Filmové události #07/18: La Película i Berlinale

Filmové festivaly v plném proudu.
 
 
Blíží se britská BAFTA. Český lev odhalil novou sošku. Oficiální trailer k Úžasňákovi 2 je tu. Jiří Menzel očima Jiřího Suchého. Inspektor Max na České televizi.

#07/18

Ve středu 15. února odstartoval již 68. ročník Berlínského mezinárodního filmového festivalu. Zahajujícím snímkem byl animovaný Psí ostrov. Festival mimo jiné oslaví českého režiséra Jiřího Menzela filmem Tlumočník. Mezi hvězdné hosty letošního ročníku patří například Wes Anderson, Tilda Swinton, Bill Murray, či Willem Dafoe, který obdrží čestnou cenu Berlinale. Celý festival pak potrvá do 25. února.

Nejen v Německu, ale i v Česku se oslavují filmy, a zejména ty španělské. Festival La Película byl v Praze zahájen 13. února. Na třináctém ročníku se předvádějí nejaktuálnější počiny španělské kinematografie, ale i výjimečné snímky z filmové historie. V hlavním městě potrvá festival do neděle 18. února, pak se přesune do Ostravy, poté do Hradce Králové a poslední zastávkou bude Brno.

Pomalu ale jistě se blíží jubilejní 25. Český lev, a proto se dají očekávat různé novinky. Jednou z nich je zbrusu nový design sošky, která byla odhalena před pár dny. Autorem je Rony Plesl, umělecký ředitel sklárny Rückl. Pro ceremoniál, který proběhne 10. března v pražském Rudolfinu, vzniklo celkem čtyřicet sošek.

Prestižní britské filmové ceny BAFTA už jsou skoro tu. Ceremoniál se uskuteční v neděli 18. února. Mezi nominované snímky patří Nejtemnější hodina, Dunkerk, Tvář vody, Tři billboardy kousek za Ebbingem či Dej mi tvé jméno. Z herců se pak o sošky utkají například Daniel Day-Lewis, Daniel Kaluuya, Gary Oldman Willem Dafoe, Allison Janney, Margot Robbie nebo Annette Bening. Celým večerem pak provede Joanna Lumley.

První oficiální trailer k animáku Úžasňákovi 2 je tu! Rodina Parrových je zpátky, Bob, Helen, Violet, Dash i Jack-Jack. A spolu opět čelí novému nebezpečí. V českých kinech bude mít snímek premiéru 2. srpna.

První kanál České televize uvede nový seriál Inspektor Max. Ústřední roli ztvrárnil Juraj Kukura, ve vedlejších rolích se pak objeví například Igor Bareš, Tereza Brodská či Robert Hájek. Kriminální seriál o detektivovi s neortodoxními metodami mohou diváci sledovat od středy 21. února.

Česká televize připravila tematické vysílání k osmdesátým narozeninám režiséra Jiřího Menzela. Tato ikona české kinematografie, v jeho filmech se objevili Vančura i Škvorecký, je držitelem rytířského řádu i amerického Oscara. ČT se na svých kanálech ohlédne za jeho tvorbu v deseti pořadech. Vysílání začalo v sobotu 17. února a potrvá do neděle 25. Mezi vysílané snímky patří například Mandragora, Ostře sledované vlaky, Hra o jablko nebo Konec starých časů a mnohé další.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací