V prapreview Jurský svět se minulost stává parkem budoucnosti

jursky_svet_plakatŽivot si najde cestu. Stejně jako chaos.
 
 
 
Před sedmi lety se ještě mezi živými vyskytoval americký autor sci-fi Michael Crichton, jehož moc trápila představa futuristické zábavy. V 70. letech nás snímkem Westworld strašil roboty v historických kostýmech, jak zabíjejí nejen moderní kovboje. Nestačilo mu to, tak ve své knize nechal nenažraný kapitalismus stvořit hladové dinosaury, ničící svůj habitat ještě před uvedením do provozu. Případné satiře cosi chybělo. Představte si tu destrukci mezi hosty, včetně mimineček a babiček, které může slupnout tvor horší tyranosaura… Takové trauma si pro nás připravil Jurský svět.

 

„Hammond byl vizionář a nadšenec, avšak neexistovala žádná jistota, že plán bude vůbec fungovat.“

(Jurský park, Baronet 1993)

jursky_park_1993_posterCrichtonova příběhu se chopil Steven Spielberg a upravil si ho podle vlastních priorit. Sázel na vizuální stránku, která nás v roce 1993 prostě musela nadchnout, nehledě na možnou povrchnost zbytku díla. Totální změna charakteru bezcitného Johna Hammonda plně korespondovala s příklonem ke komercializaci fenoménu, žádajícím si sequel. Režisér přesvědčil spisovatele, aby napsal další knihu, a tak vznikl Ztracený svět: Jurský Park. Podívali jsme se do nové kolonie naklonovaných dinosaurů a tyranosaurus se podíval do města. Jako u většiny pokračování, cosi však scházelo… Pořád však lepší, než když jsme se skoro úplně rozloučili s Crichtonovým materiálem a Spielberg předal otěže Joeu Johnstonovi. V Jurském parku III už zkrátka zachraňování lidí nebylo tak zábavné, chtělo by smýt tu hanbu, mít jej za konec série. Minulou dekádu se nikdo nemohl pořádně dohodnout na příběhu ani na tom, kdo vlastně případný čtvrtý film natočí.

Odpovědnost za režii nakonec získal začínající tvůrce Colin Trevorrow, rozhodnutý napsat i nový scénář. Přes joby v televizní produkci se dostal k nezávislé filmařině, zatím zahrnující devítiminutové komediální drama Home Base, televizní film Gary: Under Crisis a podle scénáře spolupracovníka Dereka Connollyho především žertovnou sci-fi o cestování v čase Vlastní zbraň podmínkou. Patří také mezi autory komedie Making Revolution o skupině aktivistických studentů. Společně s Connollym plánuje dlouhodobě realizovat sci-fi Intelligent Life, původně známou jako The Ambassador, kde se zaměstnanec OSN zamiluje do mimozemšťanky. Přítel s ním spolupracoval i na Jurském světě.

Za předešlou verzi dialogů a příběhu vděčíme tvůrčí/manželské dvojici Rick Jaffa a Amanda Silver. Ženská polovička týmu počátkem 90. let napsala psychologický thriller Ruka na kolébce. Spolupráce s manželem se jí bohužel příliš nevyplatila u krimi Oko za oko a jen o něco lépe u čistokrevného hororu Relic. Hvězdy se na ně usmály až se Vzestupem a Úsvitem Planety opic, rebooty kultovní série. Ve spolupráci s Charlesem Leavittem načrtli příběh pro drama podle skutečných událostí V srdci moře. Na jejich bedrech leží Avatar 3, zatím vzdálená kapitola ze ságy planety Pandora.

Tým je to nadějný, ale co nově vyplodili?

„Když se otvíral v roce 1956 Disneyland, nic nefungovalo.“

(John Hammond – Jurský park – film)

Po pauze dlouhé čtrnáct let musíme být připraveni na svého druhu „návrat ke kořenům“. Naštěstí po nás nikdo nechce, abychom přetrpěli další jednoznačný reboot nebo remake, pouze si připomeneme, že to všechno oživování pravěkých tvorů spískal jeden podnikatel kvůli novému zábavnímu parku. 22 let po ději původního snímku byla lokace na Isla Nubar konečně zprovozněna a zpřístupněna návštěvníkům, jichž se každý den dostaví víc jak 20 000.

jursky_svet__foto_b02Dinosaury mají lidé zdánlivě na háku. Někteří je ovšem chtějí poznat do hloubky, jako trenér velociraptorů Owen Grady. Vždyť jsou to nesmírně inteligentní tvorové a s trochou výzkumu může pán moderního tvorstva pochopit fungování jejich smečky.

Owenova představitele Chrise Pratta jsme detailněji poznali v preview Strážců Galaxie. Řekněme prostě, že panáček Emmet z  LEGO® příběhu a Star-Lord ze světa Marvelu je stále lukrativnějším zbožím a mluví se o něm například jako o novém Indiana Jonesovi. Určitě jej uvidíme i v nových Sedmi statečných.

Pro většinu lidí zůstávají dinosauři prostě atrakcemi, které se za nějaký čas okoukají. Majitelé Jurského světa si objednali od genetiků stvoření úplně nového druhu. Dostali exemplář rasy Indominus rex, složené z DNA čtyř různých veleještěrů matky přírody. Zatím v izolaci žije jedna velmi odolná a psychotická samice…

Myslíte si, že tam vydrží?

 

Trailer 1: Vyplatí se poslouchat žertovné rady dospělých, Nechť človíčci žasnou!, Kozu nehradil žralok, Dinosauří druhy můžeme i vyrábět, Owen vzdal další trénink, Park čeká dočasné uzavření, Kdo vyhraje raptoří závody?

Samozřejmě dojde k maléru a někdo by měl být hnán k odpovědnosti! Jako viník se nám nabízí místní vedoucí Claire Dearingová a majitel celého parku Simon Masrani. Claire hraje Bryce Dallas Howard, jejíž kariéra začala postavou Heather z komedie Kniha lásky. Vedoucí úlohu pak obdržela jako slepá Ivy ve Vesnici… Takže její sláva se rodila ve chvílích, kdy ta Shyamalanova začínala uhasínat. Významnější příležitosti jí pomohly se stát Rosalindou v Branaghově adaptaci Jak se vám líbí?, původní Gwen Stacy ve Spider-Manovi 3 (díky krachu série tedy ušla potupné smrti), manželkou Johna Connora v budoucnosti dle Terminator Salvation nebo upírkou Victorií pro třetí díl Twilight ságy. Jak je vidět, má na kontě pár propadáků či alespoň neoblíbených snímků, navíc také dávala na odiv svůj rasismus jako Hilly Holbrooková z Černobílého světa. Vedle Roberta Redforda  se objeví v pohádce Pete’s Dragon.

Claire je zprvu Owenovým protipólem. Jak říká Trevorrow: „Vůbec se ze začátku nemají rádi a nakonec se to změní. Myslíme si, že tento klasický koncept můžeme uplatnit ve filmu o dinosaurech.“

Simona představuje velvyslanec Bollywoodu Irffan Khan, jenž se západním divákům možná vybaví jako policista v Milionáři z chatrče, dospělý protagonista filmu Pí a jeho život, případně jako Dr. Ratha (nikoliv Rath) z Amazing Spider-Mana. Fanoušci Dana Browna v něm nedávno získali svého Haryho Simse, postavu konspiračního thrilleru Inferno.

jursky_svet_foto_a03Nebyl by to Jurský park, kdyby nebyly ohroženy také děti/mladíci. O své životy se budou muset bát Claiřini synovci Gray a Zach. Graye, tedy Tye Simpkinse můžete znát pod jménem z hororové série Insidious. Užitečným pomocníkem Iron Mana v posledním dobrodružství tohoto superhrdiny se ukázal být jeho Harley. Nick Robinson alias Zack se zatím do kulturního povědomí zapsal komediálním dramatem Králové léta, kde se v roli jednoho ze tří výtečníků pokoušel zbavit kontroly rodičů a všech pravidel. S láskou a drogovou závislostí se bude muset vypořádávat jako titulní hrdina filmu Being Charlie. Na Zemi ničené mimozemšťany bude muset přežívat v Páté vlně.

Rád bych viděl toho, kdo v Jurském světě zodpovídá za bezpečnost. Jak jsem zjistil, na kobereček by měl jít Vic Hoskins, tedy herec Vincent D’Onofrio. Začínám ledasčemu rozumět, jelikož Vincent se nedávno představil televiznímu publiku jako zločinecký boss Kingpin v Daredevilovi. Ještě méně bych mu věřil za Edgara, lidskou tvář obřího švába sci-fi komedie Muži v černém. Dvakrát si zahrál slavného filmového tvůrce Orsona Wellse (Ed Wood; Five Minutes, Mr. Welles). Zároveň ze sebe nechal udělat Roberta E. Howarda, neurotického stvořitele Barbara Conana (Celý širý svět), tlustého vojáka Leonarda (Olověná vesta) nebo Glena, filmového bratra jistého státního návladního v podání Roberta Downyho Jr. (Soudce). Příště se ohřeje mezi fotbalisty (Pelé), kovboje (remake Sedmi statečných) a česače ovoce (In Dubious Battle / Bitva).

Tým genetiků bude stejně jako v prvním díle vést Dr. Henry Wu v podání B. D. Wonga. Jako maminka Graye a Zacha zaskočí Judy Greer (Muži, ženy a děti).

„Pomoc lidstvu je z hlediska byznysu velice riskantní záležitostí. Já osobně bych lidstvu nepomáhal ani za zlaté prase.“

(John Hammond  – Jurský park, Baronet 1993)

Jurský svět kráčí v cestičce tolikrát vyšlapané jinými pozdními sequely, až to ani není zábava kritizovat a základní myšlenka zní stejně pokrytecky jako kdykoliv předtím. Proto dostanou možná větší prostor témata jako vztahy se zvířaty a kontroverzní genetická manipulace, což nikdy neomrzí. Z dinosaurů bylo vymačkáno tolik šťávy, že v mnoha ohledech to může být jen lepší.

České čtvrtojury začínají 11. června 2015.

Trailer 2: Owen respektuje svěřence, Všechno se dá vylepšit, Někteří dinosauři jsou jako lidé, V té kouli mělo být bezpečno!, Tak to je kdo s koho!

 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací