O natáčení filmu Poslední závod promluvil herec Marek Adamczyk a režisér Tomáš Hodan

Při natáčení v extrémních podmínkách zamrzla i kamera.

Režisér a scénárista Tomáš Hodan se rozhodl široké veřejnosti připomenout legendární příběh Hanče a Vrbaty. Při pátrání, jak se to tehdy vlastně stalo, zjistil, že všestranný sportovec Emerich Rath byl z příběhu prakticky vymazán. Proto se jeho Poslední závod snaží vyprávět události tak, jak se tehdy skutečně odehrály.

Těsně před slavnostní premiérou nám v krátkém rozhovoru Hodan přiblížil, jak probíhaly přípravy i samotné natáčení a s čím se museli vypořádat. „Jednou nám tam kamera zamrzla. Kameraman nechal ušít speciální pláštěnky na ty kamery,“ prozradil režisér a dodal: „Herci to zvládli, protože se na to taky poctivě připravovali. Kromě fyzických tréninků a kurzu na lyžích jsme se chodili i otužovat. Kryštof Hádek pak říkal, že mu to opravdu v jedné scéně pomohlo. Když tam ležel jenom v košili, v tom mrazu, tak věděl, že mu je hrozná zima, ale že ten práh ještě má. Že má ještě kam jít. Kdyby ty zkušenosti neměl, tak by to třeba vzdal.“ V rozhovoru, který je umístěn na našem YouTube kanálu ČK LIVE režisér dále promluvil o dobovém oblečení a lyžích, obsazení či natáčení na autentických místech.

Jako sportovec Emerich Rath se ve filmu Poslední závod představí Marek Adamczyk. Aby natáčení v extrémních podmínkách na autentických místech zvládl, musel se herec otužovat, absolvovat fyzický trénink a naučit se jezdit na historických lyžích. „Jezdí se na nich dobře. Musím říct, že už tenkrát to měli docela dobře vymyšlený. Samozřejmě ty moderní lyže, které mají pořádné kovové hrany, tak se ovládají lépe,“ uvedl Adamczyk.

Při vzniku filmu panovalo téměř stejné počasí, jako před více než 100 lety. Dalo se v takovém počasí vůbec hrát a přemýšlet nad replikami? „Dalo, protože ty repliky odpovídají tomu, co se děje. Takže naopak. Sice se vám mluví blbě, když máte úplně zmrzlou hubu, ale vlastně těch replik, když je člověk na tom mraze, zas nebylo tolik. Bylo to naopak velmi příhodné, že člověk věděl, jak je má říkat, když mu byla fakt zima,“ zavzpomínal s úsměvem herec. Celý rozhovor s Markem Adamczykem, kde vypráví o herecké příležitosti Evy Samkové, maskování větrem a sněhem či dalších projektech, najdete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací