Od Spider-Mana po Daleko od domova: Tisíce a jedna podoba Spider-Mana, znáte je všechny?

Nový snímek s pavoučím mužem vstupuje do kin, pojďme si připomenout jeho předchůdce.
 
 
Spider-Man: Daleko od domova, tak se jmenuje nejnovější marvelovka s tímto téměř ikonickým superhrdinou, jehož historie sahá až k samým počátkům Marvelu a jeho komiksům.

Postavu Peter Parkera čili Spider-Mana společně vytvořili kreslíři Stan Lee a Steve Ditko v roce 1962. Jeho origin story zná snad každý, mladého nadšence do vědy a fotografa Petera Parkera kousne radioaktivní pavouk a ten posléze zjišťuje, že díky tomu získal nadpřirozené pavoučí schopnosti. Zlomovým bodem pak je moment, kdy Peterovi umírá strýček Ben, jediná otcovská postava v jeho životě. Ten k němu pak pronáší ono slavné moudro, že “S velkými schopnostmi přichází i velká zodpovědnost,” což se s Peterem nese celý jeho život. Pravidelně se s ním pak na stránkách komiksů objevovaly postavy jako teta May, u které žil, věčná láska Mary Jane Watson (přezdívaná MJ), kamarád Harry Osborn, jeho nerudný šéf v novinách Jonah J. Jameson či druhá láska Gwen Stacy. Za svou superhrdinskou kariéru se pak Spider-Man utkal s četnými populárními záporáky jako jsou například Kingpin, Venom, Green Goblin, Lizard, Vulture či Mysterio a mnozí další. Spider-Man se také stává jedním z mnoha členů týmu Avengers a utváří si i silné pouto se skupinami jako jsou X-Meni nebo Fantastická čtyřka.

Peter Parker však není jediným pavoučím mužem. Za svou dlouho historii tento titul vystřídalo hned několik postav, významně například Miles Morales či již zmíněná Gwen Stacy. Tento aspekt prozkoumaly i některé snímky.

Ještě, než se však dostaneme k samotným filmům, sluší se zmínit i jejich předchůdce. Poprvé se totiž Spider-Man objevuje na obrazovkách již v 60. letech v podobě animovaného seriálu. Od té doby se tento hrdina zažívá do popkultury a vznikají jeho četné televizní iterace, mezi nejpamátnější pak patří pořad z 90. let.

Začátkem 21. století však nastává zvrat. Pavoučí hrdina se dostává na velké plátno v podobě svého úplně prvního filmu v roce 2002. Role titulního protagonisty se ujal Tobey Maguire. Jeho verze Petera Parkera a jeho alter ega je jednou z nejznámějších a doposud jsou spolu nejvíce spojováni. Dále se tu objevili herci Kirsten Dunst v roli jeho lásky Mary Jane Watson, J. K. Simmons jako Jonah J. Jameson, James Franco a Willem Dafoe coby duo syn a otec Harry a Norman Osborn či Rosemary Harris jako slavná teta May. Snímek pak sledoval Spider-Manovu klasickou dráhu od toho, jak získal své schopnosti, přes to, jak ztratil strýce Bena až po jeho první souboj se záporákem, kterým tu byl Green Goblin a záchrana MJ.

Režisér Sam Raimi se svým snímek sklidil úspěch, a tak není divu, že po dvou letech přišlo na řadu pokračování. Postavy zůstaly víceméně stejné, změnila se jen zápletka a záporák. Tím byl tentokráte šílený vědec Doktor Otto Octavius, kterému po nezdařilém pokusu zůstala na zádech připnutá čtyři chapadla, a tak vzniklo jeho alter ego Doc Ock. Za své neštěstí obviňuje Spider-Mana, který na čas ztrácí své schopnosti. Ale vše je nakonec dobré, schopnosti se mu včas vrací a může se utkat s Doc Ockem a opět zachránit MJ.

Tato trilogie se pak uzavírá v roce 2007 nechvalně známým třetím dílem. Zde má pavoučí muž hned několik záporáků. První je Sandman, druhý nově zformovaný Green Goblin v podání Harryho Osborna a třetí je zákeřný symbiont Venom. Ten poslední se pokouší asimilovat i s Peterem, dá mu nové a vylepšené schopnosti a také ho uvrhne do krátké, byť výrazné, emo fáze. Když se ho však náš hrdina konečně zbaví, nachází Venom nového hostitele v podobě Eddieho Brocka. Posléze se spojuje se Sandmanem a vrhá se proti Spider-Manovi, na jehož stranu se nečekaně staví Green Goblin. A samozřejmě, Mary Jane je opět v nesnázích a musí být zachráněna.

Pak nastává pětiletá pauza, po které se Spider-Man opět vrací na velká plátna ve snímku Amazing Spider-Man. Tentokráte se režie ujímá Marc Webb a dává dohromady nový herecký tým. Hlavního hrdinu tentokráte ztvárňuje mladý Andrew Garfield, kterého podporuje sestava v podobě Sally Field jako tety May, Martina Sheena coby strýce Bena a Rhyse Ifanse jako Dr. Curta Connorse čili záporáka Lizarda. Peter Praker také dostává nový objekt svých milostných tužeb v podobě Gwen Stacy, jejíž role se ujímá Emma Stone. Dostáváme zde opět onen ohraný origin story, sledujeme i doktora Connorse, který ve snaze vyléčit svou chromou ruku vyvine sérum, pomocí kterého se rozhodne přeměnit celé město na obrovské ještěrky. Nově vzniklý Spider-Man však celou situaci včas zachraňuje.

V, o něco slabší, dvojce (Amazing Spider-Man 2) se pak objevuje Jamie Foxx jako padouch Electro, který po nehodě dostává (jak už jeho jméno napovídá) elektrické schopnosti. Objevuje se tu také postava Harry Osborna v podání Dana DeHaana. Ten touží vyléčit svou geneticky přenosnou chorobu, ale k tomu potřebuje krev Spider-Mana. Vše kulminuje v epickou bitvu, při které (SPOILER) umírá Gwen Stacy.

Poté nastává delší odmlka a studio Sony, které do té doby vlastnilo práva na Spider-Mana zváží nabídku studia Disney, kam spadá většina Marvelu. S podepsáním smlouvy se tak pavoučí hrdina konečně stává součástí MCU, i když poloviční práva na něj stále má i Sony. Role je předána mladému Britovi jménem Tom Holland, který se tím stává nejmladší verzí této postavy. Poprvé se na plátně objevuje v modro-červeném kostýmu v roce 2016 ve snímku Captain America: Občanská válka, kde krátce bojuje za stranu Iron Mana.

O rok později pak debutuje ve svém prvním sólo filmu Spider-Man: Homecoming. Tetu May tentokráte ztvárňuje Marisa Tomei. Příběh pak nepřímo navazuje na Občanskou válku a rozvíjí spojenectví mezi Spider-Manem a Iron Manem (Robert Downey Jr.). V této nové podobě je Peter Parker Spider-Manem už nějakou dobu, jeho dobře známá origin je tedy tentokráte osvěžujícím způsobem přeskočena. Peter je také autentickým šestnáctiletým středoškolákem a jeho spolužáky ztvárňují Zendaya, Jacob Batalon, Tony Revolori či Laura Harrier. Záporákem je tu pak zákeřný Vulture (Michael Keaton), který krade součástky z mimozemských zbraní, tvoří z nich zbraně nové a prodává je na černém trhu. Spider-Man ho však v čas zastaví a vše končí dobře. Mimo jiné tu byl nakousnut i potenciální druhý Spider-Man Miles Morales, neboť se zde objevuje Donald Glover jako Milesův strýc Aaron.

Po těchto událostech se Tom Holland coby pavoučí muž krátce objevuje ve snímcích Avengers: Infinity War či Avengers: Endgame.

Dlouho chvíli však zkrátí svěží a nevšední animák studia Sony Spider-Man: Paralelní světy. Ten se však nezaměřuje primárně na Petera Parkera, ale na Milese Moralese. Miles je též kousnut radioaktivním pavoukem a posléze zjišťuje, že Kingpin udělal díru do několika paralelních vesmírů. Skrz ty se pak do Milesova světa dostávají alternativní verze Spider-Mana, je mezi nimi Peter Parker, Spider Gwen, Spider-Ham, Peni Parker či Spider-Man Noir. Společně se pak staví proti několika záporákům ve snaze dostat se zpět do svých univers. Tento animák pak sklidil úspěchy i četná ocenění, kdy vrcholným okamžikem bylo vítězství na Oscarech v kategorii nejlepší animovaný film.

V současnosti se pak přátelský hrdina ze sousedství chystá do kin v pokračování nazvaném Spider-Man: Daleko od domova. Časově se snímek odehrává hned po Avengers: Endgame, jehož dění na něj, podle ukázek, mělo velký vliv. Nicméně Peter se zde se spolužáky a učitelem vydává na výlet Evropou, kdy navštěvují města jako Londýn, Benátky i Prahu (kde se částečně i natáčelo). Zde po cestě potkává Nicka Furyho (Samuel L. Jackson), který ho seznamuje s Mysteriem (Jake Gyllenhaal). Ten se sem dostal, když Thanos po svém slavném lusknutí probořil díru do Mysteriova alternativního světa. Co má však přesně za lubem se dozvíme již od 4. července, kdy má tento aktuální Spidermanovský snímek premiéru.

(Foto: Sony Pictures, Marvel, Disney)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací