Oscaři 2023 se blíží: Které snímky si nenechat ujít?

Jaké nominované filmy jsou must-see?

Takzvaná Award Season už se pomalu chýlí ke konci – završena bude již tradičně předáváním prestižních filmových ocenění Academy Awards čili Oscarů. V hlavní kategorii bylo nominováno deset snímků, v ostatních pak desítky dalších. Které z nich si však nechcete nechat ujít? Poradíme vám v přehledu top 20 letošních oscarových hitů.

NA ZÁPADNÍ FRONTĚ KLID

Velkým překvapením letošních filmových ocenění se stalo německé válečné drama Na západní frontě klid z produkce Netflixu. Snímek se inspiruje stejnojmennou knižní předlohou. Toto nové zpracování slavného Remarquova románu získalo sedm sošek britských BAFTA a v současnosti je nominováno na devět Oscarů. O prestižní ocenění se utká v kategorii nejlepší film i nejlepší zahraniční film. Velký úspěch také Na západní frontě klid slavilo na poli zvuku, na kterém se podílel český zvukař Viktor Prášil – ten si v této kategorie odnesl trofej BAFTA za nejlepší zvuk, za nějž je nominovaný i na Oscara.

AVATAR: THE WAY OF WATER

Pokračování Avatara bylo bezesporu nejočekávanějším filmem letošního roku. Všichni dychtivě čekali, s jakými vizuálními novinkami se James Cameron po 13 letech od prvního dílu vytasí. A nebyli zklamáni. Není tedy divu, že je snímek nominovaný v kategorii nejlepší vizuální efekty i nejlepší film. Teď zbývá než jen čekat, zda zaboduje stejně jako před lety jeho předchůdce.

VÍLY Z INISHERINU

Irská černá tragikomedie Víly z Inisherinu spojuje po téměř 15 letech režiséra Martina McDonagha a herce Colina Farrella a Brendana Gleesona. Ti spolu poprvé pracovali v roce 2008 na McDonaghově celovečerním debutu V Brugách. Snímek měl svou premiéru na Benátském filmovém festivalu a od té doby si získal srdce mnoha diváků – za svůj šarm vděčí především hereckému duu Farrell-Gleeson, kteří autenticky ztvárňují rozhádanou dvojici dlouholetých přátel, kteří si opět hledají cestu jeden k druhému. Není tak divu, že si oba pánové vysloužili za své výkony nominace na Zlaté glóby, BAFTA i Oscary. Na Zlatých glóbech také obdržel film rekordních osm nominací, tolik měla dosud pouze Zkrocená hora.

ELVIS

Má-li australský režisér Baz Luhrmann nové dílo, tak nesmí zákonitě chybět ani na Oscarech. Oslnivý životopisný muzikál Elvis se pyšní osmi nominacemi včetně té za nejlepšího herce v hlavní roli, kterou získal Austin Butler. Ten obdržel také nominace na BAFTA, Zlatý glóbus i SAG Awards. Na druhé straně pak jeho herecký kolega Tom Hanks získal za svůj výkon nominaci na Zlatou malinu. Snímek zaměřující se na život krále rock’n’rollu nabízí tradičně Luhrmannovskou pompézní podívanou okořeněnou o známé hity legendárního zpěváka.

(Foto: Na západní frontě klid – Netflix, Víly z Inisherinu – Searchlight Pictures, Avatar: The Way of Water – 20th Century Studios, Elvis – Warner Bros. Pictures)

VŠECHNO, VŠUDE, NAJEDNOU

Diváckou senzaci pak v uplynulé filmové sezóně strhlo sci-fi Všechno, všude, najednou. To se neočekávaně stalo tím lepším ze dvou loňských snímků o paralelních světech (tím druhým je Doctor Strange: Mnohovesmír šílenství). Příběh Číňanky ve středních letech, která se spolu se svou rodinou zaplete do boje mezi paralelními světy a musí se napojit na svá alternativní já, si ukradl srdce mnoha diváků i kritiků. A tak není divu, že toto drama získalo 11 nominací na Oscara. Film ale boduje především v hereckých kategorií – Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis získaly za své výkony Britskou BAFTu. Obě také slaví na Oscarech unikátní prvenství – Yeoh je historicky první Asiatkou nominovanou v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli, pro Curtis se pak (i přes její dlouholetou kariéru) jedná o první oscarovou nominaci vůbec.

FABELMANOVI

Podobně jako s výše zmíněným Luhrmannem, je tomu i se Stevenem Spielbergem – jakmile má nový snímek, můžete vzít jed na to, že bude nominovaný na Oscara. I letos se toto pravidlo potvrdilo. Ve svém nejnovějším dramatu se Spielberg inspiruje vlastním životem. Tato semi-biografie volně odráží dospívání slavného režiséra i jeho rané filmové počátky. Fabelmanovi obdrželi sedm oscarových nominací, včetně té za nejlepší hudební doprovod. Díky tomu pobořil skladatel John Williams svůj vlastní rekord jako sále žijící osoba s nejvíce nominací na Oscara, kterých má nyní na kontě neuvěřitelných 53.

TÁR

Drama z hudebního prostředí Tár vyneslo osmou oscarovou nominaci pro herečku Cate Blanchett. Ta se pyšní již dvěma soškami – za vedlejší roli v biografii Letec a za hlavní roli v dramatu Jasmíniny slzy. Zde se australská rodačka představuje jako nekompromisní dirigentka Lydia Tár, která má vést Berlínské filharmoniky, v cestě jí však stojí obvinění ze sexuálního obtěžování a eskalující #metoo aféra. Drama vtáhne diváka do zákulisí klasické hudby, a to především díky poutavému výkonu Blanchett.

TOP GUN: MAVERICK

Že bylo pokračování Avatara nejočekávanějším filmem uplynulého roku? Mělo však silného konkurenta – na plátna se totiž vrátila i neřízená střela jménem Maverick. Tom Cruise ve svých 60 letech předvedl, že to v sobě stále má a nebojí se nových kaskadérských výzev. Dlouho posouvaný (kvůli covidu-19) sequel Top Gun: Maverick se dočkal vřelého ohlasu ze stran diváků i kritiků. Kromě nominace na nejlepší film se pak také těší z šancí na výhru v dalších pěti kategoriích.

(Foto: Všechno, všude, najednou – Bontonfilm, Fabelmanovi – Amblin Entertainment, Tár – Focus Features, Top Gun: Maverick – Paramount Pictures)

TROJÚHELNÍK SMUTKU

Festivalovým hitem v Cannes i Karlových Varech se stalo drama s prvky komedie Trojúhelník smutku. Ten se zaměřuje na moderní slavný pár, který se zúčastní rušné plavby pro zbohatlíky. Švédský režisér Ruben Östlund se, podobně jako ve svém předchozím díle Čtverec, zaměřuje na zajímavé sociologické otázky a přivádí postavy i diváky do rozpaků. V Cannes obdržel Östlund za své dílo Zlatou palmou, nyní má dokonce tři šance na Oscara, a to za nejlepší film, režii a původní scénář.

WOMEN TALKING

Silný příběh nabízí snímek Women Talking. Vypráví o úzce spjaté skupině žen z izolované náboženské komunity, v níž dochází k šíření sexuálního zneužívání. Ty se musí po tomto děsivém zjištění rozhodnout, zda svým útočníkům odpustí, nebo kolonii navždy opustí. Na Oscara nominovaný snímek natočený podle skutečných událostí, jež zachytila ve svém románu Miriam Toews, na sebe zatím nestrhl příliš velkou pozornost, což je jistě škoda.

VELRYBA

Velmi živou diskuzi vyvolává mezi diváky drama Velryba. V tom všechny uchvátil Brendan Fraser jako téměř tří set kilový Charlie, osamělý učitel, který se snaží najít cestu zpátky ke své dceři. Fraser zaznamenal s touto rolí ohromný comeback oceněný soškami Critics‘ Choice Awards a SAG Awards či nominacemi na BAFTA, Zlatý glóbus i Oscara. Zda Fraser promění svého historicky prvního Oscara se dozvíme již zanedlouho.  Významná je i nominace za masky, které převtělily Frasera do neuvěřitelně vypadající postavy.

ŽÍT

Svou historicky první nominaci na Oscara pak obdržel britský herec Billy Nighy a to za svou roli ve snímku Žít. Zde se představuje jako pan Williams, upjatý anglický gentleman, který v roce 1952 zastává stereotypní úřednickou práci v poválečné londýnské okresní radě. Když se však jednoho dne pan Williams dozví od svého lékaře hrozivou diagnózu, začnou se brzy uvolňovat pevně sevřené otěže jeho velmi jednoduchého života. Williams si uvědomuje, že nestojí tváří v tvář smrti, ale že ji prožívá. A tak začne neohrabaně odkládat práci kvůli novým zážitkům. Snímek se inspiruje románem spisovatele Akiry Kurosawy.

(Foto: Trojúhelník smutku – Plattform Produktion, Women Talking – United Artists, Velryba – A24, Žít – Metropolitan FilmExport)

BLACK PANTHER: WAKANDA NECHŤ ŽIJE

I pokračování marvelovky Black Panther jde ve stopách svého předchůdce. První díl byl nominovaný v hlavní kategorii nejlepší film, kdežto sequel boduje v kategoriích nejlepší herečka ve vedlejší roli, nejlepší vizuály nebo nejlepší původní píseň, za níž stojí mimo jiné zpěvačka Rihanna. Pro Bassett se jedná o druhou nominaci po téměř třiceti letech, kdy byla poprvé nominována za hlavní roli v biografii Tina Turner. Black Panther: Wakanda nechť žije pak získal četné ohlasy především proto, že představitel titulního hrdiny, Chadwick Boseman, zemřel před začátkem natáčení, což představilo velkou výzvu pro filmaře, kteří se museli poprat se ztrátou oblíbeného herce.

PINOCCHIO GUILLERMA DEL TORA

Abychom nezůstávali jen u hraných snímků, máme tu i pár animovaných. Začneme celkem netradiční verzí slavné italské pohádky Pinocchio. Jedná se o jednu ze tří loňských adaptací a bezesporu tu nejlepší z nich. Del Toro představuje Pinocchia v období druhé světové války, s fašisty a uprostřed tragédie, a ono to kupodivu funguje. Pomáhá i podmanivá stop-motion animace, a tak není divu, že snímek posbíral už tři různá ocenění včetně BAFTA nebo Zlatého glóbu – není tedy divu, že k Oscarovi má solidně nakročeno.

KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ

Velkým animovaným překvápkem se však stalo nečekaně dobrý spin-off ze světa zlobra Shreka. Kocour v botách už měl svůj vlastní film v roce 2011, nyní přišli tvůrci s volným pokračováním Kocour v botách: Poslední přání, které oslnilo diváky svým sympatickým příběhem, ale především skvělou animací. Ta se inspiruje kresleným stylem filmu Spider-Man: Paralelní světy, který v minulosti vyhrál právě Oscara za nejlepší animovaný film.

ERUPCE LÁSKY

Na druhou stranu z dokumentů je silným adeptem snímek Erupce lásky. Ten se zaměřuje na vulkanology Katiu a Maurice Krafftovi, kteří měli v životě dvě vášně – sopky a sebe navzájem. Dokument vypráví silný příběh o lásce oživený o vědecké zajímavosti. Erupce lásky se dočkala vřelého uvítání na MFF Karlovy Vary i filmovém festivalu v Sundance, kde získal cenu Jonathana Oppenheima pro dokumentární film za nejlepší střih.

(Foto: Black Panther: Wakanda nechť žije – Marvel Studios, Pinocchio Guillerma del Tora – Netflix, Kocour v botách: Poslední přání – DreamWorks Animation, Erupce lásky – Caramel Films)

NAVALNY

Na Sundance slavil úspěch i dokument Navalny, který zde získal dokonce dvě divácká ocenění. Ve snímku představuje režisér Daniel Roher život a dílo ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného, který si po letech odhalování korupce vytvořil mnohé mocné nepřátele, včetně prezidenta Vladimíra Putina. Snímek si odnesl i BAFTu za nejlepší dokumentární film a je tak silným adeptem i na Oscara. V současnosti je Navalny k vidění skrze HBO Max.

BABYLON

Velkolepou pompézní podívanou si ve snímku Babylon připravil režisér a scenárista Damien Chazelle. Příběh se odehrává ve 20. letech minulého století a zaměřuje se na Hollywood v jeho počátcích. Tento hvězdně obsazený extravagantní film jistě mnohé zaujme. Je však pravda, že oproti Chazellově předchozímu dílu, kterým je La La Land, neslaví zas takový úspěch na poli filmových cen. Kritiky z tohoto hlediska zaujala nejvíce hudba, výprava a kostýmy.

NA NOŽE: GLASS ONION

Stejně jako jeho předchůdce i sequel Na nože: Glass Onion se probojoval do pár kategorií. Druhý příběh ze světa detektiva Benoita Blanca odehrávající se za doby covidu nabízí kvalitní zápletku i hvězdný ansámbl a lze ho zhlédnout na Netflixu. Podobně jako první díl, tak i pokračování bylo nominované na Oscara ve scenáristické kategorii – Na nože za původní scénář, Na nože: Glass Onion pak za adaptovaný (oscarovým pravidlem totiž je, že když se jedná o sequel, tak jde automaticky o adaptovaný scénář, byť je to původní příběh).

RRR

A na závěr jeden nečekaný indický trhák. Historické akční drama RRR se odehrává v koloniální Indii, kdy si britský důstojník a jeho žena násilně vezmou do péče kmenovou dívku z komunity Gond a je jen na místním kmenovém hrdinovi Bhimovi, aby jí zachránil. Název filmu RRR byl původně pouze pracovním a odkazoval na jména režiséra a hlavních hvězd (S. S. Rajamouli, Ram Charan a Rama Rao Jr.). Fanouškům se ovšem natolik zalíbil, že se ho tvůrci rozhodli zachovat a přizpůsobit tak, aby zapadl do jiných překladů, byť v dalších jazycích se trochu změnil význam (pův. Rise Roar Revolt). Na filmových oceněních pak zaujal především hudební doprovod a původní píseň, za níž získali tvůrci Zlatý glóbus a těší se i z oscarové nominace.

(Foto: Babylon – Paramount Pictures, Na nože: Glass Onion – Netflix, RRR – Friday Entertainment)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací