Filmové události #04/19: Novinky ze světa Oscarů i Českých lvů

Týden filmových nominací.
 
A blíží se i SAG Awards. Odstartoval i letošní ročník Sundance Festivalu. Tarantino pak předvedl první fotografie ke svému novému snímku. Je tu i nový sneak peek k Shazamovi. V traileru se vrací i Detektiv Pikachu. Seriálový Perníkový táta zase ohlásil, že se chystá na filmová plátna. Na závěr je tu smutná zpráva, opustil nás herec Luděk Munzar.

#04/19

Uplynulý týden byl vskutku ve znamení prestižních filmových ocenění a jejich nominací. Jak hollywoodských, tak domácích. Vrhněme se nejprve na ty světové. V úterý 22. ledna byly ohlášeny nominace na jednadevadesátý ročník Oscarů. Ze snímků se o zlatou sošku utkají Black Panther, BlackKklansman, Bohemian Rhapsody, Favoritka, Zelená kniha, Roma, Zrodila se hvězda a Vice. V hereckých kategoriích se pak střetnou Rami Malek, Bradley Cooper, Viggo Mortensen, Christian Bale, Glenn Close, Lady Gaga, Melissa McCarthy, Sam Elliott, Sam Rockwell, Amy Adams, Regina King či Emma Stone. Nejvíce, tedy deset, nominací mají Favoritka a Roma. Slavnostní ceremoniál, který stále nemá svého oficiálního moderátora, proběhne 24. února.

Nyní se přesuňme na domácí scénu. Tuzemsko nezůstalo pozadu, ohlášeny totiž byly i nominace na Českého lva, a to dokonce ve stejný den jako Oscaři.  V kategorii nejlepšího filmu mají šanci získat ocenění snímky Toman, Jan Palach, Tlumočník, Všechno bude a Zlatý podraz. Z herců se o sošku utkají Ivana Chýlková, Jenovéfa Boková, Zuzana Bydžovská, Karel Dobrý, Viktor Zavadil, Jiří Macháček, Tatiana Vilhelmová, Lenka Vlasáková, Jiří Lábus nebo Jan Hartl a mnozí další. S třinácti nominacemi pak vede na plné čáře Toman. Kromě toho už byli oznámeni i dva vítězové nestatutárních kategorií, cenu za Nejlepší plakát si odnesl Toman a Cenu filmových fanoušků získaly Úsměvy smutných mužů. Slavnostní večer s vyhlášením vítězů se uskuteční 23. března a provede jím Václav Kopta.

V neděli 27. ledna také proběhnou SAG Awards. Nominované filmy i herci jsou téměř totožní s Oscarovými nominacemi. Vítězové SAG Awards obvykle předvídají i zmíněné budoucí Oscarové vítěze. Filmoví fanoušci by proto měli být na pozoru.

Na filmové ceny plynule navazuje i Sundance Festival, který odstartoval v americkém Utahu již ve čtvrtek 24. ledna.  Na akci je možné vidět stovky filmů. Mezi zúčastněnými jsou i četné hollywoodské hvězdy jako Shia LaBeouf, Glenn Close, Robert Redford, Julianne Moore, Jackie Chan a mnozí další. Festival, který patří mezi největší a nejvýznamnější na světě, potrvá až do 3. února.

Koncem týdne překvapil Quentin Tarantino s prvními oficiálními fotografiemi ke svému chystanému dílu Once Upon a Time in Hollywood. To se má zabývat kultem Manson Family a vraždou herečky Sharon Tate. V hlavních rolích se zde objeví Brad Pitt, Leonardo DiCaprio a Margot Robbie coby Tate. Snímek má naplánovanou světovou premiéru na 9. srpna, tedy přesně na 50. výročí smrti Sharon Tate.

(Foto:Andrew Cooper/©2019 Sony Pictures Entertainment)

V další řadě tu je i sneak peek k letošní DC-ovce Shazam! V krátkém videu se dozvídáme něco více o komedii ze světa superhrdinů. Dva hlavní hrdinové tu mimo jiné shánějí místo na tajné doupě. Shazam! se chystá do českých kin už začátkem dubna.

S novým trailerem je tu i Detektiv Pikachu. Komedie s hlasem Ryana Reynoldse coby populárního žlutého pokémona láká na zábavný a nevšední děj a neotřelý humor. Snímek uvidíme v českých kinech od začátku května.

V neposlední řadě je tu i novinka týkající se populárního seriálu ze světa pervitinu. Ano, řeč je o Perníkovém tátovi. Ten se podle všeho chystá na velká plátna. Do filmové adaptace se vrátí i Bryan Cranston či Aaron Paul. Snímek by měl sledovat uneseného muže, který uteče a hledá svobodu. Více detailů zatím není známo.

Na závěr nás na sklonku týdne překvapila nečekaná smutná zpráva. Český herec Luděk Munzar zemřel ve věku pětaosmdesáti let. Mezi jeho nejznámější role patřil Jakub v seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře nebo nadporučík Sedlák ve filmu Atentát. V roce 2012 byl také oceněn Thálií za celoživotní dílo. Jeho dcera Bára je také známou českou herečkou.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací