Filmové události #17/17: Bába z ledu veze cenu z New Yorku, vyšel trailer na Kingsmana

V Americe poběží dokument odhalující tvář Heathe Ledgera.
 
 
 
Na festivalu v New Yorku oslovila porotu Slámova Bába z ledu. V Plzni na festivalu Finále zase bodovala Olga Hepnarová. Ve Zlíně zatím vystavují umělecky vyvedené filmové klapky a v Brně opravují sto let staré artové kino. A jedna smutná zpráva, světová kinematografie ztratila režiséra Mlčení jehňátek Jonnathana Demmea.

#17/17

Snímek Bába z ledu se promítala v New Yorku a dostala tam cenu. Na filmovém festivalu Tribeca film Bohdana Slámy ocenili porotci za nejlepší scénář v kategorii zahraničních filmů. Sláma Bábu z ledu natáčel v koprodukci se slovenskými a francouzskými filmaři. Na festivalu, který založil Robert de Niro, uspěli v roce 2006 herci filmu Účastnici zájezdu, kteří dostali speciální cenu, za nejlepší herečku Evu Holubovou ocenili dokonce zvlášť.

Kingsman se vrací. Pokračování s podtitulem Zlatý kruh se v českých kinech objeví 5. října letošního podzimu. Po třech letech fanoušci jedničky mohou zkrátit nedočkavost dvouminutovou ukázkou. Ta mimo jiné napovídá, jestli se vrací údajně zabitý Harry Hart v podání Colina Firtha. Dál se představí Channing Tatum, Halle Berry nebo Julianne Moore.

Plzeňské finále na závěr festivalového dění rozdalo Zlaté ledňáčky. Za nejlepší celovečerní hraný film si jej odvezlo drama Já, Olga Hepnarová. Mezi televizními projekty bodoval seriál ČT, respektive jeho druhý díl Česká škola. Česká televize má plus i za Případ pro lyžaře režisérky Lucie Bělohradské. Z dokumentů porotu nejvíc zaujal 5 October Martina Kollara, který sleduje dilema svého bratra léčícího se s obličejovým nádorem. Studentská porota třicátého ročníku plzeňského festivalu ocenila drama nikdy Nejsme sami a dokument Normální autistický film, z televizních projektů ji nejvíce zaujal internetový Semestr od Streamu.

Zemřel režisér Mlčení jehňátek nebo Philadephia. Jonathanu Demmeovi bylo 73 let. Autor jedněch z nejvýraznějších filmů světové kinematografie druhé poloviny 20. století, podlehl ve středu rakovině jícnu. Jeho posledním filmem tak zůstane Nikdy není pozdě s Meryl Streep.

Téměř sto let staré kino Art je v Brně a nyní má zavřeno. Ale jen do letošního října, funkcionalistická budova projde rekonstrukcí za 16 milionů korun. Kino se dočká nové fasády a vnitřních řešení prostor, které by měly být nově bezbariérové. Brněnské kino se těší oblibě návštěvníků, před devíti lety se měnily sedačky, o dva roky později dostalo novou střechu a bylo digitalizováno. Projekce s kavárnou a galerií se přesouvají do doby znovuotevření do klubu Distillery.

Ve Zlíně se podvacáté vystavují filmové klapky. Tam putovní výstava zamířila po Praze, Mladé Boleslavi, Plzně a Olomouci s Ostravou. Originálně nezbytné natáčecí pomůcky letos zpracovali třeba Adolf Born, Dagmar Havlová nebo Jan Saudek. Zlínský filmový festival celkem 141 exemplářů stejně jako loňské ročníky vydraží pro děti a mládež, vybrané peníze poputují na podporu autorských snímků studentů filmových škol.

Single Lady. Tak se jmenuje nový projekt Davida Ondříčka na Playtvák.cz. V seriálu, jehož první dva díly jsou zdarma k vidění na webu, se představuje v hlavní roli Jana Plodková jako drsná ředitelka firmy, v dalších minirolích se objevují Václav Kopta, Tomáš Měcháček, Vladimír Polívka nebo Rozálie Havelková. Seriál sází na humor a překvapivé zápletky.

I am Heath Ledger v dokumentu ukazuje stejnojmenného herce v jiných polohách, než ve kterých ho znají diváci před jeho tragickou smrtí v devětadvaceti letech. Ledger patřil mezi talenty, ztvárnil hlavní postavu v dramatu o homosexualitě Zkrocená hora, zahrál si v Deset důvodů, proč tě nenávidím a do paměti diváků se nesmazatelně zapsal jako Joker z Temného rytíře. Tato role mu ostatně zajistila Oscara, bohužel se ho Ledger nedožil. Dokument o Ledgerovi uvidí američtí diváci od začátku května.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací