Filmové události #02/15: Sergej nesmí být gay, Scarlett má implantáty

zlate_maliny_razzie_poster_smallDobří, špatní a oškliví.
 
 
Američtí kritici oslavují nové nesmrtelné hity a brzy zjistíme, kdo postoupil do užšího oscarového výběru. Na druhou stranu si na někom smlsnou Zlaté maliny (přitom by to mělo být naopak). Zmetky musíme odsoudit a vítězům potřást rukou. Platí to i o zesnulých osobnostech typu režiséra Ejzenštejna a herce Roba Taylora. Mezi živými však stále zůstávají (a budou tvořit) klasici jako Pedro Almodóvar.
 
 
Nejlepší je Jazyk!

Za nejlepší film minulého roku označila americká Národní společnost filmových kritiků francouzský experiment Sbohem jazyku. Režisér Jean-Luc Godard se ve 3D zamýšlí nad komunikací. Jen o jeden hlas méně získalo Linklaterovo Chlapectví. Mezi herci vynikli v hlavních rolích Timothy Spall (Mr. Turner) a Marion Cotillard (Dva dny, jedna noc).


 

Budou Transformeři nejhorší?

Světu byly představeny nominace na známé anticeny Zlaté maliny. Za nejhorší film mohu být tentokrát prohlášeny např. Želvy Ninja, Sex Tape, Interview nebo Všechny cesty vedou do hrobu. Žebříčkům však dominuje akční sci-fi Transformers: Zánik, nominovaní v devíti kategoriích.


 

Dvojí předehra k Oscarům

Šťastlivci, ucházející se v posledním klání o Oscary, budou představeni 15. ledna ve zvláštním vysílání hned nadvakrát. Prvních 11 kategorií oznámí režiséři J.J. Abrams a Alfonso Cuarón, zbývajících 13 pak herec Chris Pine spolu s předsedkyní Akademie Cheryl Boone Isaacs.


 

Od očisty k nečistým opicím

1. července 2016 bude v USA po jednu noc zase povoleno zabíjet, poněvadž proběhne Očista 3.

29. července 2016 ozdobí jméno agenta Bourna (Matt Damon) již pátý novodobý snímek.

7. října 2016 se představí Gambit, tedy Channing Tatum se superschopnostmi.

21. prosince 2016 začnou souboje templářů s asasíny v příběhu podle videohry Assassin’s Creed.

25. prosince 2016 nám zazpívá Hugh Jackman jako P. T. Barnum v muzikále The Greatest Showman on Earth.

10. února 2017 se na procházku mezi horami vydají trosečníci Charlie Hunnam a Rosamund Pike, hrdinové dramatu The Mountain Between Us.

2. června 2017 vyrazí podruhé na záchranu světa superhrdinský tým v The Fantastic Four 2.

14. července 2017 se veřejnost seznámí se zatím nepojmenovaným příspěvkem do ságy Planety opic.


 

Psychologické LEGO

Phil Lord a Chris Miller, autoři prvního LEGO® příběhu, nastínili, jak si představují jeho první pokračování, plánované na rok 2016. Základní otázkou pro ně bylo, co se stane s lidským chlapcem, jemuž můžeme poděkovat za původní děj, když je o čtyři roky starší. Panáček Emmet si mezitím prožil existenciální krizi kvůli svému kontaktu se světem lidí… Spin-off LEGO Batmana se zase ptá: „Může být Batman šťastný?“.


 

Diskriminovaný Ejzenštejn

Natáčení životopisu ruského režiséra Sergeje Ejzenštejna ve švýcarsko-francouzsko-ruské koprodukci se zkomplikovalo kvůli mnoha scénám líčícím filmařovu homosexualitu. Režisér Peter Greenaway to však považuje za důležité. Realizace se bohužel neobejde bez podpory ruské státní organizace Gosfilmfond, jejíž ředitel si na epizody ze scénáře stěžoval.


 

Zemřel Rod Taylor (11.1 1930 – 7.1 2015)

Za Alfredem Hitchcockem odešel herec z jednoho jeho slavného díla. Opustil nás totiž 84letý herec Rod Taylor. Od roku 1953 se objevil v nesčetných filmech i televizních pořadech. Proslavila jej adaptace sci-fi románu H.G. Wellse Stroj času, ovšem významnější byl horor Ptáci, kde ztělesnil Mitche Brennera. Poslední roli – Winstona Churchilla – si pro něj přichystali Tarantinovi Hanební pancharti.


 

Skandinávie humorná i filosofická

Od 14. do 18. ledna proběhne v českých a slovenských kinech festival skandinávských filmů Scandi. Přehlídka vedle sebe postaví vítěze letošního Benátského festivalu Holub seděl na větvi a přemýšlel o životě, slavnou Sedmou pečeť a třeba hororovou komedii Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý. V Česku se objeví v pražských kinech Lucerně a Evaldu, brněnském Artu, ostravském Minikině, chomutovském Světě a havířovské Centru.


 

Vězeň Liam

Liam Neeson bude hlavní hvězdou remaku thrilleru The Escapist o hromadném útěku z vězení. Doživotně odsouzený Frank Perry (Brian Cox) se v britském snímku snažil dostat na svobodu, aby mohl být se svou nemocnou dcerou.


 

Mezi mrtvými a malomocnými

Z Bruce Willise se stane funebrák v černé komedii Bandits podle předlohy Elmorea Leonarda. Oblékání mrtvých po něj není zas až tak velká zábava, proto se rád přidá k jeptišce, snažící se propašovat z Nikaraguy ženu nakaženou leprou. V patách jim je pomstychtivý plukovník, jehož mohla bývalá milenka nakazit.


 

O mafii ještě uslyšíte

Mark Wahlberg si přeje dostat na stříbrné plátno seriál HBO Impérium – Mafie v Atlantic City, jenž skončil 26. října tohoto roku. Z režisérů by herec preferoval Martina Scorceseho.


 

Šarlatový kyborg

Scarlett Johansson byla po dlouhých spekulacích obsazena do hrané adaptace kyberpunkové mangy/anime Ghost in the Shell. Představitelka komiksové Black Widow získala roli policejního majora Motoko Kusanagi, jejíž samotné tělo je vylepšeno futuristickou technologií.


 

Krutý vládce Oz

Pokud se naplní představy producenta Marca Platta, mohli bychom se během roku 2016 v kinech podívat na zpracování úspěšného muzikálu Wicked, založeného na knize od Gregoryho Maguireho. Jedná se o pozoruhodnou verzi preqelu k Čaroději ze země Oz o dvou čarodějnicích na univerzitě – Galindě (pozdější Glindě) a zelené Elphabě. Místo dětského příběhu se čtenáři dostává historie drastických politických sporů v Ozu.


 

Kdo vládne vesmíru?

Jeff Wadlow, zodpovědný za režii Kick-Ass 2, dokončil scénář k novému zpracování fenoménu Vládci vesmíru. Jeho protagonista, kosmický válečník princ Adam/He-Man, byl v minulosti hrdinou ve světě hraček, animovaného seriálu i jednoho hraného filmu z roku 1987. Vždy bránil svou planetu Eternii a hrad Grayskull před padouchem Skeletorem. Společnost Sony získala práva od hračkářů z Mattelu v roce 2009, první spekulace o rebootu se objevily o dva roky dříve.


 

Zabiják v oblaku páry

Guillermo del Toro znovuoživí svůj zrušený projekt A Killing on Carnival Row jako televizní seriál. Chce v něm představit steampunkový svět, podobný Londýnu 18. století, kde vedle lidí žijí i jiné rasy. Exotické prostředí naruší děsivé činy sériového vraha.


 

Almodóvar ztichne

Španělský režisér Pedro Almodóvar (Labyrint vášní, Špatná výchova) představil titul a námět svého příštího snímku, dramatu Silencio. „Ticho“ má být tím, co způsobuje nejhorší potíže protagonistky.
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací