Filmové události #10/16: Oscaři překvapili, Gambit se zatím nekoná, Cody opět surfuje

cesky_lev_23_soskaO předvídání budoucnosti.
 
 
Kinematografický vesmír zažil svůj velký třesk. Oscara si uzmul příběh reportérů, Českého lva zase příhody sociálních vyděděnců. V prvním případě šlo o překvapení, ve druhém už tolik ne. Co jsme také už delší dobu očekávali, je obsazení hlavních rolí Temné věže či odložení Gambita, avšak nikdo by patrně nepředpokládal návrat jistého kresleného tučňáka. Doufejme jen, že se nesplní temné představy budoucnosti, jaké plánuje zfilmovat Sam Raimi.
 

 
Zlatá soška si došlápla na pedofily

Letošní Oscaři ve svém 88. ročníku mnohé překvapili svou hlavní cenou. V kategorii Nejlepší film ostrouhali takoví velikáni jako Spilebergův Most špionů nebo Šílený Max: Zběsilá cesta a soška připadla dramatu Spotlight režiséra Thomase McCarthyho. Herci Michael Keaton, Rachel McAdams nebo Mark Ruffalo zrekonstruovali pátrání reportérů z novin Boston Globe, rozkrývající obtěžování dětí katolickými duchovními. Snímek ulovil také Oscara za nejlepší původní scénář (Thomas McCarthy, Josh Singer). Nové dobrodružství Šíleného Maxe v postapokalyptickém světě nicméně proměnilo nejvíce nominací a zvítězilo v šesti kategoriích (Nejlepší kostýmy, Nejlepší výprava, Nejlepší masky, Nejlepší střih, Nejlepší střih zvuku, Nejlepší mix zvuku). Svého prvního Oscara získal za mužský výkon v hlavní roli Leonardo DiCaprio díky filmu REVENANT Zmrtvýchvstání. Ten se může chlubit ještě cenou za režii (Alejandro González Iñárritu) a kameru (Emmanuel Lubezki). Nejlepší ženou v hlavní roli byla tentokrát Brie Larson, hvězda dramatu Room. Ve vedlejších rolích se blýskli Mark Rylance (Most špionů) a Alicia Vikander (Dánská dívka). Nejlepším adaptovaným scénářem se může chlubit komedie Sázka na nejistotu. Pixarovka V hlavě porazila ostatní animáky „na hlavu“. Ze zahraničních vyvolených zvítězili Maďaři a jejich příběh z koncentračního tábora Saulův syn. Nejlepšími vizuálními efekty se může chlubit sci-fi Ex Machina. Nejlahodnější hudba zazněla z westernu Osm hrozných, ale nejlepší píseň pro sebe stejně uzmul Bond pro svůj nejnovější díl Spectre. Kompletní přehled vítězů a poražených si můžete prohlédnout v samostatném článku.


 

Lva spolkli hadi

Nejvíce, tedy šest Českých lvů si v jeho 23. ročníku odneslo drama Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského. Kromě hlavní ceny za Nejlepší film zvítězilo také v kategorii Nejlepší režie, Nejlepší kamera (Petr Koblovský) a za své výkony byli odměněni i jeho herci. Bratři Hádkové proměnili své nominace jak v hlavní (Kryštof), tak vedlejší (Matěj) mužské roli a připojila se k nim „vedlejší herečka“ Lucie Žáčková. Z dámských hlavních rolí se oproti tomu prosadila Alena Mihulová, představitelka zdravotní sestry Vlasty z Domácí péče. Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky uspěli jen ve dvou kategoriích – Nejlepší scénář (Zelenka) a Nejlepší střih (Vladimír Barák). Pohádka Sedmero krkavců režisérky Alice Nellis uspěla třikrát – za Nejlepší kostýmy (Kateřina Štefková), Nejlepší masky (Jaroslav Steiner) a Nejlepší scénografii (Ondřej Mašek, Peter Čanecký). Za Nejlepší dokument byl zvolen snímek Jany Ševčíkové Opři žebřík o nebe. Celkový přehled výsledků si můžete prohlédnout v našem samostatném článku.


 

Babyho parťáci

K obsazení filmu Edgara Wrighta Baby Driver se nedávno přidal Jon Bernthal (Já, Earl a holka na umření). Především jsme se dozvěděli něco o postavách jako takových. Jon Hamm hraje Buddyho, nadšence do večírků. Lily James představuje Deborah, přítelkyni hlavního hrdiny Babyho (Ansel Elgort). Eiza Gonzales hraje Darling, Babyho partnerku ve zločinu a Jamie Foxx je impulzivní střelec Bats. O Bernthalově postavě Griffovi zatím nevíme nic bližšího.


 

Smrt statečných hasičů

Josh Brolin a Miles Teller budou protagonisty katastrofického snímku No Exit. Drama režiséra Josepha Kosinského (TRON: Legacy 3D, Nevědomí) zpracuje mohutný požár arizonských lesů z roku 2013, v němž zahynulo 19 z 20členné hasičské jednotky.


 

Channingův mutant chce víc času

Superhrdina/mutant Gambit v podání Channinga Tatuma se již stoprocentně neobjeví na plátně tento rok. Společnost Fox nicméně oznámila data premiér dvou zatím neznámých marvelovských projektů – první na 6. října 2017 a druhý jej má následovat 12. ledna 2018. Jeden z nich možná připadl právě Gambitovi a ve hře jsou ještě X-Force a pokračování Deadpoola….


 

Kdo loví Star – Lorda?

Druhý díl marvelovkých Strážců Galaxie obsadil nového herce. Tommy Flanagan se objevil například v thrilleru Sin City – město hříchu, nebo seriálu Zákon gangu. Našim hrdinům bude spíš přítěží jako mimozemský lovec odměn.


 

Z deníků Vetřelce a Predátora

Vesmírného koráb ze sci-fi Alien: Covenant dorazí do kin naší planety 4. srpna 2017. Na jeho palubě se krom jiných setkáme s herci Jussie Smollettem (seriál Empire), Amy Seimetz (Klikaři), Carmen Ejogo (Selma) a Callie Hernandez (La La Land). Studio Fox také objasnilo, kdy vyšle do boje nového Predátora. Dočkáme se jej 2. března 2018.


 

Černý muž a muž v černém obývají Temnou věž

Idris Elba a Matthew McConaughey byli oficiálně potvrzeni do hlavních rolí prvního snímku podle Temné věže, fantasy ságy Stephena Kinga. Idris vdechne život pistolníku Rolandovi a Matthew se zhostí čaroděje a „muže v černém“ Waltera Padicka. Premiéra Temné věže byla stanovena na 17. února 2017.


 

Věčně divergentní

Filmová série Divergence opět vyměnila režiséra. Roberta Schwentkeho, jenž již natočil dva poslední díly, zřejmě pro finále s podtitulem Ascendant nahradí Lee Toland Krieger (Věčně mladá).


 

Raimiho budoucí války

Režisér Sam Reimi zřejmě natočí pro Warner Bros. katastrofický příběh World War 3, inspirovaný chmurnou globální vizí George Friedmana v jeho knize The Next 100 Years: A Forecast for the 21st Century. Pokud by měl pan Friedman pravdu, spory s islámskými fundamentalisty sice skončí, ale zárodek budoucí pohromy spočívá v nové studené válce s Ruskem, která se bude projevovat méně krvavými konflikty a prvními vesmírnými bitvami.


 

Přítel slečny Poppins

Lin-Manuel Miranda (muzikál Hamilton, Neobyčejný život Timothyho Greena), se objeví v pokračování Mary Poppins v roli Berta, přítele titulní kouzelné chůvy. Postavu v původním filmu ztělesnil Dick Van Dyke.


 

Wrestling tučňáků

Devět let starý animák o surfujících tučňácích Divoké vlny se dočká sequelu s názvem Surf’S Up 2: Wavemania. Hlavní hrdina Cody se bude snažit o zdolání největších světových vln a přidá se k partě The Hang 5, jejímž členům rozpůjčí hlasy wrestleři ze společnosti WWE (World Wrestling Entertainment) – Jon Cena, The Undertaker, Triple H, Vince McMahon a Diva Paige.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací