Filmové události #52/18: Ohlédnutí za rokem 2018

Jaké události otřásly letos světem filmu?

 

Nový rok se blíží, ale ještě předtím si pojďme připomenout, ty nejdůležitější střípky událostí, co se odehrály v tom současném roce. Filmový průmysl si toho letos zažil dost, od kontroverzní Roseanne, přes Spider-Mana v Praze až po úmrtí Stana Leeho. Pojďme si tedy postupně připomenout ty nejvýznamnější momenty z uplynulého roku.

#52/18

Začněme však takovou klasikou. Úvod každého roku je již tradičně ve znamení udílení různorodých cen, od našich domácích, po ty hollywoodské. A jinak tomu nebylo ani letos. Na mezinárodní scéně sklidily úspěchy filmy jako Tvář vody, Uteč, Tři billboardy kousek za Ebbingem, Já, Tonya či Dej mi své jméno. Herecky se pak vyznamenali Gary Oldman, Allison Janney, Sam Rockwell, Frances McDormand a mnozí další. V domácím prostředí naopak zabodovaly snímky Bába z ledu, Špína nebo Po strništi bos. Z herců pak uspěli Zuzana Kronerová, Pavel Nový nebo Oldřich Kaiser.

V návaznosti na tzv. „award season“ pak v Česku následovaly různorodé festivaly. V březnu to celé odstartoval MFF Praha – Febiofest. Zde nás svou návštěvou poctili tvůrce a jeden z herců seriálu Sherlock Mark Gatiss, francouzský operní zpěvák Charles Aznavour (ale o tom ještě později) či francouzská diva Catherine Deneuve. Ta vyvolala značný rozruch, protože kvůli nemoci na poslední chvíli účast odřekla, ale naštěstí se brzy zotavila, dostavila se na závěr festivalu a potěšila fanoušky. Děti potěšil květnový Zlín Film Festival. V létě pak následovaly proslulé Karlovy Vary, které navštívil například krasavec z Twilightu Robert Pattinson, Tim Robbins nebo Taika Waititi, který zde také natáčel svůj nový projekt.

A Česká republika, zejména pak hlavní město, bylo letos vskutku centrem filmového dění. Natáčel se tu nejeden film i seriál. Začátkem podzimu k nám zavítal nejpopulárnější marvelovský superhrdina Spider-Man. Pokračování jeho filmu pod názvem „Daleko od domova“ se tu nejen natáčelo, ale Praha má být i součástí samotného děje. Z herců tu bylo možné spatřit Toma Hollanda, Zendayu, Tonyho Revoloriho či Jacoba Batalona.

Kromě Spider-Mana se tu však natáčely i seriály. Jedním z nich je Soumrak templářů, jehož tvůrci se sem vrátili po úspěšné první řadě, která tu byla také natočena. Druhým seriálem je Carnival Row, se kterým do Česka zavítali i Orlando Bloom nebo Cara Delevingne. A zahraniční hvězdy k nám přitáhly i domácí projekty. Mezi takové patří například Jan Žižka Petra Jákla, kde si zahrají například Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger nebo William Moseley z Narnie. Posledním příkladem je Skleněný pokoj režiséra Juliuse Ševčíka, ve kterém jednu z hlavních rolí ztvárňuje Carice van Houten známá též coby Melissandre ze seriálu Hra o trůny.

A co mezitím dělaly ostatní hvězdy ve světě? Tom Cruise si kupříkladu zlomil kotník při natáčení šesté Mission Impossible, Eddie Murphy přivítal do světa v sedmapadesáti letech svého desátého potomka, Kevin Hart se po kontroverzi vzdal moderování příštích Oscarů, americká herečka Meghan Markle si vzala britského prince Harryho a Macaulay Culkin natočil ve spolupráci s Googlem novou verzi vánočního hitu Sám doma.

Uplynulý rok však nebyl zajímavý jen z hlediska celebrit, přinesl nám totiž také celou řadu úspěšných (ať nečekaně či čekaně) snímků. Jedním z nejočekávanějších byl bezesporu Avengers: Infinity War a ten splnil svoje sliby. Díky své populárnosti se stal již čtvrtým filmem, který překročil dvou miliardovou hranici, co se týče výdělků a učinil tak v rekordním čase. MCU se tak díky tomu (a pomohli i Black Panther a Ant-Man a Wasp) stala první filmovou sérií, která vydělala neuvěřitelných 17 miliard dolarů. Úspěchy slavili i Úžasňákovi 2, Zrodila se hvězda nebo Bohemian Rhapsody.

Ten poslední jmenovaný stojí především za zmínku, protože je jednak jedním z nejdéle promítaných filmů vůbec. Vydržel v kinech něco přes dva měsíce a návštěvnost neklesala. Za druhé se však Bohemian Rhapsody také stala nejúspěšnější hudební filmovou biografií vůbec.

Dosti už však bylo filmů a kin. Co se dělo ve světě seriálů? No, významně nás mnoho pořadů opustilo, a některé ne zcela dobrovolně. Takovým příkladem je Dům z karet, který po #metoo aféře Kevina Spaceyho, představitele hlavního hrdiny Franka Underwooda, odvysílal ještě jednu řadu bez něj, ale bez jmenovaného protagonisty zkrátka nemohl pokračovat. Obdobně na tom byla i seriálová Roseanne, která byla zrušena po rasistickém a nenávistném tweetu představitelky titulní hrdinky Roseanne Barr. Na místo Roseanne se pak začal vysílat seriál Connersovi, zaměřující se na zbylé členy její rodiny. Dále skončily i seriálu jako Průměrňákovi, New Girl nebo řada marvelovek.

Pro ty by se dala vymezit samostatná kapitola. Ve zkratce byly zrušeny pořady Daredevil, Luke Cage a Iron Fist, které byly vysílány na Netflixu. Důvod? Disney totiž oznámilo, že chystá svůj vlastní streamovací servis, podobný právě Netflixu. Zde budou dostupné všechny pořady i filmy patřící pod Disney. To pod sebou tak bude mít již právě Marvel, Sony, Pixar nebo Lucasfilm. Disney uvedlo, že připravuje mnohé originální seriály čerpající z Marvelu či Star Wars.

A Disney se nezastavuje a jede dál. Velkou událostí roku 2018 totiž byla také Disneyho koupě studia 21st Century Fox (to mu dává mimo jiné přístup k marvelovským x-menům). Obchod sice nebyl oficiálně uzavřen, ale vše nasvědčuje, že je na dobré cestě. V současnosti už se dokončují jen nezbytné detaily.

V předposlední kapitole by se také slušelo si připomenout ty, co nás v uplynulém roce opustili. Doma jsme smutnili například po Miloši Formanovi, Juraji Herzovi, Janě Štěpánkové, Mariánu Labudovi či Iljovi Rackovi. Svět se pak rozloučil s hvězdami, jako byla Aretha Franklin, Charles Aznavour, Burt Reynolds, Neil Simon, Bernardo Bertolucci či Stan Lee.

Abychom však nekončili poněkud depresivně, připomeňme si v úplném závěru, co nás namátkou čeká v příštím roce. Hned na úvod se samozřejmě můžeme těšit na udílení četných filmových cen. Mezi nejočekávanější filmy pak patří beze sporu Avengers: Endgame a devátá epizoda Star Wars, oba tyto snímky zaznamenají svým způsobem zakončení svých populárních ság. Rok 2019 však bude i ve znamení návratů. Do kin se vrátí Příběh hraček a na televizní obrazovky Stranger Things i Hra o trůny. Pro tu to také bude poslední řada, spolu se Hrou o trůny se rozloučíme i se seriály Teorie velkého třesku, Taková moderní rodinka, Ve jménu vlasti, Viceprezident(ka), Orange Is The New Black a Mr. Robot. A můžeme se beze sporu těšit i na mnohé nečekané události, které zas a opět otřesou filmovým světem v roce 2019.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací