Mysteriózní Kytice F. A. Brabce se vrátila do kin s novým obrazem a zvukem

kytice_obnovena_premiera_plakatCenami ověnčená lekce z literatury je opět k vidění v kinech.

 

Přijdou vám tyto verše povědomé? „U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo…, Okolo lesa pole lán, hoj jede, jede z lesa pán.…, A tu na dvéře: buch, buch, buch! burácí zvenčí její druh…“. Určitě jste poznali krátké úryvky z balad Polednice, Zlatý kolovrat a Svatební košile, které jsou součástí básnické sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena.

Je tomu již 16 let, kdy se F. A. Brabec pustil do zfilmování stěžejního díla K. J. Erbena. Snímek založený na vizuálním pojetí, výpravě a kameramanském umění se těšil nejen velkému zájmu diváků (v kinech ho vidělo 620 000 lidí), ale i kritiků, protože se může pochlubit čtyřmi Českými lvy a dalšími cennými trofejemi.  Nejen tento úspěch, ale i zájem škol byl impulzem pro to, vrátit mysteriózně laděnou Kytici do kin. „Nechceme hledat místo mezi novými tituly a bojovat o první stupínek, chceme znovu přinést do kin trochu filmové poezie a krásných obrázků, zejména generaci, která je neviděla,“ prozradila producentka filmu Deana Jakubisková-Horváthová.

Slavnostní premiéra Kytice s novým obrazem i zvukem, která se konala v pražském kině Lucerna, se těšila velkému zájmu diváků i samotných protagonistů a tvůrců. V kině a přilehlé kavárně jsme proto mohli potkat nejen režiséra, scénáristu a kameramana F. A. Brabce, ale například i samotnou Polednici, kterou si před lety zahrál Bolek Polívka či Kláru Sedláčkovou-Oltovou, která šila bělostné košile a přivolala svého milého až ze záhrobí.

Jak to na obnovené slavnostní premiéře Kytice vypadalo a kdo ještě do kina zavítal, si můžete prohlédnout i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací