Multigenerační preview X-Men: Budoucí minulost s Patrickem Stewartem, Ianem McKellenem a Peterem Dinklagem

x-men_budouci_minulost_plakatTo nejlepší z obou časů?
 
 
 
Ve světě X-Menů již nějaký ten pátek probíhá válka mezi přátelskými mutanty obdařenými superschopnostmi a jejich agresivními příbuznými. Konflikt však často ustupuje jejich společné snaze poradit si s netolerancí „normálních“ lidí. Cynický kritik může ale poznamenat, že svůj nejzoufalejší boj svádějí přímo při natáčení filmů. První dva pokusy skončily rozporuplně (byť se vzestupnou tendencí), třetí trochu naštval a dokonce i takový „cool“ hrdina jako Wolverine (Hugh Jackman) nebyl v sólových snímcích úplně přesvědčivý.

Největším úspěch slavil podivný hybrid mezi prequelem a rebootem. X-Men: První třída odhalila, jak někteří mutanti vyvolali kubánskou raketovou krizi a málem zničili svět. Pak, že je máme mít rádi… Co tedy s pokračováním? Vrátíme se někdy ke staré skvadře, nebo zůstaneme u mladé generace? Přinejmenším od jednoho sequelu se dočkáme obojího. X-Men: Budoucí minulost spojí staré s mladými pomocí Wolverina, poněvadž ten je přece věčný…

x-men_budouci_minulost_foto_17

Tyrion mučí Picarda i Gandalfa

Svět plný mutantů se po Posledním vzdoru stal ještě nebezpečnějším místem. Dobrá zpráva je, že učitel našich klaďasů, telepat Charles Xavier (Patrick Stewart) je opět naživu, navzdory skonu v předešlém příběhu. Nebojte se, bude to údajně vysvětleno. Špatné zprávy bohužel převažují. Mnozí se stále bojí mutantů, vlastně vidí boj s nimi jako klíčovou otázku pro přežití pravé lidské rasy. Jedním z nich je i geniální liliputánský vědec Bolivar Trask, majitel společnosti Trask Industries. Sám sebe vnímá jako mírotvůrce, který může lidem zajistit přežití a sjednotit je pomocí společného nepřítele.

Ambiciózní muž daruje veřejnosti obří bojové roboty Sentinely jako zbraň proti mutantům. Nejdřív „správně“ plnily svoji funkci, ale pak se obrátili i proti běžným osobám. Stačila trocha jejich řádění a realita ze všeho nejvíc asi připomínala koncentrační tábory, kde se kdysi z Erika Lehnsherra stal Magneto (Ian McKellen).

V takové situaci musí samozřejmě všichni mutanti táhnout za jeden provaz, jak to ostatně učinili už několikrát. Kitty Pryde (Ellen Page), mutantka se schopností procházet pevnými objekty, umožní experiment s cestováním v čase. Konkrétně bude k němu použit Wolverine kvůli své extrémní regeneraci a odolnosti. Jeho vědomí tedy současná generace X-Menů vyšle do minulosti, aby zburcoval mladého Charlese Xaviera (James McAvoy) a Magneta (Michael Fassbender), vůdce konkurenčních družin.

x-men_budouci_minulost_foto_10Bolivara Traska hraje Peter Dinklage. Zlá vůle přírody mu nedovolila vyrůst, ale do vínku dostal také nepopiratelný talent. Soustavně to dokazoval od roku 1995, kdy jsme se dozvěděli, jaký je vlastně Život v poblouznění, respektive takto pojmenovaný populární film o filmu. Šťastnou volbou se pro Petera staly také například komedie Něžný polibek nebo Přednosta. V posledně jmenovaném se dostal k ústřední úloze a skrze politováníhodného Finbara McBrida naplno ukázal, co v něm je. Jako realistický lilipután se dokázal vetřít do nesčetných snímků z naší skutečnosti (Lasie, Dokažte mi vinu, Horší než smrt), ale v Letopisech Narnie: Princi Kaspianovi se stal i pohádkovým trpaslíkem Trumpkinem.

V televizi byl jeho první významnou rolí Arthur Ramsey, jeden z hrdinů sci-fi seriálu Threshold, zrušeného během první sezóny. Dnes je ovšem televizním labužníkům znám především jako Tyrion Lannister, mazaný šlechtic ve Hře o trůny, adaptaci fantasy cyklu Píseň ledu a ohně. Tyrion mu vynesl cenu Emmy, Zlatý glóbus a údajně právě roli ďábelského Bolivara. Zároveň s X-Meny přichází do amerických kin v komediálním remaku The Angriest Man in Brooklyn. V současnosti natáčí v Německu film Taxi podle knihy spisovatelky Karen Duve. Roku 2015 si jej užijeme díky snímku Pixels, v němž náš svět zachrání hráči videoher.

Trailer 1: Melancholie je všudypřítomná, Wolverine umí být trpělivý, Mladý Xavier nestojí o budoucnost, Získá opět naději?


Mutanti všech zemí…

Se schopností absorbovat kinetickou energii a měnit ji na zbraň se narodil mutant jménem Bishop. Jeho představitel Omar Sy, francouzský herec senegalsko – mauritánského původu, je v zemi galského kohouta populární například díky krátkému televiznímu pořadu Omar et Fred z roku 2001. Smích rozdávala i akční komedie Téměř smrtonosná past. Po dlouhé řadě tuctovějších snímků se Sy proslavil jako Driss, chudý pečovatel ochrnutého boháče ve slavném příběhu podle skutečných událostí Nedotknutelní. Svou účastí poctí ještě britský thriller Good People a vůbec nejzajímavějším projektem, k němuž se upsal, je dinosaury posetý Jurassic World.

x-men_budouci_minulost_foto_02Portály pro teleportaci umí vykouzlit Blink, s jejímž jménem se rýmuje Fan Bingbing. Do svého prvního západního filmu se vydá hvězda čínské kinematografie, kterou jste mezi nepřebernými snímky možná zahlédli ve fantaskní výpravě Velké dobrodružství, střílečce s Jackie Chanem Město zločinu nebo těžce agitačním (pseudo)historickém vyprávění Založení republiky.

Ze Slunce čerpá svou sílu Sunspot. Není divu, když je to hispánec a jeho představitel byl vhodně vybrán z mexického národa. Adan Canto začal hrát koncem minulého desetiletí. Drsný thriller Sin memoria vystřídal romantickou komedií Te presento a Laura. Více podob lásky odhaloval snímkem Amar no es querer. Pokud vynecháme kraťasy Santiago del otro lado a Al Ras, zbývá mu lehce existenciální komedie Casi treinta a televizní seriály, především Stoupenci zla, kde se vryl do paměti diváků jako Paul Torres, člen vražednické sekty.

Superrychlý mutant Quicksilver je zajímavý případ, neboť ho brzy uvidíme v provedení hned dvou různých herců z Kick-Ass. Zatímco v Avengers 2 se objeví samotný Nářez, X-Menům bude muset stačit jeho kamarád Todd. Evan Peters zahájil kariéru v roce 2004 hlavní roli v psychologickém dramatu o dospívajícím muži Jak ostříhat Adama. Realitu mladých lidí odrážely i takové snímky jako Konec snění nebo Maminčin mazánek, daleko vážnější byla dramata Americký zločin, Gardens of the Night nebo sportem nabitý akčňák Nikdy se nevzdávej, který se dočkal i sequelu. I po Kick-Ass jej můžeme vidět jak ve velmi vážných příbězích (Dobrý Doktor, Truck Stop), tak rozverných zábavách (Adult World). Začátkem příštího roku s ním budeme křísit nebožtíky ve sci-fi Lazarus.

x-men_budouci_minulost_foto_18William Stryker, záporák z X-Men 2 a X-Men Origins: Wolverine, se vrací v mladším vydání, tentokrát jako Bolivarova pravá ruka. Briana Coxe a Dannyho Hustona vystřídal australský herec Josh Helman. Po cameu v nezávislém snímku Všichni opouštějí Brisbane a krátkém filmu Aiden´s View ho čekal konstábl Simmons v thrilleru Království zvěrstev, Jeb Oliver v Jacku Reacherovi: Posledním výstřelu a James Morts v romantickém dramatu Blinder. Během sequelového šílenství, které vypukne příští rok, jej někteří z vás spatří v postapokalyptické krajině, kam nás zavede Mad Max: Fury Road.

Tento seznam našich přírůstků je pouhou ochutnávkou stále barvitějšího týmu plného nových, ale pochopitelně i známých tváří. Například se silnou rolí se k nám vrací Mystique (Jennifer Lawrence), žena měnící podobu, z níž se stává sebevědomý zabiják. I po vystříhání většiny svých scén se k nám vrací také Rogue (Anna Paquin), dále pak Storm (Halle Berry), Beast (Nicholas Hoult), Iceman (Shawn Ashmore), Havok (Lucas Till) a Colossus (Daniel Cudmore). Toada s žabím jazykem nově předvede Evan Jonigkeit a supersilou se pochlubí Boo Boo Stewart jako Warpath.

 

Trailer 2: X-Meni řeší lidskou povahu a osud, Mystique se činí, Magneto konečně přichází k rozumu, Xavier poučuje své nezkušené mládí


Dva nenapravitelní fantastové

Bryan Singer nám režíroval první X-Meny a jejich bezprostřední pokračování, ale později sledoval již sérii zpovzdálí, nanejvýš jako producent První třídy. Jeho přímý dohled nad natáčením budoucí minulosti pro nás bude tudíž vítaným návratem ke kořenům. Poprvé přispěl do kinematografie krátkometrážním dílem Lion´s Den. Bryanův první plnohodnotný výtvor nesl název Public Access. Dále se proslavil krimidramatem Obvyklí podezřelí a Stephenu Kingovi se snad zavděčil adaptací jeho díla Nadaný žák o vztahu středoškoláka se starým nacistou. Poté se vrhl právě na dvojitou porci X-Menů a superhrdiny ještě neopustil, protože fanouškům komiksů vykonal (podle mnohých názorů medvědí) službu s názvem Superman se vrací. Nacistický námět opět zpracoval historickým thrillerem Valkýra, vyprávějícím o (bohužel) neúspěšném atentátu na Adolfa Hitlera. Zřejmě pak potřeboval dát dohromady něco veselejšího… Výsledkem byl pohádkový Jack a obři, zřejmě Singerův největší debakl.

x-men_budouci_minulost_foto_21Filmografie scénáristy Simona Kinberga začíná televizním sci-fi filmem The Legacy. Následovně si udělal menší šrámek u kritiky akčním sequelem xXx: Nová dimenze. Částečně mu pověst zachránil příběh životu nebezpečné manželské krize dvou profesionálních zabijáků. V Mr. & Mrs. Smith společně vystupovali Brad Pitt a Angelina Jolie, z nichž se později stali skuteční manželé.

Do světa X-Menů přispěl Kinberg scénářem k Poslednímu vzdoru. Pro film poté přetavil knihu Stevena Goulda o lidech s teleportačními schopnostmi Jumper. Další přešlap si vynahradil Sherlockem Holmesem s Robertem Downey Jr. a Judem Lawem v hlavních rolích. Hned dvojnásobnou prohru zažil v roce 2012, kdy mu kritika strhala špionskou komedii Tohle je válka! i Abrahama Lincolna: Lovce upírů. Kromě animovaného seriálu Star Wars Povstalci (o budoucích filmových spin-offech z Předaleké galaxie nemluvě) si na nás připravil snímek Ouija, inspirovaný deskovou hrou určenou ke komunikaci s mrtvými. Společnost Hasbro musí prostě vytěžit každý svůj produkt. Až roku 2015 si poslechneme Kinbergovy dialogy určené pro novou Fantastickou čtyřku.

První třída propůjčila následovníkům Xaviera i Magneta dosud nevídanou dynamiku a konečně přišla s příběhem zajímavým nejen jako záminka pro akci. Budoucí minulost by k tomu mohla přidat ještě intenzivnější napětí. Pokud její tažení světovými kiny nesabotují návštěvníci z budoucnosti, máme se za dva roky v dalším díle dozvědět mnohem víc o původu našich geneticky obdařených přátel… Už proto bychom měli tento opus podpořit!

Časové linie se v Česku protnou již 22. května 2014.

Trailer 3: Wolverinova historka není věrohodná, Bolivarovi se experiment nevydařil, Mlátit chlápka s brýlemi je sranda, Magneto je pečlivě střežen


 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací