28. Finále Plzeň uvede zdigitalizované Staré pověsti české i předpremiéru Malého Pána

tiskovka1_finale_plzen_2015_obr_00Do Měšťanské besedy v Plzni se koncem dubna sjedou fanoušci českého filmu.
 
 
 
Ivan Jáchim, ředitel Finále Plzeň prozradil, že letošní 28. ročník Finále Plzeň má tři cíle, mezi které patří přiblížit českou a slovenskou filmovou tvorbu převážně prostřednictvím soutěží, poskytnout divákovi možnost porovnat českou a zahraniční tvorbu (aktuálně francouzskou) a určitou formu konfrontace současnosti s minulostí na poli filmu.

tiskovka1_finale_plzen_2015_obr_02Letos se Finále Plzeň ponese tak trochu ve znamení loutek, a to hned z několika důvodů. V rámci programu se veřejnosti poprvé představí loutková pohádka Malý Pán, jež do našich kin vstoupí až 14. května 2015. Bohatá delegace dorazila i na pražskou tiskovou konferenci k festivalu v doprovodu dřevěných hrdinů. Nechyběl ani herec a dabér Saša Rašilov. „Já jsem tady za hlas Malého Pána. Film už jsem viděl, i když v pracovní verzi. Chtěl jsem ho vidět, než jsem se do práce pustil, a byl jsem tím úplně uchvácený. Je to pro mě pocta, že jsem mohl namluvit český původní loutkový film“, prozradil Rašilov. I zahájení festivalu ovládnou loutky, protože prvním promítaným letošním snímkem se stane restaurovaná verze Starých pověstí českých Jiřího Trnky z roku 1952.

tiskovka1_finale_plzen_2015_obr_01Připravena je i celá řádka tradičních i speciální sekcí. Sláva animace uvede například krátké filmy Kihačiró Kawamota, žáka Jiřího Trnky. Loni jsme se blíže podívali na slovinskou kinematografii, letos se prostřednictvím filmů Táhni do pekel, Zámek v Itálii či Radiostars zaměříme na tu francouzskou. Vydáme se hledat i České stopy v mezinárodních koprodukcích. Tato sekce nabízí projekce snímků Kukuřičný ostrov, Brundibár, Ghoul či Život v akvárku. Pocty se dočkají tři filmové osobnosti, a to Jiří Svoboda, Pavel Juráček a Štefan Uher.

Soutěžit se bude o Zlaté ledňáčky za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film (Hany, Díra u Hanušovic, MY 2, Tři bratři, Andělé všedního dne, Jak jsme hráli čáru…), dokumentární film (Trabantem až nakonec světa, Magický hlas rebelky…) a televizní projekt v kategoriích „cyklická tvorba“ a „necyklická tvorba“.

Jak to na tiskové konferenci vypadalo, se můžete podívat v galerii na našem oficiálním Facebook profilu.
 
 
Co: 28. filmový festival Finále Plzeň

Kdy: 26. dubna – 2. května 2015

Kde: Plzen

Podrobnosti: Finále Plzeň

Znělka:


 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací