Filmové tipy: Netflix jako první pomoc v karanténě, na jaké filmy se podívat?

Nabídka je opravdu široká.
 
 
Většina z nás je v současnosti nucena zůstat doma, a tak hledáme různé způsoby, jak se zabavit. Mnozí tak ve chvílích nouze sáhneme právě po Netflixu, abychom si nudu zkrátili dobrým filmem. Pojďme si tedy udělat přehled těch nejzajímavějších kousků z dílny Netflixu, které zde najdeme a neměly by nás minout. A vezmeme to postupně podle žánrů.

KOMEDIE

Hned na začátek něco na odlehčení, protože jak jinak se teď také uvolnit a přijít na jiné myšlenky? V první řadě zde jistě stojí za zmínku Prací automat s Meryl Streep, Antonio Banderasem a Gary Oldmanem. Příběh je inspirovaný skutečnou událostí a dvěma právníky, kteří z Panamy zneužívali světový finanční systém. Za druhé tu pak máme (Ne)matky s další hvězdnou trojící (Angela Bassett, Patricia Arquett a Felicity Huffman) vydávající se do New Yorku ve snaze překvapit své syny, protože mají pocit, že na ně všichni zapomněli.

Jedním z nejsledovanějších filmů loňska pak byla detektivní komedie Vražda na jachtě. Ta po dlouhé době spojila Adama Sandlera a Jennifer Aniston jako manželský pár, který se nešťastnou náhodou zaplétá do vraždy bohatého rodinného patriarchy a musí teď očistit svá jména. Na spoustu ocenění pak byl nominovaný i humorný western Balada o Busteru Scruggsovi, který je přesně tím, co byste čekali od režisérské dvojice bratří Cohenových. Z komediálního hlediska pak také jistě stojí za zhlédnutí četné stand-upy, které Netflix nabízí, jedním příkladem za všechny je Humanity britského komika Rickeyho Gervaise.

DRAMA

Po komediích přichází logicky na řadu něco serióznějšího, a proto se obracíme na dramata. Nejen v uplynulém roce nabídl Netflix několik vysoce oceňovaných snímků. Nejprve si zde musíme promluvit o Manželské historii, která nám představuje silný příběh rozvádějícího se páru (Scarlett Johansson a Adam Driver) a poukazuje, jak daleko se od sebe mohou dva dříve blízcí lidé odcizit, a zobrazuje bolestivou realitu rozvodů. Ještě předtím tu však před dvěma lety všechny oslnila černobílá oscarová Roma, kde režisér Alfonso Cuarón vzpomíná na své dětství ve čtvrti Roma v Mexico City a vytváří procítěný obraz domácích konfliktů i zuřivé politické situace 70. let.

Zatím nejnovějším snímkem na Netflixu jsou Ztracené dívky, drama o matce, která se snaží najít pohřešovanou dceru a odhalit pravdu, za jejím zmizením. Za zhlédnutí také stojí The Fundamentals of Carying vyprávějící o Benovi (Paul Rudd), který se, ve snaze překonat osobní tragédii, stává pečovatelem osmnáctiletého Trevora odkázaného na vozík a jeho pohled na život se rázem mění. V neposlední řadě tu pak máme Meyerowitzovic historky (nový výběr), rodinné drama o třech sourozencích (Adam Sandler, Ben Stiller a Elizabeth Marvel), kteří přehodnocují vztah se svým distancovaným otcem (Dustin Hoffman) i mezi sebou. V příběhu o nestabilní famílii se leckdo určitě najde.

ROMANTIKA

Dost už však bylo dramatu, teď trochu zasloužené romantiky. Velmi populárním se v loňském roce prokázala romantická komedie No není to romantika? sledující hrdinku v podání Rebel Wilson, která se po úrazu probouzí do romantické komedie, kde má sice na oko perfektního a sexy přítele, ale časem zjišťuje, že to není úplně ono. Za druhé tu pak máme Set It Up, kde figurují Harper a Charlie, kteří se rozhodnou dát dohromady své dva přepracované šéfy, ale co by čert nechtěl, láska se rodí i mezi nimi.

Velmi sympatickou romantiku pak nabízí snímek Vždycky budeš moje možná, který vypráví příběh dvou dětských lásek Sashy a Marcuse, kteří se setkávají v dospělosti, kdy Sasha je slavná kuchařka a Marcus žije skromný život, jejich diametrálně odlišné světy se prolínají a staré pocity se probouzejí (pozn. film mimo jiné nabízí nezapomenutelnou scénu s Keanu Reevesem).

AKCE

Jak je známo, akčňáky jsou také skvělé na rozptýlení nálady. Zde stojí za zmínku například hvězdně obsazené 6 underground: Tajné operace. Jde o typické dílo z tvorby Michaela Baye plné akce, honiček, a hlavně parádních výbuchů. Pravda, příběh zaměřující se na šestici tajných nelegálních agentů, ničím příliš neoslní, ale akce nezklame. Na atmosféru klasiky se pak snaží navnadit Shaft, pokračování příběhů o drsném detektivovi Shaftovi, které se tentokráte zaměřuje na jeho syna (Samuel L. Jackson) a vnuka (Jessie T. Usher). Zajímavou akci pak nabízí Point Blank, ve kterém se spojuje nemocniční bratr (Anthony Mackie) a nájemný zabiják (Anthony Grillo), aby společně zachránili unesenou těhotnou ženu toho prvního.

Částečně skutečnými událostmi se inspiruje Trojí hranice, která vypráví příběh o skupině bývalých vojáků zásahové jednotky (Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Garrett Hedlund a Pedro Pascal), kteří se chtějí pomstít drogovému lordovi v Jižní Americe. Nejnovějším akčňákem je pak Spravedlnost podle Spensera inspirovaný knižní předlohou. Zde se bývalý policista v podání Marka Wahlberga musí spojit se svým nemluvným spolubydlícím, aby vyřešili vraždu dvou bostonských policistů.

HISTORICKÉ A PODLE SKUTEČNÝCH UDÁLOSTÍ

Chcete-li se však vzdělávat ve světové historii, tak i na to je Netflix připraven. Nejaktuálněji nabízí třeba drama Král zabývající se bezprostředními událostmi po nástupu anglického krále Jindřicha V. Plantageneta (Timothée Chalamet) na trůn. O trochu jiném panovníkovi je pak Král psanec, který vypráví příběh skotského vůdce Roberta I. Skotského (Chris Pine) a jeho nástupu na skotský trůn a následných válek o skotskou samostatnost. Skutečnými událostmi se zabývá i Irčan, nové dílo Martina Scorseseho s De Nirem, Pacinem a Pescim vypráví tři hodiny dlouhý příběh nájemného zabijáka Franka Sheerana přezdívaného Irčan a řeší tajemnou vraždu šéfa odborů Jimmyho Hoffy. Žánrově sem pak zapadají i Dva Papežové Benedikt XVI.(Anthony Hopkins) a František (Jonathan Pryce) a jejich Vatikánské rozmluvy, které nabízí nejen plno moudra.

Mezi novější historická díla na Netflixu patří i The Red Sea Diving Resort s Chrisem Evansem, které se zabývá skutečným pokusem izraelského Mosadu o záchranu etiopských židů v Súdánu v roce 1979. Jedním z novějších děl je pak také životopisná komedie Jmenuju se Dolemite, ve které zazářil Eddie Murph jako talentovaný komik Rudy Ray Moore, který se cítí nechtěn a tak v roce 1975 natáčí film Dolemite.

THRILLER

Máte chuť na něco drsnějšího? Pak si pusťte některý z thrillerů. Z široké nabídky stojí za to vidět například Drahokam s Adamem Sandlerem, který zde v jednom ze svých nejlepších výkonů ztvárňuje neurotického klenotníka závislého na sázení. Dále tu pak máme Polar, příběh jednoho z nejlepších nájemných zabijáků (Mads Mikkelsen) chystajícího se do důchodu, který záhy zjišťuje, že to nebude tak jednouché.

Nedávno Netflix také uvedl To poslední, co chtěl s Anne Hathawaye, Benem Affleckem a Willemem Dafoem v hlavních rolí. Příběh investigativní novinářky o odhalení nelegálního prodeje zbraní do Střední Ameriky je sice poněkud zmatený, ale kdo dává pozor, tak film pochopí.

HOROR

Na Netflixu si najde své každý, dokonce i milovníci hororů. Z vlastní tvorby stanice nedávno nabídla adaptaci novely mistra hororů Stephena Kinga Ve vysoké trávě, kde sledujeme osud těhotné ženy a jejího bratra, kteří se vydávají za dětským hláskem do travnatého lánu, jen aby zjistili, že odtud není cesty pryč.

Před nedávnem byli diváci oslněni snímkem Bird Box se Sandrou Bullock, který se odehrává ve světě, kde lidé nesmí otevřít oči, protože jinak je čeká jistá smrt v rukou neznámých monster. S děsivými stvořeními se potýká i horor Potichu, tady však zlověstní tvorové loví pomocí zvuků a vyhýbá se jim Stanley Tucci a spol.

SCI-FI A FANTASY

K hororům mají občas blízko i některá sci-fi, to platí i pro film Annihilation. Ten se odehrává v blízké budoucnosti, kdy se na Zemi objevil nový ekosystém, ovšem každý, kdo se ho rozhodne prozkoumat, v něm nenávratně zmizí. Kvalitní žánrový akčňák je pak Bright odehrávající se ve světě, kde spolu žijí lidé, elfové, orkové a jiné nadpřirozené bytosti, a policista Daryl (Will Smith) s parťákem a nečistokrevným orkem Nickem se zde musí postavit teroristické organizaci.

Trochu jinou mateřskou figuru pak představuje dílo Jsem matka, kde ve vzdálené budoucnosti na vymřelé planetě Zemi vychovává robot dceru ve vesmírné stanici, jenže ta postupně zjišťuje, že vše není tak, jak se na první pohled zdá. Zaujmou tu i působivé vizuály. Pro labužníky je zde pak The Cloverfield Paradox, třetí pokračování série Cloverfield zabývající skupinou vědců, která musí z vesmírné lodi řešit hrozbu ztráty veškeré energie na Zemi.

DOKUMENTY

V neposlední řadě pak Netflix nabízí i řadu dokumentů z vlastní tvorby. V první řadě pak jistě stojí za zmínku letošní Oscarový vítěz Americká fabrika popisující velké naděje spojené se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností, jenže nastávají problémy. Nutností je také vidět Velký hack, který se zaměřuje na skandál společnosti Cambridge Analytica, ta v době prezidentských voleb v USA či při hlasování o Brexitu bez svolení tajně sbírala data voličů, aby manipulací pomohla vyhrát té či oné straně. Za zhlédnutí také stojí Bikram: jogín, guru, sexuální násilník, příběh zaznamenávající vzestup a pád zakladatele hot jógy Bikrama Choudhuryho. Krom toho pak Netflix také nabízí řadu hudebních dokumentů jako je třeba Miss Americana o Taylor Swift a další.

Zaujmout by pak také mohl FYRE: Největší večírek, co nikdy nebyl, dokument o stejnojmenném festivalu, který byl představován jako luxusní hudební zážitek na soukromém ostrově, jenže v rukou namyšleného podnikatele vše nabralo jiný směr.

ANIMOVANÉ (NEJEN) PRO DĚTI

A samozřejmě se nesmí zapomínat i na ty nejmenší, Netflix je tu i pro ně. V současné době nabízí třeba novodobý remake pokémonského snímku Pokémon: Mewtwo vrací úder – Vývoj. Poněkud sváteční, ale velmi oceňovaný, je Klaus, který nabízí sympatický příběh o Santovi, a především unikátní animaci. Z čínské tvorby je pak Nová generace o hrdince Mai žijící ve světě robotů.

V neposlední řadě pak stojí za zmínku i realistický remake knihy džunglí nesoucí název Mauglí – příběh džungle. Pod taktovkou Andyho Serkise tak vznikla již druhá live action verze Knihy džunglí s hlasy Christiana Balea, Cate Blanchett či Benedicta Cumberbatche.

(Foto: Netflix)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací