První seriál ze světa Marvelu: Co přinesla WandaVision a jaký bude mít dopad na zbytek MCU?

„Prosíme, vyčkejte…“

To byla věta, která provázela konec téměř každé epizody seriálu WandaVision a týden co týden navnazovala fanoušky na další díl. WandaVision, jakožto nový pořad streamovací platformy Disney+, a první seriál Marvelu zde, totiž nabídl vskutku poutavou podívanou plnou nečekaných zvratů.

O ČEM, ŽE TO TEDY VŠE BYLO?

Jako takový se seriál zaměřoval na titulní superhrdinský pár, čarodějku Wandu Maximoff a synthezoida Visiona. Ti spolu žijí na malebném předměstí městečka Westview v New Jersey, kde každou epizodu prožívají lapálie a dobrodružství ve stylu klasických sitcomů posledních dekád. Jenže vše není tak, jak se zdá, za zdánlivě perfektním párem a dokonalým sousedstvím se skrývá velké tajemství, které diváci postupně odkrývají spolu s postavami.

–SPOILER ALERT–

Zmíněné sitcomy jsou totiž pouhou líbivou a sympatickou zástěrkou něčeho většího. Wandino městečko i sousedství, jako ze Stepfordských paniček, je fiktivní a Wanda si ho vytvořila, aby překonala smutek po smrti Visiona, který zemřel v Avengers: Infinity War. Dozvídáme se tak, že Wanda očarovala Westview i jeho rezidenty a nevědomky si z něj vytvořila svou fiktivní realitu zasazenou do světa sitcomů. Bublině, do které Westview začarovala, se pak začne říkat Hex (podle jejího hexagonálního tvaru). Na konci je však Wanda po velké bitce nucena svou realitu zničit a s tím zanikají i Vision a jejich děti Tommy a Billy, které si Wanda vyfantazírovala.

WANDA, VISION A TI DRUZÍ

Kromě chytrého a důmyslného děje točícího se kolem zmíněných sitcomů, ale i světa MCU, pak byly velkým tahákem pořadu i jeho postavy a jejich představitelé.

Roli Wandy si zde zopakovala Elizabeth Olsen, Visiona pak Paul Bettany. Wanda se poprvé objevila se svým bratrem Pietrem ve snímku Avengers: Age of Ultron (když nepočítáme potitulkovou scénu v Captain America: Návrat prvního Avengera), kde vznikl i synthezoid Vision. Wanda po experimentech páchaných zločinnou organizací Hydra získává super-schopnosti, díky kterým může manipulovat s realitou. Vision se zrodí jako kombinace Jarvise (umělá inteligence Tonyho Starka), Ultrona, blesku z Thorova kladiva a kamenu nekonečna. Wanda a Vision jsou známým a podivným párem již v komiksech, a tak není divu, že se dají dohromady i v MCU, což se stane v průběhu děje Captain America: Občanská válka. Vision pak (dokonce dvakrát) umírá v Avengers: Infinity War. A jeho tzv. vzkříšení se stává nosnou dějovou linkou WandaVision.

Kromě titulních postav se zde objevuje i řada těch vedlejších. Za zmínku jistě stojí Monica Rambeau (Teyonah Parris), se kterou jsme se mohli poprvé setkat ve snímku Captain Marvel, kde byla ještě malou holčičkou. Zde je členkou organizace S. W. O. R. D., a později v seriálu pak také dostává své komiksové schopnosti, které jí dovolují vidět energii a absorbovat jí.  Další známou tváří je FBI agent Jimmy Woo v podání Randalla Parka, s nímž jsme se seznámili už ve snímku Ant-Man a Wasp. Jimmy zde jako vyslanec FBI vyšetřuje zmizení osoby, která byla v programu pro ochranu svědků. Nikdy se však nedozvíme, o koho přesně šlo (existují k tomu však četné teorie). A do třetice se pak vrátila i Kat Dennings jako vědkyně Darcy Lewis z Thora. Ta je na místo činu povolána jako odbornice na astrofyziku a jiné vědy (jak se záhy ukáže). Spolu s Jimmym se pak během vyšetřování stane fanouškem seriálu WandaVision.

Samozřejmě, seriál je bohatý i na nové osobnosti. Jednou z nich je ředitel organizace S. W. O. R. D., Tyler Hayward (Josh Stamberg). Ten již od počátku tajnůstkářský a je patrné, že má něco za lubem. Ke konci pak vyjde najevo, že potají stavěl z částí rozebraného těla Visiona svého vlastního synthezoida, a tak vzniká postava v komiksech známá jako White Vision. Druhým záporákem je sousedka Agnes (Kathryn Hahn), ze které se vyklube čarodějnice Agatha Harkness. Ta Wandu po celou dobu sledovala a ráda by si vzala její schopnosti. Její odhalení pak proběhlo stylově, za doprovodu chytlavé písně „Agatha All Along“, která se stala instantním hitem u fanoušků.

Z dalších významných postav se tu pak objevuje Wandin bratr Pietro, tentokráte však v podání Evana Peterse, ne Aarona Taylora-Johnsona, nebo dvojčata Billy a Tommy, synové Wandy a Visiona. Ty jsou však, jako realita kolem nich, jen pouhou manifestací Wandiny fantazie.

EASTER EGGS A JINÁ VAJÍČKA

Kromě zajímavých postav je pak také WandaVision plná skrytých i neskrytých Easter Eggs, tedy narážek a odkazů na ostatní MCU díla, marvelovské komiksy a jiné projekty herců.

Největším Easter egg byl, již zmíněný Quicksilver v podání Evana Peterse, který očividně naráží na jeho ztvárnění této postavy ve filmovém světě Foxových X-Menů. Mnozí fanoušci si tak tak mysleli, že jeho objevení se v seriálu bude fungovat jako vysvětlení tzv. Multiverse (tedy paralelních světů), ale očividně se zmýlili, neboť Evanova postava byla nakonec odhalena jako falešný Pietro a jeho opravdové jméno mělo být Ralph Bohner. Kromě toho pak jeho směrem pronáší Wanda hlášku „kickass“, která má odkazovat na hercovo působení ve filmu Kickass, kde se mimo jiné v titulní roli objevil i druhý představitel Quicksilvera, Aaron Taylor-Johnson.

Ke Quicksilverovi se pak váží i zmíněná dvojčata Billy a Tommy. Oba jsou v komiksech známými postavami a zakládajícími členy skupiny Young Avengers. I zde již oba manifestují své schopnosti, Billy je telepatem a má podobné talenty jako jeho matka, Tommy je pak super-rychlý jako jeho strýc Pietro.

Sympatickým odkazem je i úvodní scéna s agentem Jimmym Woo, který při ní předvede karetní trik, kterým ho předtím tolik očaroval Ant-Man v předchozím snímku. V této scéně se setkává s Monicou Rambeau, tak později získává své zmíněné schopnosti. Tím se naplňuje její osud z komiksů, kde se objevuje jako hrdinka nesoucí jména Photon, Spectrum nebo dokonce Captain Marvel.

Kategorie sama o sobě jsou pak „reklamy“, které se objevují uprostřed sitcomových epizod. Stejně jako svět Westview, i ty jsou vytvořeny Wandou, ať už vědomě, či ne. První reklama na toustovač s blikajícím červeným tlačítkem naráží na tikající bombu Tonyho Starka, která zabila Wandiny rodiče v Sokovii. Hodinky von Strücker pak v sobě skrývají odkaz na Barona von Strückera, pohlavára Hydry, který na Wandě a Pietrovi dělal pokusy. V podobném duchu je pak i reklama na mýdlo značky Hydra. Další jsou pak papírové kuchyňské utěrky nesoucí název Lagos, což je město, kde Wanda nechtěně způsobila výbuch, čímž odstartovala události v Captain America: Občanská válka. Nezapomenutelná je pak reklama na Magic Yogurt, která pravděpodobně naráží na Agathino úsilí sebrat Wandě její schopnosti. Poslední jsou pak pilulky nesoucí název Nexus, což je v komiksech bytost, která propojuje paralelní světy (typicky jí bývá právě Wanda).

Jistým Easter Eggem pak je i Señor Scratchy, bílý králíček čarodějky Agathy. Jeho jméno odkazuje na Nicholase Scratche, což je za prvé jméno komiksového syna Agathy a za druhé častá přezdívka pro ďábla (v komiksech Mephisto). A tak není divu, že se fanoušci domnívali, že bude roztomilý ušáček odhalen jako jedna z těchto postav. Podle tvůrců se však jednalo pouze o démonického králíčka, který měl mít i souboj s Monicou Rambeau, ale to bylo nakonec vystřiženo.

Za zmínku pak také stojí nový kostým Wandy a vůbec její celkové odhalení jako Scarlet Witch. Doteď totiž tuto svou přezdívku v MCU nepoužívala, protože Disney na ní nemělo práva, po odkoupení studia 20th Century Fox se však všechno změnilo. Wanda už má oficiálně titul Scarlet Witch a s tím přišel i kostýmový upgrade v podobě šarlatového hávu, který je věrný své komiksové předloze.

Dalo by se zde pak najít i mnohem více dalších tzv. Easter eggs, ale tyto zmíněné jistě patří mezi ty nejvýznamnější.

A JAKÝ DOPAD TO CELÉ TEDY BUDE MÍT NA ZBYTEK MCU?

WandaVision bude mít pravděpodobně velký dopad na zbytek dění v nové fázi MCU, nebo tak se aspoň domnívají fanoušci. Navozuje na to i potitulková scéna v poslední epizodě, ve které je Wanda na samotě u lesa, kde se učí pracovat se svými nově objevenými schopnostmi a její astrální projekce si čte v Agathině knize Darkhold, když v tom uslyší odkudsi hlasy svých dětí, Billyho a Tommyho, kteří přestali existovat po zrušení Hexu. Teorií tak je, že Wanda, ve snaze najít svá dvojčata, otevře v MCU multiverse.

Ostatně ta bude velkým hráče v dalším fází MCU. Druhý díl Doctora Strange nese podtitul „in Multiverse of Madness“ a Wanda se zde má objevit jako jedna z hlavních postav. Paralelními světy se pak bude údajně zabývat i třetí Spider-Man, kde zase bude figurovat Doctor Strange. I samotní tvůrci pak potvrdili, že tyto tři díla budou propojená.

Marvel si pak také otevřel vrátka s novými možnostmi příběhů s představením White Visiona, který po závěrečné bitce zmizel. V komiksech je pak typicky členem skupiny West Coast Avengers. Že Marvel možná chystá různé druhy Avengers skupin, také navozuje i představní Billyho a Tommyho, kteří jsou zase zakladateli Young Avengers (zde figurují např. Ms. Marvel nebo holčičí verze Hawkeye, z nichž obě mají potvrzené projekty na Disney+).

Budoucnost pak má zpečetěnou i Monica Rambeau se svými novými schopnostmi. Ta je v mezititulkové scéně povolána Skrully do Vesmíru, kde ji chce vidět „velký šéf“ (pravděpodobně Nick Fury). Nedávno pak také bylo potvrzeno pokračování snímku Captain Marvel, které bude nést název The Marvels a bude se pravděpodobně zaměřovat na Carol Denvers, Monicu a Kamalu Khan (zmíněná Ms. Marvel).

Marvel pak už v současnosti vypustil na Disney+ svůj druhý seriál, The Falcon and The Winter Soldier. V červnu pak nastoupí na streaming Loki. Do letošního roku jsou pak ještě v plánu pořady Hawkeye, What if…? a Ms. Marvel.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací