Film Žert, ocenění Boleslava Polívky i hledání Wallyho přináší 56. MFF Karlovy Vary

„Najděte si svého Wallyho a mnoho dalších postav spojených s festivalovou historií.“

Poslední týden v dubnu již tradičně přináší první tiskovou konferenci k aktuálnímu ročníku MFF Karlovy Vary, kde prezident festivalu Jiří Bartoška a organizační tým odhalují první informace, filmy, oceněné a vizuál. Tento rok se koná již 56. ročník filmového svátku.

Cenu prezidenta Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary letos obdrží herec, dramatik, scénárista a režisér Boleslav Polívka. Návštěvníci se budou moci podívat na projekci snímku Zapomenuté světlo, který MFF KV zařadil do programu k vyjádření úcty oceněnému umělci. Další významné promítání je naplánováno na první festivalovou sobotu, a to premiérové uvedení restaurovaného filmu Žert, jenž byl natočen podle románu Milana Kundery v roce 1968 režisérem Jaromilem Jirešem.

Karlovarský festival založil nový program KVIFF Talents, jehož cílem je podpora nových a mladých talentů. „Klíčovou charakteristikou KVIFF Talents je individuální přístup. Jsme si vědomi, že každý projekt má v křehké fázi vývoje jiné potřeby, proto plánujeme tvůrcům ušít podporu na míru,“ vysvětluje výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha. Přihlášky pro aktuální výzvu jsou otevřené do 22. května 2022.

Svůj prostor na MFF Karlovy Vary dostanou i ukrajinští filmaři. Vzhledem k válečné agresi na Ukrajině se nemůže konat 13. ročník filmového festivalu Oděsa. MFF KV se tak stane hostitelem programu Works in Progress, který u nás proběhne pod názvem OIFF WIP Selection. „Současné válečné podmínky, v nichž se Ukrajinci ocitli, mají přímý vliv na filmový průmysl. Proto jsme dostali nabídku od Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, aby se „industry část“ oděského mezinárodního filmového festivalu stala součástí karlovarského industry programu. Jsme našim českým kolegům nesmírně vděční za to, že nám dali tuto příležitost. Příležitost představit ukrajinskou kinematografii, talenty a kulturu světu,“ uvedla generální ředitelka OIFF Anna Machuh.

V neposlední řadě byl v rámci tiskové konference odhalen i nový vizuál 56. ročníku MFF Karlovy Vary, jehož autory jsou Jonatan Kuna a Zuzana Lednická ze Studia Najbrt. Tentokrát si pro nás tvůrci připravili velice hravou verzi. „Letošní plakát festivalu je nejen černobílou, ale i barevnou ilustrací a oslavou toho, co společně každoročně prožíváme na začátku léta na karlovarské kolonádě mezi hotely Thermal a Pupp. Najděte si svého Wallyho, ale i mnoho dalších postav spojených s festivalovou historií,“ říkají autoři.

Jak to na tiskové konferenci vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu. 56. ročník MFF Karlovy Vary se odehraje od 1. do 9. července 2022.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací