Filmové události #01/16: Superhrdinové se stěhovali, Jeden z nich uzmul Oscara, Rok jinak za moc nestál

the_rumperbutts_posterHollywood geeky rozmazluje i zotročuje.
 
Silvestr byl před třemi dny, ale čas legrácek pomine teprve tehdy, až to řeknu já. A protože na minulý rok mám vztek (Koukej mi být nakloněna, dva tisíce šestnáctko!), vyberu si z něj pouze to, co se mi z něj alespoň trochu líbilo, tedy převážně informace z oblasti sci-fi, fantasy a komiksů, jen lehce upravené. Mimochodem, už jste to slyšeli? George R. R. Martin skutečně nedokončí Vichry zimy před šestou sezónou Hry o trůny… Snaž se víc, šestnáctko, snaž se!
 

 
Leden: Režisérem Star Trek Beyond, třetího rebootu dobrodružství hvězdné lodi Enterprise, se stal Justin Lin. Fanoušky vyděsila filmografie zahrnující většinu série Rychle a zběsile. I když je v rozhovorech dokázal ujistit, že je jedním z nich, nový trailer komunitu trekkiů opět vyděsil. Jak se dalo očekávat od řidiče rychlých vozů, plavidlo kapitána Kirka nechal zničit v gigantické explozi.


 

Únor: Superhrdina Spider-Man je zkrátka pašák. Od začátku milénia účinkoval v pěti filmech… Bohužel ze dvou různých kontinuit. Režisér Sam Raimi byl zastaven po trilogii a dva Webbovy snímky nenaplnily ambice Sony, takže chudáka Petera Parkera odkopli zpět k Marvelu. Ubohému sirotkovi tam později implantovali tvář Toma Hollanda a poslali do péče dalších komiksových strážců spravedlnosti. Snad mu vyléčí trauma.


 

Březen: Marvel i DC ovšem strčil do kapsy Birdman, výherce hlavního Oscara. Já vždycky věděl, že „-mani“ a „-womany“ mají šanci na uznání od mainstreamové kritiky. Jasně, hlavní hrdina Birdmana, jako by vlastně smysl onoho fenoménu zpochybňoval, ale sledovali jste to pořádně? On měl fakt  superschopnosti! V krutém světě je musel tajit, jenže ve skutečnosti naše zájmy sdílel a musel se schovávat kvůli perzekuci!


 

Duben: Dozvěděli jsme se námět Rogue One: A Star Wars Story a bude to příběh, o němž se mluvilo už dávno. Tedy děj situovaný před původní film, vyprávějící o tom, kterak Povstalecká aliance získala plány Hvězdy smrti. Myslíte si snad, že by se někomu chtělo ve světě Star Wars poslouchat furt o nějakých superzbraních?


 

Květen: Disney nás po celý rok štědře zásoboval svými plány na hrané remaky od Mulan až po Medvídka Pú. V květnu k nim přibyla například Zvonilka. Vede mne to k úvaze. Jestliže zlá víla Zloba v podání Angeliny Jolie byla původně hodná, Zvonilka bude zřejmě padouška! Už to vidím… Půjde o milenku Kapitána Hooka, již Petr Pan za trest zmenšil. A vůbec si nepřipadám, že vtipkuji.


 

Červen: Eddie Redmayne byl potvrzen do role Mloka Scamandera z fantasy Fantastická zvířata a kde je najít. Navzdory jménu nejde o zvíře, nýbrž o kouzelníka a obyvatele světa Harryho Pottera. Není to trochu ostuda pro představitele Stephena Hawkinga? Ani ne… Po účinkování v Jupiter vychází mu větší ostudu udělá jen máloco.


 

Červenec: Poprvé jsme zaslechli, že Colin Trevorrow, jemuž vděčíme za Jurský svět (nový díl série Jurského parku), má režírovat závěr sequelové trilogie Star Wars. Zajímavá volba, když uvážíme, že Jurský svět sice pobavil, ale celou dobu vypadal jako něco sesmoleného částečně z předchozích dílů a existujícího především, aby nalákalo diváky na případné originálnější sequely. Proč si to spojovat se Star Wars?


 

Srpen: Zde musím narušit svou profesionální integritu, jelikož se zde nezmíním o sci-fi nebo fantasy. V srpnu byla herečka Ronda Rousey obsazena do svého vlastního životopisu. Mistryně bojových umění pravděpodobně žárlivě vyzvala na souboj všechny ostatní zájemkyně o roli a ty v tichosti rezignovaly…


 

Září: Kenneth Branagh se režisérsky ujal adaptace knih o Artemisi Fowlovi… Víc jak rok poté, co jsme slyšeli o nových plánech na adaptaci, což samo následovalo po úplné věčnosti od chvíle, kdy autor Eoin Colfer prodal práva. Stejný režisér, který nyní má vyprávět o mladém zločineckém géniovi, ztělesní Hercula Poirota ve vlastní adaptaci Vraždy v Orient expresu. Inu, spravedlnost a otázky zločinu nejsou vždy černobílé, jak právě dosvědčuje tento příběh od Agathy Christie.


 

Říjen: Marvel trpí přebytkem vlastních superhrdinů a únorová emigrace Spider-Mana situaci jenom zhoršila. Je proto jasné, že na všechny se nedostane. Třeba takový Hulk čeká na svůj další díl tak dlouho, až by se člověk nedivil jeho představiteli Marku Ruffalovi, kdyby studio žaloval. Zelený silák byl tedy vsazen do třetího dobrodružství severského boha hromu. Thor: Ragnarok nebude podle všeho o obrech útočících na bohy, aby zničili svět, nýbrž o „bozích“ chránících obra, aby světu pomohli.


 

Listopad: Zaklínač znovu ožívá ve filmové podobě, zjevně podpořen novou vlnou popularity, již mu zprostředkovaly videohry. Tentokrát se tu ovšem rýsuje problém pro autora Andrzeje Sapkowského. Když se na plátně objevil původní film, prohlásil spisovatel, že teď už ví, jak se cítí jistá jeho kolegyně, jež po adaptaci svých děl cítí nutkání emigrovat. Pokud stále nebude spokojen, kam se bude chtít odstěhovat teď, když je fenomén skutečně světoznámý?


 

Prosinec: Na konci roku by už nás některé věci neměly překvapit. Jako třeba to, že nové Star Wars jsou částečně sesmolené z předchozích dílů, existují především proto, aby nalákaly diváky na případné originálnější sequely a točily se kolem superzbraní. Takže Colin Trevorrow k nim pohodlně zapadne. Slyšeli jsme o tom, že režisér Jason Priestley natočí film o komiku Philu Hartmanovi. Ten, pokud vám to musím připomenout, v Simpsonových namluvil největšího kresleného herce všech dob – Troye McClura. Nakonec se Tarantinův western Osm hrozných dostal předčasně na internet… Čímž ukončil kruh, jenž započal dávným zveřejněním jeho scénáře.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací