_armad_foto_b05Dejme tomu, že se to podaří, i když ne bez škod na lidských životech a majetku. Znamená to snad, že teď všichni nechají trpaslíky na pokoji a dovolí jim užívat si navráceného domova? Tolkien sice vytvářel fantastické výjevy, ale jinak to byl těžký realista. Lidé budou chtít kompenzace, poněvadž pojišťovna nic nezacvakne. K Osamělé hoře se pak přiblíží elfové vedení Thranduilem (Lee Pace) a rozhodně považují část pokladu za svou. Thorin k jednání příliš přístupný nebude a povolá nové trpasličí síly vedené svým bratrancem Dáinem (Billy Connolly). Tak to máme tři armády. Kde jsou ty zbývající dvě?

Čaroděj Gandalf  (Ian McKellen) se od poutníků dávno oddělil a všichni víme, že on, nebo jeho orli vždy dokáží zachránit situaci. V minulém filmu pátral po tajemství temného Nekomanta (Benedict Cumberbatch), ve skutečnosti Saurona, padlého Maiy. Potvrdily se tak jeho nejhorší obavy a nyní musí zabránit konfliktu mezi třemi vojsky, protože se blíží skřeti v doprovodu svých přirozených spojenců vrrků. Povzbuzeni nově probuzeným Sauronem a rozhněváni smrtí svého krále (Barry Humphries), rádi by vyhladili každého příslušníka tří ostatních druhů v dohledu, o převzetí pokladu nemluvě.

Trailer 1: Bilbo si vše zapamatuje, Šmak začíná nelegální válku, Trpaslíci a Elfové v ní pokračují,  Skřeti taky chtějí něco urvat, Sauron je jedno oko

Válečný fetiš režiséra dosud neopustil, a tak nás čeká, připravte se na to, bitva dlouhá celých 45 minut! Jackson se nás však snaží ujistit, že má vše promyšleno. V rozhovoru pro server Entertainment Weekly prohlásil: „Řídíme se pravidlem, podle kterého nemáme povoleno víc jak dva nebo tři záběry na anonymní bojující dav, než se vrátíme k hlavním hrdinům. Jinak by diváci podlehli vyčerpání.“

No, jako u většiny prequelů máme dobrou představu, co se stane s většinou postav. Nezbývá než spekulovat o přesném osudu „přimyšlené“ elfky Tauriel (Evangeline Lilly).

hobit_bitva_peti_armad_foto_b08

Velký válečník a pedofil rouhající se Bohu

Jako Dáin (čtrnáctý trpaslík v příběhu) se objeví skotský herec, komik a hudebník Billy Connolly. O svých rolích prohlašuje:  „Pokud mne chcete vidět ve filmu, musíte si do kina pospíšit, jelikož obvykle umírám v prvních patnácti minutách. Nikdy nejsem v sequelu. „

Zábavný člověk začal po rozpadu kapely The Humblebums využívat svůj talent k humoru v sólové dráze a roku 1975 se ukázal národu v televizním filmu Just Another Saturday. Zanedlouho poté zabrnkal na seriózní notu thrillerem Zproštění viny. V kině jej s humorem znovu spojila třeba dramatizace divadelní parodie Bullshot či komediální drama Water. Na knize Alexandra Dumase byl volně založen Návrat tří mušketýrů, kde se Billy proměnil v Caddieho.

Menší role měl pro něj nachystaný Velký muž i slavný Neslušný návrh. S loutkami Muppety v pirátské verzi jej spojil Tajemný ostrov pokladů. Cenu BAFTA mu málem vynesl historický snímek Paní Brownová o vztahu královny Viktorie s jejím skotským podkoním Johnem Brownem (Connolly). Jeho život v úloze květináře Joea obohatila Sharon Stone alias Pěkná mrcha. Není divu, že jej život někdy začal štvát a on pak byl hrdinou Muže, který soudil Boha. Ženám spílal a podváděl je v Bílém oleandru. Poslední samuraj jej oblékl do uniformy seržanta. Lemony Snicketovi: Řadě nešťastných příhod posloužil jako excentrický strýc Monty.

Skutečnou nezapomenutelnou „lahůdkou“ musel být jasnozřivý pedofilní kněz Joseph Fitzgerald Crissman, pomocník agentů Muldera a Scullyové v Aktech X: Chci uvěřit. Před dvěma lety zazněl jeho hlas v animované Rebelce  a jako celý člověk vystoupil mezi osazenstvem starobince pro muzikanty, dějiště filmu Kvartet. Letos jej využila komedie What We Did on Our Holiday. Příští rok se objeví například vedle zbohatnuvší ženy ve Wild Oats.

Možná je opravdu nejvyšší čas, aby si Peter Jackson od Tolkiena odpočinul. Vždyť se už příliš dlouho chystá natočit pokračování Spielbergova Tintina. Taky by rád viděl na plátně napoleonské války s draky, jak je předvádí knižní série Temeraire a požírající se postapokalyptická města z příběhů pro mládež Živé stroje.

Skoro celý svět souhlasí, že Neočekávaná cesta nebyla nejlepší způsob, jak se vrátit do Středozemě. Šmakova dračí poušť pokračovala v Jacksonových nešvarech, přidala do děje postavy, které do něj vůbec nezapadaly a paradoxně právě z lidského města nejvíc vykukovala pohádkovost základu. Taky ovšem začala připravovat pevnou půdu pro daleko epičtějšího Pána prstenů. Bitva pěti armád se zřejmě stane vítaným doplňujícím článkem mezi mytologickým lunaparkem a koncem třetího věku.

Česko obsadí (už zase) pět armád 11. prosince 2014.

Trailer 2: Bilbo poučuje, Zemi zaslíbenou je třeba bránit, Thranduil chce zpět svůj majetek, Saruman si troufá na Saurona, Gandalf se zajímá o budoucnost


 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací