Filmové události #35/17: Benátky v obležení filmových hvězd, televize nabíhají na podzimní režim

Prázdniny skončily a s nimi i léto plné repríz, televize nasazují novinky.
 
 
 
Začal nejstarší mezinárodní filmový festival v Benátkách, Affleckovi připravují válečné drama. Stoletý stařík se bude natáčet znovu, tentokrát anglicky. Na obrazovkách začíná boj o televizního diváka. Autor znělky karlovarského festivalu připravuje vlastní film. Hra o trůny přijde až za dva roky, konec příběhu už teď napsala umělá inteligence.

#35/17

Do Benátek se sjeli filmové hvězdy i fanoušci světové kinematografie. Sedmdesátý čtvrtý ročník Venice Film Festival zahájil Matt Damon, pokračovat bude do 9. září, o hlavní cenu zaboduje jednadvacet snímků. Mezi nimi třeba Clooneyho režisérský počin Suburbicon: Temné předměstí nebo dokument Human Flow čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje, který právě vystavuje v Praze. Promítat se bude i český příspěvek, byť ne v soutěžní sekci. V rámci pásma digitálně restaurovaných filmů 20. století se na benátských plátnech objeví Černý Petr Miloše Formana.

České televizní stanice zahajují podzimní pásmo řadou novinek. Na Nově se nedělní večery nesou v duchu premiérových dílů Policie Modravy, Prima nasadila Kapitána Exnera v titulní roli s Michalem Dlouhým. Česká televize proti tomu vytáhla léty prověřené a divácky oblíbené Četnické humoresky. V pondělí pak novácké Specialisty vyzývá druhá řada případů Soudce A. K. na ČT, po něm následuje nový sitkom Trapný padesátky. Úterý a čtvrtky drží stálice v podobně nekonečných seriálů, Ordinace na Nově, primácké Ohnivý kuře a repríza Vyprávěj České televize. V pátek nasadila ČT dlouho očekávanou První republiku, o víkendu to pak budou na Nově a Primě reality show Tvoje tvář má známý hlas a Pevnost Boyard.

Po oznámená nových Nedotknutelných a Tonim Erdmannovi je další americký remake severského filmu na spadnutí. Stoletý stařík, který vylezl z okna natočený podle stejnojmenné knižní předlohy ve Švédsku to před čtyřmi roky dotáhl až na nominaci na oscarovou sošku za masky. Hlavní roli vzal Will Ferrell.

Ben Affleck chystá nový projekt coby režisér. Jmenuje se Red Platoon a pojednávat bude o amerických vojácích, kteří v roce 2009 odrazili útok talibanských teroristů na americké základně. Affleck se inspiruje knihou Clintona Romeshyho, který četu tehdy vedl. A právo toho by měl hrát Affleckův bratr Casey, letošní držitel Oscara za Místo u moře.

V září začíná natáčet svůj první větší film režisér Martin Krejčí, autor znělky festivalu v Karlových Varech. Ponese jméno The True Adventures of Wolfboy a hrát v něm bude i John Torturro, známý ze snímku Big Lebowski. Příběh se bude točit kolem dospívajícího chlapce, který není příliš oblíbený a rozhodne se utéct z domu, aby našel svou matku. Scénář napsala Olivia Dufault, která se podílí i na seriálu Preacher.

Protože G. R. R. Martin si dává s psaním knižní předlohy Hry o trůny na čas (už teď ho tvůrci seriálu, byť s ním děj konzultující, předběhli), zkusili američtí inženýři zadat úkol počítačovému programu. Umělá inteligence založená a principu neuronové sítě dostala jako vstupní data dosavadních pět dokončených z avizovaných sedmi knih a vygenerovala vlastní verzi pokračování. Prozatím pět kapitol. Sice to moc nevyšlo, protože v ději se objevil už v první sérii zesnulý Ned Stark, ale v řadě předpokladů se počítačová verze shoduje s různými fanouškovskými teoriemi., například v tom, že Cersei Lannister zabije její bratr Jamie.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací