Filmové události #52/19: Jaký byl letošek a co nás čeká do budoucna?

Ohlédnutí za rokem 2019.
 
 
Rok se s rokem sešel a už se neúprosně blíží ten nový. Ještě předtím si však pojďme připomenout, jaké informace v uplynulých měsících otřásly filmovým světem. Který snímek posbíral nejvíce filmových ocenění? Jaké filmové i televizní série se dočkaly očekávaných velkých finále? Jaká díla slavila nejvíce úspěchů? Jak se měly celebrity? A kdo nás navždy opustil? Vezměme to postupně.

#52/19

Hned na začátek tu byla jako již tradičně tzv. Award Season. V letošním roce zabodoval především snímek Bohemian Rhapsody a jeho hlavní představitel Rami Malek, který vymetal jedno ocenění za druhým. Oscara za nejlepší film pak získala Zelená kniha, překvapivý úspěch zaznamenal i Black Panther, který byl jedním z prvních superhrdinských, a navíc černošských filmů nominovaných na hlavní cenu. Z herců pak byla velkým překvapením i vítězka za nejlepší herečku v hlavní roli, Olivia Colman. Co se týče českých cen, zde zabodoval snímek Všechno bude a jeho představitelé Eliška Křenková a Jan František Uher jako jedni z nejmladších recipientů Českých lvů.

Po sezóně ocenění začíná zpravidla období filmových festivalů, zvláště pak u nás. V rámci Febiofestu nás opět navštívila spousta zahraničních hostů, jedním z nich měl být i Peter Fonda (o tom ještě později), který však kvůli nemoci na poslední chvíli odřekl. Po Febiofestu následoval KVIFF, kde byla hlavní hvězdou Julianne Moore. Poté brzy následoval Cannes, Berlinale, Benátky atp.

Letošní rok byl však především ve znamení velkých konců, jak těch filmových, tak i seriálových. Jedním z nejočekávanějších snímků vůbec byli Avengers: Endgame, kteří zakončili jedenáctiletou éru ságy Avengers, tuto tzv. Infinity ságu pak oficiálně uzavřel Spider-Man: Daleko od domova, částečně odehrávající se i u nás. Krom toho pak konec zaznamenala i hvězdná sága Star Wars s devátou epizodou pojmenovanou Vzestup Skywalkera. Další filmové série, které byly letos ukončeny, jsou například Jak vycvičit draka, X-Meni, Příběh hraček nebo horor To.

Ze seriálů pak poslední řadu odvysílala Hra o trůny a vyvolala značné kontroverze v řadách fanoušků, kteří nebyli spokojeni. Finále se dočkal i sitcom Teorie velkého třesku a rozloučili jsme se i s pořady Orange Is The New Black, Hráči, Viceprezident(ka) nebo Transparent.

(Foto z: Avengers: Endgame, Spider-Man: Daleko od domova, Star Wars: Vzestup Skywalkera, Hra o trůny)

Rok 2019 pak byl poměrně velký i pro studio Disney. To konečně uzavřelo smlouvu s 20th Century Fox a studio oficiálně koupilo, čímž si přivlastnilo veškeré jeho majetky, jako například již jmenované X-Meny. Vedle toho pak na podzim spustilo Disney svojí streamovací stanici Disney+, která nám přinesla všemi zbožňovaného Baby Yodu.

DC (ve spojení s Warner Bros.) pak slavilo úspěchy se snímky Shazam! a Joker. Mimo to se však také odvážně pustilo do velkého seriálového cross-overu inspirovaného komiksovou dějovou linií Crisis on Infinite Earths. Zde spojilo všechny své televizní majetky, kam patří Supergirl, Flash, Arrow, Lucifer, Legends of Tomorrow nebo Batwoman. Poslední dvě epizody pak kanál CW odvysílá začátkem ledna.

(Foto: Shazam!, Joker)

Uplynulý rok však zaznamenal i pokoření jednoho rekordu. Výše zmíněný snímek Avengers: Endgame se totiž stal nejvýdělečnějším dílem vůbec, když z prodeje lístků získal přes 2,7 miliardy dolarů a sesadil tak z přední příčky Avatara, který si tuto pozici držel už deset let. Na druhé straně se pak z Jokera stal první R-rated film, který v box office překonal hranici jedné miliardy.

Četné seriály i filmy pak oslavily významná výročí. Například Přátelé slavili pětadvacáté narozeniny od vysílání první řady a k této příležitosti jim vyšla i kniha. Další významné milníky pak zaznamenali i Matrix, Pulp Fiction, Forrest Gump, Útěk z věznice Shawshank, Vetřelec, Čaroděj ze země Oz, Simpsonovi, Monty Pythonův létající cirkus, SpongeBob v kalhotách nebo třeba Sezame, otevři se a mnozí další.

Letošek však nebyl chudý ani na dramata různého druhu. Tak třeba Martinu Scorsesemu se podařilo znepřátelit fanoušky, když prohlásil, že komiksové filmy nejsou skutečná kinematografie. Spider-Man pak málem zůstal bez domova, když se Disney pohádal se Sony a chtěl větší podíl na vlastnictví této postavy, vše však nakonec dobře dopadlo. Četné diskuze pak vyvolal i casting live action remaku Malé mořské víly, kdy do hlavní role obsadili tvůrci černošku, či černoška v roli nového agenta 007 v nadcházející bondovce.

Stále více snímků se pak přemístilo právě na streamovací stanici Netflix a četné z nich jsou již nominované na několik Zlatých glóbů. Za zmínku stojí například Irčan, Manželská historie nebo Dva papežové.

S Irčanem pak poněkud překvapivě souvisí i velký pokrok ve filmové technologii omlazovaní. Takzvaný de-ageing se letos opravdu posunul dál. V Irčanovi byli o desítky let omlazeni staříčci Robert De Niro, Joe Pesci a Al Pacino. Will Smith se zase díky této moderní technologii dočkal svého mladšího dvojníka ve snímku Blíženec. A z výsledků se zdá, že jsme čím dál blíže klonování.

A co se dělo u nás? Natáčela se tu třeba druhá řada seriálu Carnival Row s Orlandem Bloomem, a na projektu tu pracoval i Daniel Radcliffe. V televizi pak proběhla desátá řada StarDance, kterou vyhrála herečka Veronika Khek Kubařová se svým tanečním partnerem. A v neposlední řadě se u nás slavilo i 30. výročí sametové revoluce, a nejen v ulicích, ale i na plátně.

V závěru si připomeňme, kdo nás letos opustil.  Řekli jsme sbohem například jedné z prvních Bond Girls Claudine Auger, Marie Fredriksson frontmance skupiny Roxanne (složili třeba píseň It Must Have Been Love pro snímek Pretty Woman), otci Rachel z Přátel Ronu Leibmanovi, Rosarii z Willa a Grace Shelley Morrison, Peteru Fondovi (který měl mimo jiné dorazit na Febiofest), Toni Morrison, Ripu Torn, dvacetiletému herci Cameron Boycovi, Chewbaccovi ze Star Wars Peteru Mayhewovi, Dylanovi z Beverly Hills Lukovi Perrymu, Keithu Flintovi z The Prodigy, návrháři Karlu Lagerfeldovi, Carol Channing, prvnímu Poirotovi Albertu Finneyovi, Bruno Ganzovi čili filmovému Hitlerovi či pilotovi Formule 1 Niki Laudovi. Na domácí scéně jsme se pak rozloučili s hvězdami, jako byl Václav Postránecký, Luděk Munzar, Zdeněk Srstka, Stanislav Zindulka, Vlasta Chramostová, Jaroslav Kepka, Dan Nekonečný, Věra Bílá, Václav Kotek, Karel Gott a před pár dny nás opustila Taťána Fischerová.

A co nás čeká v roce 2020? Hned začátkem roku různá filmová ocenění. Dále pak například finále seriálů Taková moderní rodinka, The Good Place, Arrow, Supernatural, Agenti S.H.I.E.L.D., Huangovi v Americe nebo Myšlenky zločince. Na velkém plátně si to pak rozdají King Kong a Godzilla, vrátí se Wonder Woman a sólo snímku se dočká Black Widow.  Po pětadvacáté se zase do kin vrátí James Bond, naposledy však v podání Daniela Craiga. U nás se v Praze již v únoru dočkáme prvního velkého Comic Conu na našem území v podobě Comic Con Prague. Taky by k nám mělo v průběhu roku dorazit kýžené Disney+ a streamovací stanice slíbily i Apple TV+ či HBO Max. Určitě se toho pak stane daleko více, těžko odhadnout, jaká dramata i veselé události ze světa filmu a televize nás zastihnou. Pro teď však nezbývá, než popřát vše nejlepší do nového roku a mnoho příjemných filmových zážitků.

(Foto: Wonder Woman 1984, Není čas zemřít, Black Widow)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací