Fakta versus fikce v severské kultuře, tak zní téma 12. ročníku Dny Severu

Do Prahy i Brna přijedou švédská autorka Elisabeth Åsbrink a litevský spisovatel Alvydas Šlepikas.

Konec listopadu a začátek prosince bude poučný, protože se budeme moci v pražském kině Evald a brněnském kině Art seznámit s různými způsoby zpracování historických událostí od období nejstarších ság po současnost, a to prostřednictvím filmových projekcí a besed s autory i literárními historiky v rámci 12. ročníku Dny Severu.

Festival severské kultury otevře 23. listopadu 2021 česká premiéra úspěšného snímku Muž, který si hrál s ohněm, fascinujícího portrétu švédského novináře a autora slavné trilogie Milénium Stiega Larssona. „Téměř každá druhá detektivka dnes čtenáře láká heslem ‚od nástupce Stiega Larssona‘. Jeho jméno se stalo symbolem napínavých thrillerů poodhalujících temné zákulisí demokratické společnosti. Jaký ale byl jako člověk – partner, kolega či přítel? A do jaké míry se jeho novinářské zkušenosti promítly do jeho knih? O tom ve snímku vypráví jeho nejbližší, řada renomovaných novinářů i Larssonových spolupracovníků. Snímek zároveň předkládá obraz Švédska, jak jej viděl Stieg Larsson – zdánlivě pohádkové země, v níž ale doutná pravicový extremismus,“ říká Anežka Soukupová z pořádajícího Skandinávského domu.

Kromě osobnosti Stiega Larssona bude moci blíže poznat i Miky Waltariho, mezi jehož nejznámější romány patří Egyťan Sinuhet či Tajemný Etrusk. „Jeho díla působí poutavě a uvěřitelně, avšak co z historických kulis a postav jsou fakta a co je jen Waltariho barvitá fikce? Nakolik jsou tyto dnes již legendární knihy založené na skutečnosti?“ ptá se předseda Skandinávského domu Michal Švec. Odpověď na tyto otázky dostaneme během besedy s autorkou životopisné knihy Fin Mika Waltari a překladatelkou Markétou Hejkalovou a literárním historikem Janem Dlaskem.

Chybět nebudou ani speciální hosté. Tentokrát pozvání přijali švédská autorka Elisabeth Åsbrink a litevský spisovatel Alvydas Šlepikas, kteří budou společně besedovat o odlišném způsobu zachycení (po)válečných událostí v beletrii a non-fiction 24. 11. v Brně a 25. 11. v Praze. Z dalších filmových projekcí jmenujme historické válečné drama Ten dvanáctý či politický thriller s dokumentárním nádechem Idealista. Dny Severu 2021 končí 8. prosince.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací