Oscaři oslaví 95. výročí – připomeňme si nejdůležitější okamžiky

Víte například, který film získal historicky nejvíce cen?

Zlatá soška jménem Oscar naplní letos krásných 95 let. Je to už zkrátka jeden postarší gentleman. Jaká však byla jeho raná léta, a co se za všechnu tu dobu změnilo? Facky, popletení jmen výherců nebo #metoo – tohle filmové ocenění už toho má za sebou zkrátka dost. Ještě, než si pustíte letošní slavnostní udílení, pojďte se s námi poohlédnout za bohatou oscarovou historií.

OSCAR V PLENKÁCH

Historicky první udílení prestižních Academy Awards čili Oscarů proběhlo v květnu 1929. Celý ceremoniál trval pouhých 15 minut a sošky se rozdávaly v pouhých dvanácti kategoriích – za film se udělovalo ve dvou (nejlepší produkce a nejlepší umělecká kvalita produkce), herci ve vedlejších rolích ještě tehdy nebyli oceňováni a režie se dělila na drama a komedii. Ve všech kategoriích byli tři nominovaní. Čestná ocenění tehdy obdržel herec Charlie Chaplin a studio Warner Bros.  Zajímavostí pak může být, že v následujícím roce byla soška za nejlepší produkci udělena dramatu Na západní frontě klid, jehož nová adaptace je letos nominovaná v kategorii nejlepší film.

HISTORICKÉ MILNÍKY

Věděli jste třeba, že Oscaři se nejmenovaly Oscaři už od samého začátku? Svůj název dostaly v roce 1931, kdy sošku viděla výkonná ředitelka Margaret Herrick, která prohlásila, že jí připomíná jejího strýce Oscara. Za významnou část oscarové historie je pak považován rok 1939, kdy se herečka Hattie McDowell stala první černošskou držitelkou Oscara, která vyhrála za roli Mammy ve filmu Jih proti Severu – pro svou sošku si došla od segregovaného stolu. První černoch oceněný v hlavní herecké roli pak byl Sidney Poitier v roce 1963 za drama Polní lilie.

Památným momentem byla také výhra Kathryn Bigelow v roce 2010 za nejlepší režii, která se tím stala první ženskou vítězkou v této kategorii. Důležitým milníkem bylo také vítězství Parazita v roce 2020 v kategorii nejlepší film, který se stal prvním cizojazyčným filmem takto oceněným.

DÁMY A PÁNOVÉ, DNEŠNÍM VEČEREM VÁS PROVEDE…

Za svou dlouholetou historii už slavnostními večery provedlo nespočet moderátorů. Historicky první ročník uváděl herec Douglas Fairbanks, nejvíce moderacemi se však pyšní komik Bob Hope, který se stal součástí neuvěřitelných 19 Oscarů. Druhým nejzkušenějším oscarovým uvaděčem je Billy Crystal, který si tuto práci vyzkoušel devětkrát, nejpamátnější však byl ročník, který moderoval se Stevem Martinem. Uvádění prestižní filmových ocenění si vyzkoušel i Hugh Jackman nebo Frank Sinatra. Mezi ostřílené moderátory pak patří Ellen DeGeneres, Chris Rock nebo Jimmy Kimmel, který bude provádět i letošními Oscary. V letech 2020 a 2021 pak byly Oscaři bez moderátora.

KDYŽ PADAJÍ REKORDY

Historicky nejvyšším počtem 11 ocenění se dosud pyšní pouze tři snímky – Ben-Hur (z roku 1957), Titanic a Pán prstenů: Návrat krále. Rekordních 14 nominací pak obdržela dramata Vše o Evě, Titanic a La La Land. Osobou s nejvíce oscarovými soškami je pak samotný Walt Disney, který za své projekty vyhrál 22krát. Na druhou stranu dosud žijící umělec s rekordním počtem nominací (53) je skladatel John Williams, který je nominovaný i letos, a to za hudební doprovod ve Fabelmanových. Z herců pak stále nikdo nepřekonal Katharine Hepburn s jejími čtyřmi výhrami, nejnominovanější herečkou je pak Meryl Streep, která se o Oscara ucházela již 21krát (vyhrála třikrát), v mužské kategorii pak v tomto ohledu vede Jack Nicholson s 12 nominacemi a třemi výhrami.

Na tohle se pak váže i téma filmů, které posbíraly sošky v tzv. big five kategoriích – tedy za nejlepší film, režii, scénář, herce v hlavní roli a herečku v hlavní roli. Jenom tři snímky se dosud mohou pyšnit tímto privilegiem: Stalo se jedné noci, Přelet nad kukaččím hnízdem a Mlčení jehňátek.

NEUVĚŘÍTELNÉ OSCAROVÉ KATEGORIE

Oscarové kategorie se v průběhu let docela měnily. Na začátku se oceňovalo v pouhých 12, dnes se sošky udílí ve 23 kategoriích. Cena za nejlepší zahraniční film byla poprvé předána v roce 1957. Animované snímky pak byly prvně oceněny v samostatné kategorii až v roce 2002. Mnozí se také domnívají, že by v současnosti měla být přidána kategorie za nejlepší kaskadérské kousky.

SUPERHRDINOVÉ NA OSCARECH

Velkým tématem Oscarů jsou posledních pár let také superhrdinové. Akčním komiksovým snímkům se na poli filmových ocenění tolik nedaří, i když v posledních pár letech se toto mění – uznání dostávají především na poli vizuálních efektů, hudebního doprovodu nebo masek. Zlom však přišel v roce 2009, kdy dostal Heath Ledger posmrtného Oscara za svou roli Jokera v Temném rytířovi. V jeho stopách následoval o 11 let později Joaquin Phoenix, který obdržel zlatou sošku za ztvárnění též postavy ve snímku Joker. Významný byl také rok 2019 – tehdy se stala marvelovka Black Panther prvním superhrdinským snímkem nominovaným v kategorii nejlepší film. Kreslení hrdinové si pak vedou o poznání lépe – Oscary za nejlepší animák se pyšní Úžasňákovi, Velká šestka nebo Spider-Man: Paralelní světy.

ČESKÁ STOPA

A jak si na Oscarech vedou naši filmaři a domácí snímky? Prvním československým filmem, který obdržel Oscara se stal Obchod na korze v roce 1965, o dva roky později pak na tento úspěch navázal Jiří Menzel a jeho Ostře sledované vlaky. Nejoceňovanějším českým filmařem je pak bezesporu Miloš Forman, která se pyšní soškami za Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadea (a nominaci obdržela i jeho díla Lid versus Larry Flynt, Lásky jedné plavovlásky a Hoří má panenko).

Mezi další české nominované snímky (kromě již zmíněných) patří Vesničko má středisková, Obecná škola, Musíme si pomáhat a Želary. Za zmínku stojí i česká zpěvačka Markéta Irglová, která vyhrála Oscara za nejlepší píseň složenou pro film Once. Letos Česko vyslalo do boje drama Il Boemo, to se však nedostalo do užšího výběru. Česká stopa však i přesto na 95. Oscarech zůstává – v kategorii za nejlepší zvuk byl na válečném dramatu Na západní frontě klid nominován i Viktor Prášil (za svou práci již obdržel britskou BAFTA).

NEZAPOMENUTELNÝ VEČER

Žádná akce podobného rázu se však neobejde bez občasného poprasku – a jinak tomu není ani u Oscarů. Za 95. let byli diváci svědci skutečně zajímavých momentů. Loňskou facku Willa Smitha namířenou na moderátora Chrise Rocka máme všichni jistě ještě v živé paměti. To, že někdo občas zaklopýtne při cestě za převzetím kýžené sošky je již skoro běžné, a děkovné proslovy pod vlivem také nejsou úplně mimo normu.

Na druhou stranu, když uvaděč oznámí špatný výherní film, to už je trochu problém – všichni si jistě pamatujeme aféru s La La Land a Moonlight (moderátorem byl tehdy Jimmy Kimmel, který se v této roli vrací i letos). Stát se však také může, že si v jedné kategorii odnesou sošku dva lidé, přesně to se přihodilo v roce 1969, kdy se o sošku za nejlepší herečku v hlavní roli podělily Katharine Hepburn a Barbra Streisand, Hepburn za film Lev v zimě a Streisand za Funny Girl. Dvanáctiminutový potlesk ve stoje pak obdržel Charlie Chaplin, když v roce 1972 přebíral cenu za celoživotní dílo. Naopak o rok později vyvolalo rozruch, když přišla indiánská herečka Sacheen Littlefeather převzít cenu za Marlona Branda, který zůstal doma na protest zacházení Hollywoodu s herci indiánského původu – publikum tehdy Branda značně vypískalo.

Velké pozdvižení, ovšem v dobrém smyslu, pak vyvolalo ikonické oscarové selfie moderátorky Ellen DeGeneres – ta se při ceremoniálu v roce 2014 vyfotila s hvězdami jako jsou Julia Roberts, Brad Pitt, Bradley Cooper, Jared Leto nebo Jennifer Lawrence a mnozí další (díky této společné fotce pak na krátkou dobu spadl Twitter). V neposlední řadě stojí za zmínku také vystoupení rappera Eminema na Oscarech před třemi lety s písní Lose Yourself z filmu 8 Mile.  Eminem za ní totiž dostal v roce 2002 Oscara, ale slavnostního večera se tehdy neúčastnil, vynahradil si to však ve velkém stylu o pár let později.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací