Filmové události #26/17: Filmoví příznivci i světové hvězdy se sjeli do Varů, filmaři dobývají vesmír

Na MFF Karlovy Vary dorazili Uma Thurman, Casey Affleck a skladatel Howard.
 
 
 
Začal festival ve Varech. Režisér La La Landu chystá nový film, vesmír se pokusí ve filmu dobýt nejen on, ale i James Gray. Rakovině podlehl Mikael Nyqvist. Luba Skořepová se posmrtně vrátí do divadel prostřednictvím biografického dokumentu. A bude Daniel Craig nadále Jamesem Bondem, nebo někdo jiný?

#26/17

Největší filmový svátek v Česku vypukl. Od pátku až do soboty 8. července potrvá Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. A program, stejně jako účast světových filmových se, je letos opravdu pestrý. Po červeném koberci se na zahajovacím ceremoniálu prošli Uma Thurman, Casey Affleck a také tvůrce řady ikonických filmových soundtracků James Newton Howard (Fantastická zvířata a kde je najít, Pretty Woman, Temný rytíř, Hunger Games). Howard v Karlových Varech převzal Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, oba herci si odvezou Cenu prezidenta festivalu. Na ceremoniál v závěru 52. ročníku filmového festivalu dorazí herec Jeremy Rennes a režisér Václav Vorlíček, taktéž budoucí laureáti čestných ocenění. V premiéře představí svůj nový dokument Svět podle Daliborka Vít Klusák. Dění přímo z Varů sleduje Červený koberec jak na webu, tak na sociálních sítích (FB, Instagram, YouTube …).

Ryan Gosling jako Neil Armstrong a Corey Stoll jako Buzz Aldrin. Nový film o americkém přistání na Měsíci chystá Damien Chazelle. Letos čerstvý nejmladší laureát režijního Oscara za muzikálový hit La La Land tentokrát opustí hudební aranžmá a vrhá se do dramatu, které ponese jméno First Man. Scénář ke snímku, který vyjde příští rok na podzim, píše podle knižní předlohy Josh Singer, scenárista taktéž oscarového počinu, a sice novinářského dramatu Spotlight z loňského roku.

Do vesmíru zavítá i Ad Astra. Film, který připravuje James Gray (Ztracené město Z, Noc patří nám). Na Neptun se v něm vypraví vesmírný inženýr v podání Brada Pitta, aby zde našel svého ztraceného otce. Toho ztvární Tommy Lee Jones.

Bude Daniel Craig hrát Bonda i v pětadvacáté bondovce? Poslední Spectre už slaví dva roky od vydání, Craig se původně nechal slyšet, že s Bondem končí, nikdy to ale nepotvrdil definitivně, naopak kontakt má podepsaný od doby před Spectre. Ve filmařských kuloárech se mezitím špitá, že James Bond by měl překročit pozemské hranice a vypravit se do vesmírných vod. Co na téhle fámě bude pravdivé, ukáže čas.

Zemřel Michael Nyqvist. Švédský herec podlehl ve svých 56 letech rakovině plic. Nyqvist se proslavil jako Mikael Blomkvist z první, severské, adaptace knižní trilogie Stiega Larssona Milénium. Otevřela se mu tak cesta do hollywoodského filmu, zahrál si třeba v thrilleru Bez dechu, Mission Impossible 4, zapsal se v Johnu Wickovi, objevil se v Kolonii.

Luba Skořepová se posmrtně setká s diváky v biografickém dokumentu SAMA. V něm vypráví o tom, jak zůstala na všechno sama a snažila se proti tomu bojovat divadlem a představením, které sama napsala. Tří měsíce vznikající projekt v koprodukci České televize bude mít premiéru 21. září, v den, kdy by Skořepová oslavila 94. narozeniny. Autorský tým by rád dostal snímek do divadelních sálů po celé republice.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací