Emílie Vašáryová, Marcel Bellocchi a Carmen Maura převzali ocenění a zhlédli zahajovací film Carol v Obecním domě

febiofest_2016_plakatTři Kristiáni jsou rozdání a 23. Febiofest je slavnostně prohlášen za zahájený.

Ve čtvrtek 17. března 2016 se před vstupem do Obecního domu v Praze rozvinul červený koberec, aby se po něm mohli projít hosté slavnostního zahájení již 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest. Filmoví fanoušci netrpělivě očekávali, až z automobilů vystoupí nejen tři hlavní osoby večera, které na slavnostním ceremoniálu převzaly Kristiána za přínos světové kinematografii, ale i další velké hvězdy.

Fero Fenič, prezident festivalu byl nadšený, že hosty mohl přivítat v Obecním domě. „Podařilo se nám proměnit Obecní dům v nejkrásnější kinosál Evropy. Máme připraveno přes 500 projekcí, přivezli jsme filmy z téměř šedesáti zemí světa, desetitisíce Pražanů si již zakoupily vstupenky… Je to pro nás velké ocenění. Za to všechno však musím poděkovat těm, kteří nám pomáhají s tímto festivalem, protože festival existuje i v době, kdy podmínky pro kulturu nejsou úplně nejideálnější. Přeji vám krásný večer a tímto zahajuji 23. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest,“ pronesl Fenič.

Po těchto úvodních slovech se mikrofonu chopila moderátorka slavnostní akce Jolana Voldánová a přišel čas, pozvat na podium oceněné. Jako první si pro sošku Kristiána přišla slovenská herečka Emílie Vašáryová, kterou publikum vítalo s velkými ovacemi a došlo i na první standing ovation večera. Oceněná umělkyně při poděkování použila parafrázi slavné věty: „Pro takovýto večer stojí za to žít. Děkuji vám pěkně.“ Česká mincovna si pro paní Vašáryovou připravila překvapení, a to v podobě personifikované pozlacené medaile s vlastním portrétem.

Poté přišla řada i na vzácné zahraniční hosty. Režisér Marcel Bellocchi, který nejen velice děkoval, ale promluvil i o Praze. „Jsem velice poctěn a chtěl bych říci, že jsem mimořádně rád, že tuto cenu dostávám v Praze, protože jsem tu poprvé. Je to pro mě i mimořádný objev tohoto města a potěšení, že zde mohu být. Mám před sebou několik dnů, během kterých doufám Prahu objevím v celé její kráse, protože Prahu znám prostřednictvím kinematografie a literatury,“ svěřil se Bellocchi.

Jako poslední si pro Kristiána za přínos světové kinematografii přišla temperamentní španělská herečka Carmen Maura, která děkovala hned v několika světových jazycích, a velmi ji mrzelo, že neumí česky a musí být tlumočena. Všechny přítomné v sále si svoji bezprostředností získala a bezpochyby se její fanouškovská základna rozrostla o nespočet českých příznivců. „Vždy když dostanu nějaké ocenění, myslím především na diváky. Potom mám chuť dát polovinu ceny publiku a druhou polovinu svému strážnému andělovi,“ prozradila s nadšením Maura. Když už nemohla mluvit česky, uzavřela svůj multijazykový projev českým „děkuji“.

Fotogalerii ze slavnostního zahájení Febiofestu naleznete na našem Facebook profilu.

Co: 23. Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest

Kdy: 17. – 25. března 2015

Kde: Praha

Podrobnosti: MFF Praha – Febiofest

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací