Filmové události #52/23: Barbenheimer, stávky v Hollywoodu nebo nečekaný odchod Matthewa Perryho

Co rok 2023 dal a vzal ve filmovém světě?

Rok se s rokem sešel a najednou nastal čas rozloučit se s tím starým a přivítat nový. Letošek byl poměrně turbulentní, co se událostí ve světě kinematografie týče. Třetinu roku 2023 se v Hollywoodu stávkovalo, zažili jsme v něm epickou éru Barbenheimeru, KVIFF přivítal slavné hosty i pár nečekaných celebrit, českou scénu ovládl Kazmův snímek, na trh vstoupila další streamovací stanice a nečekaně nás opustilo plno oblíbených hvězd. Pojďme se tedy společně ohlédnout za uplynulými 365 dny.

#52/23

Již tradičně začneme filmovými a televizními oceněními, které se vždy udílejí na začátku roku. S přehledem nejúspěšnějším snímkem se stalo sci-fi drama Všechno, všude, najednou, které posbíralo sošky v hlavních kategoriích na téměř všech důležitých ceremoniálech včetně Oscarů, kde zazářilo i jako nejlepší snímek roku. Mezi další úspěšné filmy, které byly oceněny nejen na 95. ročníku Oscarů, patřily například Víly z Inisherinu, Velryba, Na západní frontě klid nebo Trojúhelník smutku.

Tzv. Award Season se ukázala i jako období velkých comebacků. Obrovský úspěch zmíněného Všechno, všude, najednou totiž znamenal také velký návrat pro herce Ke Huy Quana, kterému role přinesla i Oscara za nejlepší vedlejší výkon. Quanovo vítězství tak napsalo dojemný příběh o herci, který se od snímků Indiana Jones a Chrám zkázy a Rošťáci nedokázal v Hollywoodu po téměř 40 let probýt a dostat další filmovou roli. Tedy až do roku 2022, kdy se mu poštěstilo se Všechno, všude, najednou a zbytek je již historií. Velký filmový comeback se psal i pro Brendana Frasera, který se také po letech objevil na velkém plátně a jeho role ve Velrybě mu vynesla vítězství na všech filmových oceněních, včetně Oscarů.

A v duchu návratů se vesměs nesl i seriálový svět. Dočkali jsme se například druhé řady Mandaloriana, třetí řady Zaklínače, finále Koruny, druhé sezóny Dobrých znamení, pokračování Lokiho, třetí sezóny Teda Lassa nebo revivalu Frasiera. Nechybělo ale také ani plno spin-offových pořadů jako třeba Gen V, který navazuje na The Boys, Hotel Continental odehrávající se ve světě Johna Wicka, Monarch: Odkaz monster pokračující v příbězích o King Kongovi a Godzille nebo Ahsoka z předaleké galaxie Star Wars.

2023 byl také rok ve znamení herních adaptací, a to jak filmových, tak televizních. Mezi největší hity patřil seriál The Last Of Us. K nejvýdělečnějším snímkům se pak zařadil Super Mario Bros. ve filmu a na konci roku zaujala diváky filmová adaptace hororové videohry Pět nocí u Freddyho.

Dalo by se také říct, že to byl rok na pokračování. Do kin vstoupilo až překvapivé množství snímků s otevřeným koncem, které slibují další pokračování v následujících letech. S neuzavřenými příběhy tak šokovaly filmy Spider-Man: Napříč paralelními světy, Mission: Impossible Odplata – První část nebo Rychle a zběsile 10.

Největším highlightem však bylo bezesporu zrození tzv. Barbenheimera. Současný vstup snímků Barbie a Oppenheimer na velká plátna byl událostí roku. Díky stejnému datu premiéry se tvůrcům povedlo spojit síly při jejich promování a vytvořit tak nevídanou marketingovou strategii. Vznikla tak mimo jiné spousta dvojitých promítání, na kterých mohli diváci zhlédnout oba filmy. Barbie se také rychle stala nejvýdělečnějším filmem roku a zapsala se tak i do historie jako nejúspěšnější dílo ženské režisérky. Oppenheimer se umístil hned na třetí příčce, po zmíněném Mariovi.

Vedle tříhodinového Oppenheimera jsme byli také svědky spousty opravdu dlouhých filmů. Rekordmanem jsou bezesporu Zabijáci rozkvetlého měsíce režiséra Martina Scorseseho s 3,5hodinovou stopáží. Dalšími dlouhány pak byli i Indiana Jones a nástroj osudu, Napoleon, Hunger Games: Balada o ptácích a hadech, Mission: Impossible Odplata – První část, On se bojí nebo John Wick: Kapitola 4.

Na druhou stranu byl však rok 2023 obecně trochu slabší pro filmové superhrdiny. Marvel si nevedl moc dobře a s výjimkou třetích Strážců galaxie, žádný z jeho snímků v kinech moc neuspěl a seriály na Disney+ si také nevedly moc dobře. Největší ránu však MCU utrpělo, když byl herec Jonathan Majors odsouzen a prohlášen vinným z napadení ex-přítelkyně. Marvel jej tak ihned vyhodil a tvůrci začali přepisovat veškeré své projekty s ním, včetně Avengers: Kang Dynasty, v němž měl hrát důležitou roli coby titulní padouch.

A o moc lépe si nevedlo ani konkurenční DC, pro nějž byl rok 2023 koncem jedné éry. Do kin totiž vstoupily poslední snímky, které spadaly do tzv. DCEU – tedy filmového světa DC. Rozloučili jsme se tak skrze ně se Shazamem, Flashem a Aquamanem. DC se však může těšit na zbrusu novou éru pod vedením Jamese Gunna a Petera Safrana, kteří již oznámili nejnovější adaptaci Supermana a jeho představitele, kterým se stal David Corenswet – na velkém plátně jej však uvidíme až v roce 2025.

Zhruba poslední třetina uplynulého roku se však nesla v turbulentním duchu stávek herců a scenáristů, které probíhaly v Hollywoodu. Ti se bouřili především proti podmínkám studií a využívání umělé inteligence. Nakonec vše skončilo dobře a obě stávkující skupiny se dokázaly se studii domluvit na nových smlouvách a lepším podnebí pro práci. Tyto demonstrace však znamenaly dočasné pozastavení veškerých natáčení, psaní scénářů, promování děl a dalších filmových aktivit, a tak díky tomu došlo k posunutí spousty projektů, některých o pár měsíců, jiných až o dva roky a dalších na neurčito.

Neopomínejme však také naší domácí scénu. V tuzemsku na 30. ročníku ocenění Český lev zabodovaly snímky Arvéd nebo BANGER. Česká kina však na přelomu léta a podzimu úplně ovládl film ONEMANSHOW: The Movie, jehož zhlédnutí nabízelo divákům šanci na milionovou výhru. To bylo jedním z podnětů, jak se toto celovečerní dílo baviče Kazmy stalo nejnavštěvovanějším českým filmem a druhým nejúspěšnějším filmem v ČR. Historicky ho předčili akorát Avengers: Endgame a v tržbách dosáhl na neuvěřitelných více než 100 milionů Kč.

Nechybělo ani plno zahraničních hostů, kteří k nám letos zavítali. Na 57. ročník MFF Karlovy Vary přijali pozvání Ewan McGregor, Russell Crowe, Alicia Vikander a Robin Wright, nečekaně se zde však také objevil Michael Fassbender, avšak pouze jako doprovod své manželky Alicie Vikander. Spoustu hvězdných hostů pak také přivítal čtvrtý ročník Comic-Con Prague, kde se fanoušci setkali s herci, jako jsou například Ian McDiarmid, Richard Dean Anderson, Dan Fogler, Graham McTavish, Matt Ryan nebo Danny Glover. Mimo veškeré festivaly pak do ČR zavítal také Jean-Claude Van Damme, a to v rámci akce Noc s legendou.

V neposlední řadě pak také stojí za zmínku vstup nové streamovací platformy na český trh. K Netflixu, Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max a Apple TV+ se připojilo SkyShowtime. To nabízí řadu zajímavých filmových i seriálových projektů z vlastní i cizí tvorby, jako je například zmíněný animák Super Mario Bros. ve filmu nebo veškeré snímky z řady Mission: Impossible a další.

Na závěr se pak ohlédněme za těmi, kteří nás v roce 2023 opustili. Rozloučili jsme s celebritami, jako jsou Matthew Perry, Suzanne Somers, Tina Turner, Tom Wilkinson, Andre Braugher, Shane MacGowan, Jean Knight, Richard Roundtree, Burt Young, Michael Gambon, Steve Harwell, Angus Cloud, Paul Reubens, Sinéad O’Connor, Tony Bennett, Alan Arkin, Treat Williams, Ray Stevenson, Lance Reddick, Raquel Welch nebo Lisa Marie Presley. Na české scéně pak odešli Kristina Taberyová, Petr Hošek, Petr Mráček, Naďa Urbánková, Juraj Jakubisko, Soňa Červená, Milan Kundera, Miloš Stránský, Yvonne Přenosilová, Jana Šulcová, Zdena Hadrbolcová, Ladislav Županič či Karel Schwarzenberg.

A na co se můžeme těšit v novém roce? Do Prahy zavítá po deseti letech se svou výstavou filmař Tim Burton, uskuteční se tu pátý ročník Comic-Con Prague. Do kin pak vstoupí pokračování Deadpoola 3, díky kterému uvidíme na velkém plátně bok po boku komiksově přesného Deadpoola a Wolverina. Na streaming vstoupí finální řada Stranger Things nebo nová hraná adaptace Avatara: Legendy o Aangovi a další očekávané pořady ze světa Star Wars, Marvelu nebo DC. Těšit se můžeme i na plno očekávaných sequelů, spin-offů a remaků. Tak doufejme, že rok 2024 bude na filmové a televizní zážitky bohatý stejně jako letošek, ne-li více.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací