Filmové události #40/15: Vaughn putuje, Taika řídí Asgard, Královrah diktuje kroniku

pacific_rim_comiccon_posterKniha, základ života.
 
 
Škarohlídi, smiřte se s tím, komiksy jsou dnes již takřka mainstreamovou součástí základního přehledu. Vedle režiséra nového Thora se dnes postaví někdo, kdo naopak nebude režírovat Supermana, vyslechneme si také nové plány s Dr. Strangem, Watchmeny a mangou Death Note – Zápisník smrti. Po Hře o trůny možná další revoluci pro žánr fantasy odstartuje Kronika Královraha. Pokud jste takoví suchaři, že ani to nečtete, snad vám něco alespoň řekne Já, poutník. Nemůžeme však opomenout ani svět rychlých vozů a našich drahých zesnulých.
 

 
On, poutník Matthew

Matthew Vaughn (X-Men: První třída, Kingsman: Tajná služba) přechází do světa vážné špionáže. Poradit si s režií filmu podle knihy Já, poutník spisovatele Terryho Hayese pro něj jistě bude hračka. Protagonista Poutník, někdejší vyšetřovatel zločinů uvnitř tajných služeb, musí zasáhnout, když někdo použije jeho příručku ke spáchání dokonalé vraždy.


 

Zemřel Lubomír Lipský (19. 4. 1923 – 2. 10. 2015)

Na české herecké scéně je o něco smutněji, neboť ji na věčnost opustil ve dvaadevadesáti letech jeden z našich největších bavičů – Lubomír Lipský. Pelhřimovský rodák z cukrářské rodiny projevoval od mládí nadšení pro hudbu a zejména pro herectví, které jej přivedlo na prkna nově založeného Divadla satiry, Realistického divadla a Městských divadel pražských. Rok 1946 si pro něj přichystal první filmovou roli, tj. partyzána ze snímku V horách duní. Od roku 1953 navíc pravidelně vystupoval v televizi. Brzy byl hereckou stálicí, neustále se vracející na plátno i na obrazovku. Účinkoval v klasických filmech jako Císařův pekař a Pekařův císař nebo Byl jednou jeden král. Talent v ústřední roli mu pak umožnila projevit například komedie Čtyři vraždy stačí drahoušku, režírovaná jeho bratrem Oldřichem. Z televizních pořadů jej proslavil zejména seriál Tři chlapi v chalupě, kde představoval dědu Potůčka. S Bedřichem Vrbským napsal scénář k televiznímu filmu Počestný dům (1982). Dvakrát obdržel cenu Thálie. V roce 2013 jej návštěvníci kina mohli vidět naposledy, totiž v komedii Kameňák 4.


 

Tři zběsilé zastávky

Série akčních snímků Rychle a zběsile má podle herce/producenta Vina Diesela pokračovat třemi dalšími sequely, což ji prodlouží na celých deset částí. Se ságou bylo dlouhodobě spojeno jméno zesnulého herce Paula Walkera, jenž zemřel při autonehodě. Jeho šestnáctiletá dcera Meadow nyní žaluje automobilku Porsche, neboť za nehodou vidí vadu vozu, nikoliv jízdu svého otce. Na obzoru je tedy možná další skandál nadřízené společnosti Volkswagen.


 

Zemřel John Guillermin (11. 11. 1925 – 28. 10. 2015)

Třináct dní před dovršením devadesáti let se na věčnost odporoučel britský režisér John Guillermin. Někdejší pilot RAF studoval po válce filmovou tvorbu, nejdříve ve Francii, poté ve Spojených státech. V roce 1949 debutoval komedií High Jinks in Society. Během šedesátých let jej proslavily válečné snímky jako Pušky v Batasi, Modrý Max nebo Most u Remagenu, natáčený v Československu. V další dekádě již jeho tvorbu charakterizují snímky dobrodružné a katastrofické. Vzniklo tak Dobrodružství na Poseidonu, nová verze King Konga a slavné Skleněné peklo, drama z hořícího mrakodrapu, oceněné třemi Oscary. Detektiva Hercula Poirota doprovázel ve vyšetřování záhady Smrt na Nilu. Režisérská kariéru ukončil v osmdesátých letech znovuvzkříšením monstra King Kong žije a televizním westernem Mrtvý nebo živý.


 

Kterak doktor zdivněl

Studio Marvel podle předchozích zpráv již odmítalo do svých filmů dosazovat příběhy počátků „kariéry“ jednotlivých superhrdinů. Nyní však producent Kevin Feige tuto interpretaci poupravil a ubezpečil fanoušky, že chystaný příběh Dr. Strange (Benedict Cumberbatch) rozhodně zobrazí chirurgův přerod v mocného mága.


 

„Zřela jsem, kdo Ásů naplní osud. Ví někdo víc?“

Svůj původ již nepotřebuje vysvětlit asgardský princ Chris Hemsworth. Nástupcem Kennetha Branagha a Alana Taylora se pro Thor: Ragnarok stal novozélandský režisér maorského původu Taika Waititi. Herec a komik zatím režíroval pouze televizní seriál Joudové a mokument o upířích spolubydlících Co děláme v temnotách. Inu, Marvel vždycky dával šanci vycházejícím talentům…


 

Kdo Supermana nebude sekýrovat

Režisér George Miller (série Šílený Max) popřel, že by režíroval Muže z oceli 2. Ačkoliv se s představiteli DC Comics skutečně setkal, označil možnou spolupráci za nepravděpodobnou.


 

Budete se dívat na Watchmeny?

HBO uvažuje o seriálu podle snímku o netradičních superhrdinech Strážci – Watchmen. Představitelé televizní stanice se již setkali se Zackem Snyderem, který film natočil podle komiksu Alana Moorea.


 

Papírová pohroma

Nat Wolff, protagonista hned dvou adaptací knih Johna Greena (Hvězdy nám nepřály, Papírová města), má téměř jistou roli ve filmu podle mangy/anime Death Note – Zápisník smrti v režii Adama Wingarda. Pátral by po něm nejlepší detektiv světa, jelikož v silách Natova zabijáka bude zmařit lidský život pouhým zápisem jména a data narození požadované osoby.


 

Multimediální Kronika Královraha

Fantasy spisovatel Patrick Rothfuss uzavřel dohodu se společností Lionsgate. Díky ní vzniknou podle jeho ságy Kronika Královraha videohry, televizní seriál a samozřejmě filmy! Autor zatím dokončil knihy Jméno větru a Strach moudrého muže. V současnosti pracuje na závěru trilogie Dveře z kamene. Ve svých tlustospisech uplatňuje široké znalosti a vyžívá žánrová klišé k vyprávění novátorsky pojatého příběhu. Legendární dobrodruh Kvothe vypráví svůj život, jenž nabral dramatické obrátky, když jeho kočující rodiče zavraždila skupina polomýtických osob, známých jako Čandríni. Při hledání způsobu jejich porážky se mladík odebírá na univerzitu, kde studuje sofistikované magické disciplíny, ale i praktické vědní obory. Střety se spolužáky i učiteli jej donutí zkoumat i další kouty svého světa.


 

Otcové hašašíni

Videoherní snímek Assassin’s Creed může počítat s dvěma elitními herci. Brendan Gleeson si zahraje otce Calluma Lynche (Michael Fassbender) a Jeremy Irons zplodí místní hrdinku (Marion Cotillard).


 

Zpívání bez Kaiju

Společnost Universal Pictures oficiálně sebrala pokračování k sci-fi Pacific Rim – Útok na Zemi původní datum premiéry, i když je film údajně stále plánován. Termín 4. srpna 2017 místo toho dostala hudební komedie Ladíme 3.


 

Odkouzlená

Sequel k pohádkovému muzikálu Kouzelná romance ponese název Disenchanted. Zkušenost pohádkové princezny (Amy Adams) s naší realitou zřejmě opět podrobí zkoušce víru v opravdovou lásku.


 

Nerušte nám naše Kruhy!

Kromě nového Pacific Rimu (viz výše) se pozdrží i horor Kruhy. Samara nás nepřijde znovu strašit letos, ale pravděpodobně až v prvním čtvrtletí roku 2016.


 

Krotitelé animace

Kromě ženských Krotitelek duchů připravuje studio Sony minimálně ještě jednu variaci na příhody vědeckých okultistů. Nebude tomu dlouho a spatříme nějakou obdobu týmu v animovaném provedení, možná z perspektivy loveného ducha.


 

Hotel příšer mění vedení

Úspěch animáku Hotel Transylvánie 2 zjevně povede i ke třetí dávce trablů rodiny Draculů. Obejdou se ovšem bez režiséra Genndyho Tartakovského. Podle jeho vlastních slov mu dva díly stačily a nyní chce uskutečnit jiné nápady.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací