Filmové události #43/14: Rusové dobyli Londýn, Jobs má tvář, Disney vyráží na moře

tokyo_iff_27_logoDnes procestujeme svět!
 
Sotva, co se rozloučíme s Londýnem, vyrážíme do japonského Tokia, avšak nejdřív si uděláme přestávku v Gothamu. Tedy ne v tom, na jaký jste si asi vzpomněli. Superhrdiny dnes zmíníme jen okrajově. Zdánlivě zůstaneme v českých městech, jelikož Jihlava a Brno se také mohou pochlubit významnými filmovými představeními. Přesto však vyrazíme ještě do Polynésie a dvakrát dokonce na Mars.
 
 
V Londýně zvítězil Rus i Ukrajinec

Ruské drama Leviatan režiséra Andreje Zvjaginceva vyhrálo hlavní cenu na Londýnském filmovém festivalu. Automechanik Kolja bojující se zkorumpovaným starostou byl již oceněn na festivalu v Cannes za svůj scénář a má i oscarové ambice (viz Filmové události #40/14). Z prvotin zaujal nejvíce Kmen, thriller odehrávající se mezi neslyšícími od Ukrajince Myroslava Slabošpyckého. Nejlepším britským nováčkem mezi herci je podle poroty Sameena Jabeen Ahmed, hvězda filmu Tati, chyť mě o dívce pákistánského původu prchající před svou rodinou. Mezi dokumenty zvítězil Ma’a al-Fidda, obraz z válečné Sýrie. Cenu za celoživotní dílo obdržel režisér Stephen Frears (Královna, Philomena).


 

Gotham hledá nezávislé talenty

Tvůrci nezávislých filmů znají své nominace na ceny Gotham Awards. O titul nejlepší snímek se budou ucházet Chlapectví, Birdman, Grandhotel Budapešť, Ta zvláštní láska a Pod kůží. Nejlepší dokument bude vybrán z pětice Actress, Citizenfour, Život Rogera Eberta, Manakamana a Point and Shoot. Cenu pro objev mezi režiséry Bingham Ray Breakthrough Director Award mohou získat Ana Lily Amirpour (Sama nocí tmou), James Ward Byrkit (Coherence), Dan Gilroy (Slídil), Eliza Hittman (Skoro jako láska) a Justin Simien (Dear White People).

Na nejlepšího herce byli nominováni Bill Hader (The Skeleton Twins), Ethan Hawke (Chlapectví), Oscar Isaac (A Most Violent Year), Michael Keaton (Birdman) a Miles Teller (Whiplash). Jejich ženskými protějšky jsou Patricia Arquette (Chlapectví), Gugu Mbatha-Raw (Beyond the Lights), Julianne Moore (Still Alice), Scarlett Johansson (Pod kůží) a Mia Wasikowska (Tracks). Za objev mezi herci bude oceněn někdo ze skupiny Ellar Coltrane (Chlapectví), Riz Ahmed (Slídil), Macon Blair (Blue Ruin), Joey King (Wish I Was Here), Jenny Slate (Obvious Child) a Tessa Thompson (Dear White People).

Zvláštní cena poroty byla již teď udělena hercům Stevu Carellovi, Marku Ruffalovi a Channingu Tatumovi za jejich výkony v dramatu Foxcatcher. Zbytek výsledků se dozvíme 1. prosince 2014.


 

Japonsko přijalo hold od Velké šestky

Ve čtvrtek 23. října byl odstartován 27. ročník Tokijského mezinárodního filmového festivalu. Zahájila jej premiéra animáku Velká šestka, první kreslené disneyovky podle námětu marvelovských komiksů. Jelikož se děj odehrává v japonsky laděném prostředí San Fransokija a hlavním hrdinou je čtrnáctiletý Hiro Hamada, mohla by si nová parta superhrdinů získat lásku místních lidí. Mezi místními projekcemi se objeví mnohé novinky jako například GARM WARS The Last Druid, jímž se připomíná Mamoru Oshii, režisér slavné kyberpunkové klasiky Ghost in the Shell. Milovníci anime mohou zhlédnout celovečerní kompilaci z epizod seriálu Attack on Titan, fenoménu, k němuž se v současnosti připravuje i hraná verze. Návštěvníci se však setkají i s Expendables: Postradatelní 3 nebo snímkem o ztrátě bližního Walking with My Mother. Festival bude zakončen 31. října.


 

Jihlava dokumentuje svět

Stejný den jako japonská akce začal také 18. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Oficiálním tématem akce v Jihlavě je tentokrát továrna. České filmy se dotknou světa pedofilie (Danielův svět), oběti i spolupracovníka komunistického režimu (Pawel Wonka se zavazuje), případně myslivectví (Lovu zdar!). V zahraničních příspěvcích se podíváme do světa egyptského venkova (Já jsem lid), za Maďary odsouzené kdysi za vraždu (Kainovy děti) nebo třeba k obhájci Slobodana Miloševiče a Radovana Karadžiče (Srbský právník). Víc než 200 snímků ze 42 zemí světa bude postupně promítnuto do úterý 28. října.


 

Němý Babylon v Brně

Ve dnech 23. a 24. 10. 2014 byl v brněnském Besedním domě promítán ruský němý film Nový Babylon z roku 1929. Po celých devadesát minut jej Filharmonie Brno doplňovala hudebním doprovodem z pera skladatele Dmitrije Šostakoviče. Jednalo se o pilotní projekt spolupráce mezi hudebním tělesem a kinem La Scala. Film byl v minulosti silně zkrácen sovětskými cenzory, což se neblaze projevilo i na Šostakovičově soundtracku. Až nedávno bylo drama plně zrekonstruováno.


 

Tři noví marťané

Realistická sci-fi The Martian přitahuje stále nové členy obsazení. K Mattu Damonovi coby astronautovi přežívajícímu na Marsu se připojí Chiwetel Ejiofor (12 let v řetězech), Sebastian Stan (Captain America: Návrat prvního Avengera) a Sean Bean, jehož postava navzdory očekáváním zřejmě tentokrát nezemře. Kromě nich si ve filmu Ridleyho Scotta zahrají Jessica Chastain, Kristen Wiig, Michael Peña, Mackenzie Davis, Kate Mara a Jeff Daniels. Česká premiéra je stanovena na 26. listopadu 2015.


 

Batjobs

Po tahanicích o roli Steva Jobse ve druhém životopisném filmu, potvrdil scénárista Aaron Sorkin, že zakladatele Apple bude tentokrát představovat Christian Bale. Někdejší Batman uvede ve třech segmentech na trh Mac, NeXT a iPod.


 

Hvězdný skinhead, královna v lesa a půvabná předsedkyně

Legendární britský herec Patrick Stewart bude velet skupině rasistických násilníků a usilovat o život hlavním hrdinům thrilleru Green Room. Někdejší představitel kapitána Picarda se setká s jiným startrekovým hercem, představitelem mladého Čechova – Antonem Yelchinem.

Natalie Dormer (Hunger Games, Hra o trůny) bude hledat svou sestru mezi duchy sebevrahů v hororu The Forest.

Kim Basinger se vedle Rusella Crowa a Ryana Goslinga objeví v detektivce The Nice Guys jako předsedkyně Nejvyššího soudu napomáhající zločincům.


 

Staré polynéské báje a pověsti

Disney představil příběh a ukázky kreseb ze svého animáku Moana, plánovaného na rok 2016. Podíváme se v něm do Polynésie před dvěma tisíci lety, kde se mladá talentovaná navigátorka vydá na cestu po moři, aby splnila úkol svých předků. Přidá se k ní známý šibalský bůh Maui.


 

Vrátí se Carter na Mars?

Dědici Walta Disneyho skutečně animáky natáčet umí, ale pokud jde o hraného Johna Cartera, tak výrazně pohořeli. Práva na jednu z nejstarších space oper, dobrodružství pozemšťana na Marsu, se nyní vrátila ke správcům pozůstalosti spisovatele Edgara Rice Burroughse. Ti doufají, že odstartují novou, úspěšnější sérii, patrně zahájenou rebootem původního příběhu, který v podání režiséra Andrewa Stantona mnoho diváků nepřilákal.


 

V zajetí odkladů

Pokračování úspěšného hororu V zajetí démonů nepotěší první diváky v říjnu 2015, ale kvůli novému rozhodnutí Warner Bros, až někdy během roku následujícího. Režírovat jej bude opět režisér James Wan, jehož služeb možná studio využije pro některého superhrdinu z DC Comics. Bývalé datum premiéry získal zatím neznámý snímek stejného žánru.


 

Chatařská horečka?

Režisér Eli Roth chce zase natočit remake svého strašidelného filmu, dvanáct let starého Cabin Fever. Co je na tomto projektu zajímavé, že se chystá použít úplně stejný scénář jako v původní verzi. Zbývá tedy znovu obsadit pět vysokoškoláků a poslat je do srubu, kde na ně čeká smrtící virus.


 

Imhotepa střídá asyrský panovník

Novou tvář Drákuly jsme již poznali, nyní se možná poodhalil remake Mumie. Údajný popis jejího začátku zmiňuje člena jednotky Seals, Tylera Colta, jenž v irácké poušti nalezne prastarou hrobku plnou egyptských artefaktů. Pokusí se otevřít sarkofág a od té doby jej v mysli pronásleduje přízrak asyrského krále Ašurbanipala, prokleté mumie.


 

Vrána letí z podsvětí

Již příští rok se začne natáčet nová verze fantasy Vrána, známé mimo jiné tragickou smrtí herce Brandona Lee na place. Luke Evans (Tři mušketýři, Drákula: Neznámá legenda) bude kráčet v jeho šlépějích jako mstitel navrácený magickou vránou ze světa mrtvých.


 

Carell hloupne

Scénárista Charlie Kaufman (Adaptace, V kůži Johna Malkoviche) přepíše náčrt filmu podle knihy Arthura Herzoga šílenství o uměle vytvořeném viru snižujícím IQ lidské populace. Hlavní roli bude představovat Steve Carrell a film se zřejmě víc soustředí na satirický než na scifistický aspekt.


 

V televizi se bude vřeštět i zápasit

Seriály podle filmů umí překvapit ještě před svou první epizodou. Například v televizním zpracování Vřískotu se možná vůbec nesetkáme se záporákem Ghoastfacem. Věrnější snad budou pořady podle bojové fantasy ságy Mortal Kombat, sci-fi Critters nebo komedie Pánská jízda. Warner Bros. zároveň chtějí na naše obrazovky a monitory přinést podívanou na základě komiksu Static Shock.
 
 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací